3 minutter å lese

Lurer du på hva bildet forestiller? La internett finne det ut for deg!

Det er kanskje lett å si at det er lenge siden vi sluttet å la oss forbløffe av internett.

Likevel kommer det nesten daglig nye ting på internett som er så geniale at vi nesten mister pusten.

Det er bare et par uker siden Microsoft demonstrerte hvor nøyaktig (eller ikke-nøyaktig) de kunne anslå alder og kjønn bare basert på et bilde.

Men alltid er det noen som vil være bedre, og denne gangen er det internett-trollmennene i Wolfram Research. I den nylig lanserte tjenesten Image Identification Project prøver de, som navnet antyder, å gjenkjenne avbildete gjenstander.

Og joda, etter å ha prøvd tjenesten er det absolutt mulig å spore litt nettmagi også her:

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 17.19.54

Ifølge Wolfram Reseach består basen av ting tjenesten kan gjenkjenne i dag av rundt 10.000 «vanlige gjenstander» – inkludert dyr, dingser og husholdningsgjenstander.

Dette er basert på en database på rundt ti millioner bilder, noe Wolfram Research-sjef Stephen Wolfram på sin blogg anslår at «tilsvarer det antallet ganger mennesker ser på gjenstander i løpet av sine første to leveår».

Som med de fleste toåringer, er ikke alle resultater like nøyaktige som ulven over her (selv om en norsk toåring nok hadde kjent igjen Fantorangen):

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 17.16.05

– Den vil ikke alltid ha rett, men de fleste gangene synes jeg den gjør det påfallende bra. Det som er spesielt fascinerende er at når den gjør noe feil, vil feilene virke påfallende menneskelige, skriver Wolfram.

Man kan kanskje ikke forvente at en datamaskin skal klare å kjenne igjen at dette er en Apple Watch, for eksempel (eller kanskje den ikke vil kjenne igjen akkurat denne) – men det er ikke så gærent tippet at det er snakk om en digitalklokke, vurdert ut fra et menneskelig ståsted?

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 16.47.38

Denne hadde vi nesten ikke turt tippe at dataprogrammet skulle klare å skjønne. Kanskje er det hjertet på døra som avslørte utedoen?

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 16.35.10

Likevel er det trygt å si at ikke alle resultatene treffer spikeren helt på hodet.

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 16.31.58

Akkurat slik mennesker utvikler seg og lærer flere gjenstander å kjenne med årene, mener Wolfram at også denne tjenesten – nok et eksempel på kunstig intelligens i praksis – vil bli bedre etterhvert som tiden går.

Tjenesten baserer seg på et såkalt nevralt nettverk, et «kunstig etterligning av biologisk nervevev fra hjernen eller det sensoriske system». Dette nettverket bygger opp flere lag med detaljer den kan jobbe med, først på pikselnivå og helt opp til objektenes unike trekk.

Mye av drahjelpen får tjenesten også fra brukerne, som etter hvert forsøk kan gi enten anerkjennende tilbakemeldinger – eller helt konkrete svar på hva det faktisk er bildet forestiller om svaret er helt bak mål.

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 16.33.39

Dette er nok et imponerende verktøy fra Wolfram Alpha, som i årevis allerede har imponert oss med hva kraften av en allment tilgjengelig superdatamaskin kan få til – det er nesten ingen grenser på hva slags utregninger og svar søketjenesten evner å gi.

For eksempel kan du få den til å alt fra analysere Facebook-aktiviteten din til å svare på hvilket fly som er over deg i lufta akkurat nå.

Det siste er faktisk ganske enkelt å bruke i praksis via mobiltelefoner, takket være den tette integrasjonen mellom Wolfram Alpha og iPhones talestyrte kunstige intelligens Siri.

Bare husk: Dette er tross alt internett, så ikke bruk søkesvarene som kilde på neste naturfagprøve!

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 16.50.04