2 minutter å lese

Lost i Lilleputt-land? Google viser vei med Street View

Takket være Googles karttjeneste har vi mulighet til å oppsøke stadig flere av jordas kriker og kroker – mange steder også «til fots» i Street View-funksjonen.

Kanskje har du selv sett Google-bilen kjøre forbi og forevige både deg og omgivelsene dine under mer eller mindre flatterende omstendigheter?

mooning

Men så var det alle disse stedene der det ikke er veier og stier. Allerede har kartfolk (eller kameler) med Google-teknologi på ryggen sneket seg inn i stadig flere bygninger og strukturer (blant annet kan du se nærmere på CERNs partikkelaksellerator). Eller hva med en virtuell tur opp til Prekestolen?

Det neste blir vel verdensrommet … men før den tid er det nok av andre steder her på jorda å ta tak i. Som miniatyrverdenen Miniatur Wunderland i Hamburg i Tyskland, som både er bittelite og enormt med sine 13 kilometer med modelljernbaner og over 200.000 modellinnbyggere.

Du kan alltids reise til museet for å beskue den oppsiktsvekkende imponerende detaljgraden i modellverdenen med egne øyne … eller du kan komme enda tettere på det hele i Street View.

modellkart1

Google har jobbet sammen med den tyske kartspesialisten Ubilabs for å fange opp det meste av det modellmuseet har å tilby – det er sjelden vi har sett teknologi og museumsvirksomhet fungere så godt sammen som nettopp her.

hovedsiden for den digitale utstillingen kan du klikke deg rett inn i de forskjellige verdenene i museet. Blant annet kan du oppleve miniatyrversjoner av Tyskland, Østerrike og USA … eller hva med en tur til Mini-Norge?

Visstnok ble det brukt et langt mindre fotorigg enn Google vanligvis bruker på sine kartrunder – på langt mindre kjøretøyer.

minibil

Dessverre kan du ikke «gå» rundt i alle områdene med Street View-funksjonen, men må ta til takke med 360-panoramabilder du kan kikke deg rundt i.

Vi satser imidlertid på en større grad av interaktivitet i årene som kommer. Da skal nemlig også England, Frankrike og Afrika dukke opp i museet, mens vi kan forvente et innblikk i Italia allerede i løpet av de neste månedene.

Av andre «større» museer er for eksempel British Museum kartlagt i Street View – forhåpentlig kan kanskje flere institusjoner la seg inspirere av dette lekne initiativet?