2 minutter å lese

Mark Zuckerberg vil bli som Iron Man (uten våpnene, heldigvis)

Nytt år, nye forsetter.

Mens de fleste av oss (nok en gang) innstendig lover at vi (denne gangen, virkelig) skal begynne å trene (på ordentlig), har andre hakket mer ambisiøse mål.

Ta Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som et ikke helt tilfeldig valgt eksempel. I tidligere år har han bestemt seg for å gjøre mer overkommelige ting som å lese to bøker i måneden eller å møte én ny person hvert år – men han har også satt seg (og nådd) mer hårete mål som å lære seg å snakke mandarin.

Ingenting av dette når imidlertid opp til nyttårsforsettet Zuckerberg har satt seg for 2016: Å bygge en kunstig intelligens som kan styre hjemmet hans. Som han selv skriver i sin Facebook-post:

– Du kan se på det litt som Jarvis i «Iron Man».

– Jeg kommer til å begynne med å utforske hvilken teknologi som allerede er der ute. Deretter vil jeg lære denne opp til å forstå stemmen min, for å kontrollere alt i hjemmet vårt – musikk, lys, temperatur og så videre. Jeg skal lære den å slippe inn venner ved å se på ansiktene deres når de ringer på. Jeg skal lære den å fortelle meg om noe foregår på rommet til Max (Marks datter, red.anm.) som jeg bør sjekke ut om jeg ikke er sammen med henne, skriver Zuckerberg, som også har ambisjoner om å bruke teknologien på jobb:

– På arbeidsfronten vil jeg lære teknologien å visualisere data i VR for å hjelpe meg med å bygge bedre tjenester, samt lede organisasjonen min mer effektivt.

Selv om Zuckerberg har ansatt mange svært kompentente folk i Facebook, der de allerede jobber med kunstig intelligens, er ambisjonen hans å kode hjemmeprosjektet sitt helt selv – samt å dele hva han finner ut underveis.

Forhåpentlig har ikke Zuckerberg videre ambisjoner om å også ikle seg en superavansert, flyvende ståldrakt og væpne seg til tenna – for da begynner vi å snakke om skummel kunstig intelligens.

Interessant er det uansett at nok en av de aller, aller rikeste personene i USA velger å bruke av egen tid og formue for å videreutvikle kunstig intelligens.

Også Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk har stor interesse av å finansiere den uunngåelige AI-revolusjonen. Mens både Zuckerberg og Musk i aller høyeste grad har kommersielle interesser knyttet til kunstig intelligens – enten det er i form av nye Facebook-funksjoner eller selvkjørende Tesla-biler – har Musk en mer skeptisk tilnærming til teknologien.

Han er nemlig primus motor for et nytt forskningsinitiativ som – takket være en finansiering på én milliard dollar – skal sikre en ikke-kommersiell utvikling av AI.

Noe som ifølge Musk er strengt nødvendig for å unngå fremtidige situasjoner der datamaskiner potensielt kan utslette hele menneskeheten … én relativt dyster fremtidsutsikt (heldigvis finnes det også andre, langt mer positive).