3 minutter å lese

Microsoft imponerer: Visker ut skillene mellom nettbrett og datamaskiner

Både Apple og Google har den siste måneden fått vise hva de har å komme med av nyheter innen telefoner, nettbrett og andre dingser. I går var det Microsoft sin tur – og de klarte sannelig å imponere.

Ved siden av to nye Lumia-telefoner og en dings som lar dem fungere som ekte datamaskiner, hadde de blant annet sin aller første bærbare pc i ermet, samt et nytt og oppdatert Surface Pro-nettbrett.

 

Surface Pro 4

Nye Surface Pro 4
Nye Surface Pro 4

Surface Pro 4 er nettbrettet som Microsoft hevder kan erstatte en bærbar pc. Det er blitt mindre, lettere og enda kraftigere enn forgjengeren, og vil være en konkurrent for Apples nyannonserte iPad Pro.

Brettet kjører Windows 10, og appene følger «Continuum»-filosofien til Microsoft: bruker du dem på farten med pennen eller pekefingeren velger du mobil-versjonen, men hvis du kobler til tastatur og mus vil de skaleres til en mer pc-lignende opplevelse.

Skjermen måler 12,3 tommer, med en oppløsning på 2736 x 1824 piksler (267 PPI), det vil si at den er omtrent på størrelse med et A4-ark. Dette er selvsagt ikke tilfeldig, da de håper at nettbrettet og den medfølgende pennen skal brukes på farten som både notatblokk og arbeidsstasjon.

Pennen, og hvordan nettbrettet tolker inndataen, var noe av det mest imponerende med demonstrasjonen i går. Her finnes det mange muligheter for spennende og praktiske bruksområder.

pro4noter

Nettbrettet kommer med ulike spesifikasjoner. Du kan velge mellom 6. generasjon Intel Core M3, i5 eller i7-prosessorer. Begge de to siste skal være sterke nok til å kjøre Adobe Photoshop og multitaske store Microsoft Office-dokumenter, og med i7-prosessoren skal du ha nok krutt til å redigere video og 3D-grafikk.

Du kan også velge mellom 4, 8 eller 16 GB RAM, og 128, 156 eller 512 GB SSD-lagring.

Surface Pro 4 kommer på markedet 26. oktober, og kan forhåndsbestilles fra 9 790 kroner. Det tilhørende Bluetooth-tastaturet kjøpes separat.

 

Surface Book

sb
Surface Book, Microsofts første bærbare pc.

Microsoft har nå også kommet et enda litt større og kraftigere alternativ – som virkelig er en pc.

De har klart å tenke nytt rundt hva en skal forvente av en bærbar datamaskin med Surface Book; selv klinker Microsoft faktisk til med å kalle det den «ultimate laptop». Vi får se om den lever opp til det, men allerede navnet avslører at de vil ta opp kampen med MacBook-serien fra Apple.

Microsoft skryter spesielt av tastaturet, som har bakbelysning og skal være både komfortabelt og stille. Inne i kroppen bak tastene ligger det batterier og brikker som skal forbedre ytelsen på maskinen.

Se denne videoen – helst med lyd, for full effekt av Shyamalan-twisten …

… når de napper av skjermen. Dette er ikke den første laptopen der dette går an, men dette virker mer overbevisende enn det meste vi har sett fra andre leverandører.

Surface Book er litt større enn Pro 4, med sine 13,5 tommer, og har en tilsvarende oppløsning på 267 PPI. Spesifikasjonene overlapper med de kraftigste Surface Pro 4-variantene, men toppmodellene seiler forbi nettbrett-lillebroren. Maskinen kjører på Windows 10 Pro, og kommer med 6. gen Intel Core i5 eller i7-prosessor, 8 eller 16 GB RAM, og inntil 1 TB SSD-lagring.

Også her får du med en Surface-penn.

Veiledende pris i USA er fra 1 499 dollar, altså i overkant av 12 300 kroner med gjeldende kurs. Norsk pris er ikke kjent.