Foto: Microsoft

4 minutter å lese

Med disse hologram-brillene vil Microsoft «forandre livet ditt»

I går kveld annonserte Microsoft blant annet at de vil gjøre sitt kommende (og lovende) operativsystem Windows 10 gratis – men det var på langt nær den største nyheten de kom med.

Ut av hatten trakk de nemlig også Project HoloLens, et hologram-headset som ifølge Microsoft vil «forandre livet ditt».

Nå skal man riktignok alltid være skeptisk til slike løfter – og konseptvideoen som ble sluppet. Du husker kanskje hva som i sin tid ble lovet med Kinect?

Men, for å låne et uttrykk fra Fox Mulder i «X-Files»: I want to believe!

Med en HoloLens på hodet bedyrer Microsoft at man vil kunne få høyoppløselige hologrammer sømløst dratt inn i virkeligeten rundt deg – akkurat som om de var der på ordentlig, sett med dine egne øyne. De setter listen relativt høyt for seg selv ved å omtale dette som «den nye pc-en» …

Selskaper som den nylig Facebook-selskapet Oculus har med sine virtuelle virkelighetsbriller Oculus Rift jobbet lenge med å få på plass en stabil grafikkopplevelse i sine briller. Men der disse handler om å suge folk inn i en annen verden, i første rekke mest av alt dataspill, er altså utgangspunktet for Project HoloLens en annen:

De vil trekke det digitale ut av dingsene, og gjøre det til en naturlig del av ditt liv.

be0a6967-4ec8-4c8b-8bd9-7e840992c462
Med hologrambrillene skal man ifølge Microsoft kunne for eksempel arbeide med digitale modeller i 1:1-størrelse, noe som gir en mer «hands on»-designopplevelse enn når man sitter ved en skjerm. Foto: Microsoft

Heldigvis er det ikke bare en teoretisk drøm Microsoft presenterte for folket i går. Flere teknojournalister fikk faktisk prøve vidunderet, og det de melder tilbake er overraskende positivt.

Ifølge Wired er brillene «større og mer solid enn Google Glass, men mindre bulkete enn Oculus Rift». Journalisten får anledning til å reparere en lysbryter med anvisninger fra en elektriker som guider henne i form av et hologram – før hun like etter får dra en tur til Mars (en virtuell romreise utviklet i samarbeid med en NASA-ingeniør).

– Grunnen under meg er sprukket, støvete sandstein – og så realistisk at idet jeg tar et steg framover så begynner beina mine å skjelve. De stoler ikke på det øyenene mine viser dem, skriver journalisten.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

«Magien» bak Project HoloLens er ifølge prosjektlederen Alex Kipman at hjernen lures til å oppleve lyset som vises på den vesle skjermen foran øynene som ekte gjenstander.

– Som du vet, oppfatter du tingene rundt deg i verden på grunn av lys. Om jeg på magisk vis kunne skru på «virkelighetens utviklermodus», fille du se fotoner sprette rundt overalt. Til slutt treffer disse bakveggen i øynene dine, og det er slik du oppfatter hva verden har å by på. Strengt tatt hallusinerer du verdenen, eller ser det hjernen din vil at du skal se, sier Kipman til Wired.

68d91e7d-0ec2-45fb-899d-612b546550ea
Foto: Microsoft

Wired-journalisten beskriver også andre praktiske gjøremål hun fikk prøve, som å lage en virtuell støtfanger utenpå en virkelig motorsykkel – samt at hun kunne lage en digital figur med hendene sine, som siden kunne skrives ut på en 3D-printer.

Og vi må ikke glemme spillene – dette er tross alt Microsoft, selskapet som lager Xbox og nylig kjøpte fenomenet «Minecraft». Wired-journalisten fikk for eksempel spille et lite spill med figurer som løp rundt i rommet rundt henne. Og som du ser i toppbildet og demonstrasjonsvideoen, er det mye moro man kan forestille seg at «Minecraft»-verdenen kan gi når den blandes med vår egen verden.

Også Gizmodo har fått prøve HoloLens – og de synes det er «freaking cool» å spille holoversjonen av «Minecraft». Men de sier også at det å kalle den eksisterende versjonen av HoloLens en prototype «en underdrivelse» – det er fortsatt mye igjen som må gjøres fram til visjonen om en lett og enkel hologram-brille er oppfylt.

Når kommer på HoloLens i butikkene? Vel, ikke hold pusten helt ennå, selv sier Microsoft at dette «neppe vil bli årets julegave». Men når de nå har begynt å vise fram vidunderet, sikkert til stor lettelse for de mange som har jobbet på det gjennom flere år i all hemmelighet, er det ingen vei tilbake.

Dette er noe vi vil ha. Aller helst så raskt som mulig.