5 minutter å lese

Test: Huawei Mate 9 Pro står skulder til skulder med de største

Huawei Mate 9 Pro gir et sjeldent bra førsteinntrykk. Telefonen føles solid og velkonstruert, og skjermen som møter deg er klar og fargesterk.

Spesifikasjonene er også i toppsjiktet. I stedet for å være «veldig bra for prisen», er dette en Huawei-telefon som skal ta opp kampen med de største. Spesielt er det lagt vekt på ytelsen, byggekvaliteten, smart programvare – og et fremragende kamera.

Vi har brukt telefonen i noen dager, for å se om den lever opp til førsteinntrykket …

• Bestill Huawei Mate 9 Pro med SWAP

 

Mindre enn «lillebror»

Mate 9 Pro er Huaweis nye toppmodell i «phablet»-segmentet. Men der Pro-versjonen har de «største» spesifikasjonene, er telefonen mindre enn en standard Mate 9, rent fysisk – med en 5,5-tommers skjerm mot standard-versjonens 5,9.

Det er stor forskjell mellom Huawei Mate 9 (til venstre) og Mate 9 Pro. (Størrelsesforholdet er ikke korrekt på bildet).
Huawei Mate 9 (til venstre) og Mate 9 Pro. Ikke skalert.

Egentlig føles hele «phablet»-begrepet litt utdatert/malplassert, idet Mate 9 Pro er tilsvarende stor som iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy S7 Edge … og Huaweis egen P9 Plus (du er tilgitt for å bli forvirret).

Mate 9 Pro er i alle tilfeller en telefon med sin egen identitet og design, enten du sammenligner med Mate 9 eller P9.

Forfra ligner telefonen mer på Galaxy S7 Edge enn Huaweis egne – og likhetene med Samsung-telefonen stopper ikke der. Begge har en 5,5-tommers skjerm med oppløsning på 1440 x 2560 piksler, som gir en imponerende pikseltetthet på 534 piksler per tomme. Ikke minst, har begge de kurvede sidekantene. (For øvrig ligner Mate 9 Pro enda mer på forgjengeren fra Samsung, S6 Edge+).

Baksiden av telefonen har mer særpreg, samtidig som den er veldig «clean», foruten selve teksturen i materialet. De to kamera-objektivene som ligger under hverandre — med en liten Leica-logo imellom seg — blir et naturlig blikkfang.

 

dsc_6182

Denne siden er også kurvet, og det gjør at mobilen føles overraskende nett og komfortabel i hånda, og enkel å plukke opp. Kroppen i aluminium er lekker, og gir opplevelsen av god byggekvalitet.

Mobilen er for øvrig ikke IP68-sertifisert (altså vann- og støvtett), noe som er blitt relativt standard for en telefon i dette sjiktet. Så akkurat det er litt skuffende.

 

Glimrende kamera

Det «doble» kameraet kommer du til å like. Det er laget med optikk fra Leica, som har over 100 års erfaring med å lage kameraer i premium-segmentet.

Enkelt sagt er det ett kamera som fanger fargene, mens det andre er monokromt og står for detaljrikdommen. Brikkene deres er på henholdsvis 12 og 20 megapiksler. Ikke ulikt på iPhone 7 Plus gir det «doble» kameraet også mulighet til å zoome mer enn på standard mobilkameraer, uten at det går særlig på bekostning av bildekvaliteten – samt at du kan få mer dybde i portrettene dine, med slørete bakgrunner.

Aller mest imponert er vi med kontrasten og fargegjengivelsen i bildene. Eksponeringen er veldig balansert, og fargene naturlige, «som opplevd».

Du kan se eksempler nedenfor, som vi har tatt med telefonen. Som med de fleste, om ikke alle andre mobilkameraer, blir bildene riktignok grøtete når du blåser dem opp stort, eller zoomer inn. Men i alt ser de likevel strålende ut. Ingen av disse er redigerte på noe vis:

sdr

oznor

mde

bsh
Dette er tatt i «nattbilde»-modus. Bygget i bakgrunnen er forresten «Lambda», det nye Munch-museet på vei opp.

Du kan enkelt bytte mellom auto og «pro»-modus på kameraet, ved å sveipe opp og ned nederst i kamera-appen. Her kan du kontrollere blant annet ISO, lukkerhastighet, hvitbalanse og modus for autofokus. Et sveip til venstre avslører flere moduser, mens et sveip til høyre tar deg til innstillingene.

• Kjøp Huawei Mate 9 Pro med SWAP

 

Kjapp

Telefonen kjører en tilpasset versjon av nye Android versjon 7.0 Nougat. Huawei-mobiler har gjerne vært litt uvant i bruk for dem som er vant til andre merker, men denne gangen er dette litt annerledes. Det føles mer kjent. Menyene er oversiktlige og intuitive – og i stedet for å måtte ha alle appene dine på startskjermen (som fortsatt er standard), kan du nå gjemme dem i en «app-skuff» som på andre Android-telefoner.

Når du kommer i gang med å bruke disse appene, møter du det som – ved siden av kameraet – kanskje er telefonens sterkeste kort: Ytelsen.

dsc_6175

Mate 9 Pro er nemlig lynkjapp. Den nye åtte-kjerners Kirin 960-prosessoren har sin del av æren for det. Men det er også grunnet smart programvare som lærer bruksmønsteret og vanene dine. Denne telefonen skal nemlig forutse dine behov. Den skal rettere sagt klargjøre funksjoner og tjenester som det — ifølge algoritmene — er sannsynlig at du straks ønsker, eller trenger, å bruke.

Vi har ikke brukt telefonen lenge nok til å merke noen stor utvikling på dette. Så akkurat her får vi ta produsenten på ordet. Men kjapp er den virkelig. Maskinlæringen foregår for øvrig lokalt på mobilen (til forskjell fra i nettskyen), for at du skal slippe å bekymre deg for at uvedkommende skal få innblikk i hvordan du bruker den.

 

Romslig batteri og lagring

Også batteriet er «smart» – mobilen sparer automatisk strøm det det spares kan. At det samtidig er på svært romslige 4000 mAh, gjør at det fint holder til et par dagers normalt bruk.

Faktisk har vi knapt hatt telefonen innom laderen de dagene vi har brukt den (den bruker for øvrig USB type-C, som er den nye standarden på de fleste Android-mobiler). Svært effektiv hurtiglading gjør at du faktisk stort sett kan holde telefonen unna laderen.

Noe annet som er romslig, er lagringsplassen – på 128 GB. Det er kjekt, nå som du kan lagre filmer og serier offline fra Netflix. Skal du først se slikt på en liten mobilskjerm, er Huawei Mate 9 Pro en av de beste alternativene dine. Men det er samtidig ikke mulig å utvide den romslige lagringsplassen med et minnekort, som hos flere av konkurrentene.

dsc_6213

Dette er en god mobil over hele fjøla. Vi skulle gjerne sett at den var vann- og støvtett, spesielt siden byggekvaliteten allerede er så god, og kanskje skulle det vært plass til et minnekort. Utover det er det fint lite å trekke den for.

Er du på utkikk etter en ny telefon i flaggskip-sjiktet, og vil prøve noe annet enn Apple og Samsung, kan Huawei Mate 9 Pro være mobilen du leter etter.

• Kjøp Huawei Mate 9 Pro nå med SWAP