2 minutter å lese

Nå kan du bidra til internasjonal forskning – med mobilen!

Det er lett å glemme, men faktisk går nesten alle mennesker med en bærbar supercomputer i lommen. Moderne smarttelefoner har et vanvittig potensial, langt utover det å sende «interessante» snaps til kjærester og beilere.

Dette har utviklerne hos Apple forlengst skjønt – og derfor gjør de nå alvor av det som tidligere bare har vært en drøm.

res1

Med Apples nye forskningsprogram, kalt «ResearchKit», gis mennesker over hele verden muligheten til delta i utviklingen av nye verktøy for medisinsk diagnostikk.

Alle moderne smarttelefoner har kraftige prosessorer og avanserte sensorer. I forskningsøyemed kan disse instrueres til å spore bevegelse, utføre målinger og registrere informasjon – perfekt for dem som jobber med medisinsk forskning.

research

I «gamle dager» måtte deltakerne i medisinske studier gjerne komme inn i et laboratorium og kobles til forskjellig måleutstyr for å kunne hente inn data. Nå kan de samme dataene hentes inn via mobilen – fra millioner av mennesker over hele verden.

Ifølge Apple sier Dr. Eduardo Sanchez i «American Heart Association»:

«Tall betyr alt. Når flere bidrar med data får vi større tall, en mer korrekt representasjon av befolkningen og langt bedre resultater. En forskningsplattform som gjør det mulig å samle og dele store mengder data, kan bare være positivt for den medisinske forskningen.»

Apples initiativ er et teknologisk rammeverk som gjør at forskere og utviklere kan lage apper for medisinske studier. Enkelt forklart: Hvis Dr. Hofteledd ønsker å gjøre en studie på hjerterytmer, kan han lage en app i ResearchKit og hente inn data fra folk som har pulsmåler koblet til telefonen.

Dette gir selvfølgelig noen problemstillinger rundt privatliv, men ifølge Apple er ResearchKit utviklet med hensyn til vern om privatliv. Det er også opp til den enkelte å velge hvilke studier man ønsker å delta i – og det er mye spennende:

Over hele verden pågår nå studier både innen autisme, parkinson, brystkreft, diabets og forskjellige hjerte- og karsydommer.

sdfsdf

ReserachKit er utviklet i samarbeid med noen av verdens ledende aktører i helsesektoren, som universitetene Oxford, Stanford, Penn, UCLA og Michael J. Fox Foundation.

Apple viser altruistiske steg med introduksjonen av ReserachKit. Programmet har også åpen kildekode, for at flest mulig skal kunne bidra.

Forskere oppfordres til å ta kontakt.