6 minutter å lese

Dette er tidenes største mobil-farsotter

Er du blant dem som har tilbragt flere uker av livet med Candy Crush, Snake eller Schnappi?

Selv om du kanskje ikke har nådd helt til topps i Pokemón GO ennå, har de aller fleste av oss testet ut både den ene og den andre mobil-dillen tidligere i livet.

Her er en uhøytidelig liste med noen av tidenes største mobil-farsotter:

Ringetone-bonanza

På midten av 2000-tallet var ikke mobilen komplett uten et sett med eksklusive ringetoner. På et tidspunkt kunne både skarpskodde forretningsfolk og russebusser fulle av hese brøleaper enes om at dagens høydepunkt var å laste ned en polyfonisk versjon av Schnappi – Das Kleine Krokodil. Gjenhør får du i videoen nedenfor:

Originalen ble opprinnelig sunget av den tyske fireåringen Joy Gruttmann. Senere la Joys mor sangen ut på hjemmesiden sin, en radiostasjon plukket opp sangen og i løpet av kort tid ble den installert på millioner av mobiler over hele verden.

Opplevde du et lite deja vu nå? Ønsker du deg tilbake til 2000-tallet? Reis i tid med denne listen over de mest populære ringetonene i Norge anno 2005**

  1. Schnappi – Das Kleine Krokodil
  2. WigWam – In My Dreams
  3. Ravi & DJ Løv – Tsjeriåu me de månråus
  4. Madonna – Hung Up
  5. James Blunt – You’re Beautiful
  6. Ravi & DJ Løv – E ore
  7. Akon – Lonely
  8. Axel Frog – Beverly Hills Cop
  9. The Kids – Vil du værra me meg hjem i natt
  10. Eminem – Like Toy Soliders

Sudoku

1000px-sudoku-by-l2g-20050714modif-svg

Sommeren 2005 ble Sudoku Master tilgjengelig på java-mobiler, og ble raskt en landeplage for de med litt ekstra brains mellom øra, og mye tid å slå ihjel.

Sudoku tålte tidens tann, og da App Store åpnet i 2008 stod Sudoku-spillene i kø for å komme inn.

Nyttårs-SMS

effekter_fyrverkeri

Tro det eller ei, men selv om «alle» nå kommuniserer til sine kjære gjennom kanaler som Snapchat, Messenger, Viber eller andre tjenester, så er det fremdeles en anselig andel som tviholder på «gamlemåten» når de skal sende hilsener – spesielt til familie og venner.

Dette viser seg ekstra tydelig hver nyttårsaften, da SMS-trafikken på telenettet gjør et kraftig byks sammenlignet med andre dager. Toppåret for den tradisjonelle nyttårs-SMSen var i 2007, da tastegale nordmenn sendte avgårde hele 29,9 millioner nyttårshilsener mellom kl. 23 og 06 natt til 1. januar.

Vil du bli millionær?

images

På et tidspunkt i historien, nærmere bestemt rundt midten av 2000-tallet, var javaspillet «Vil du bli millionær» det suverent mest populære spillet i Norge*.

Programleder Frithjof Wilborn dukket riktignok ikke opp på skjermen i denne utgaven, men spillet fungerte på samme måte som på TV, med spørsmål om alt mulig rart, flere svaralternativer og forlokkende pengepremier.

 Angry Birds

skjermbilde-2016-12-15-kl-23-09-13

En sen desemberkveld i 2009 ble det lansert et spill hvor man skyter fugler inn i festningen til noen griser. Ingen tenkte stort mer over det.

Åtte år senere har det merkelig avhengighetsskapende spillet skapt kokebøker, dokumentarer, to Hollywood-filmer, tegneserier, hele 13 forskjellige spillversjoner med alt fra Transformers til Star Wars, brettspill, leskedrikker, leketøy, en fornøyelsespark og sikkert mye, mye mer.

Wordfeud

skjermbilde-2016-12-15-kl-20-15-34

Alle Scrabble-fans fikk seg endelig et digitalt substitutt da norske Håkon Bertheussen utviklet det suksessfylte ordspillet Wordfeud på fritiden.

Spillet lar både bestemødre og ungfoler møtes til ordkamp via mobilen, og lever i beste velgående mer enn seks år etter lansering.

Wordfeud er lastet ned mer enn 25 millioner ganger på verdensbasis og har gjort at Håkon har håvet inn tosifrede millionbeløp flere år på rad.

Emoticons

emoticons-list

Nå virker det som om vi har levd hele livet med emoticons, men det er faktisk bare syv år siden de gule fjesene ble introdusert til unicode-systemet.

Før den tid var det riktignok en ivrig andel mennesker som brukte de tradisjonelle skrifttegnene for å signalisere følelser, og de første skrifttegn-emoticonene ble publisert allerede i 1881, men det ble ikke riktig sving på sakene før de stiliserte, generiske ansiktsuttrykkene tok over menneskehetens tidligere vokabular 🙂

Spol et par år frem i tid og opplev at produktslipp av nye emoticons behandles som internasjonale nyheter.

Selfier

bill_nye_barack_obama_and_neil_degrasse_tyson_selfie_2014

Det første selvportrettet ble tatt allerede i 1893, men det var først da kameratelefonen ble popularisert at ordet «selfie» ble allemannseie.

Første gang ordet dukket opp var på et australsk internettforum i 2002, og allerede året etter kom Sony Ericsson med den første mobilen med frontkamera.

I 2013 havnet ordet selfie i Oxford Dictionary og i tiden etterpå har måten vi tar bilder på endret seg drastisk og ført med seg videreutviklinger som selfie sticks og annet.

Senere har undervarianter som belfie, altså en selfie av ditt eget bakstykke også fått innpass i populærkulturen

 

De tre store

Facebook

wfwefwe

3,3 millioner nordmenn kan ikke ta feil – Facebook er kommet for å bli, og jammen fyller det ikke de aller fleste av våre sosiale og mediale behov.

Facebook er blitt nyhetsleverandør, bursdagskalender, jobbsøkerplatform, partyplanlegger og redskap for sosial orden og uorden.

Snapchat

sgergsegr

Appen som opprinnelig ble brukt til å sende vovede nakenbilder unge mennesker imellom, ble plutselig tatt inn i varmen hos den jevne nordmann og kvinne.

I 2014 passerte Snapchat Instagram på listen over de mest populære sosiale mediene i Norge, og enten sitter hele landet og sender nudes til hverandre, eller så har 2,1 millioner nordmenn sett at Snapchat duger til mye annet også.

Instagram

aerareg

Med 1,7 millioner brukere ligger Insta hårfint bak Youtube i antall norske brukere, litt avhengig av hvordan man regner på det.

Tjenesten tok norske mobiler med storm etter lanseringen i 2010, og har siden utviklet seg og blitt spist av storebror Facebook.

Candy Crush

 ergegr

I april 2012 ble det lansert et snodig mobilspill som kort tid senere skulle få uventet drahjelp fra en respektert statsleder. Da spillet nådde høyden i 2014 var over 93 millioner mennesker involvert i galskapen – og av dem var altså Norges statsminister, Erna Solberg. Hun bidro til at utviklerne i selskapet King i løpet av en tre måneders periode kunne dra inn hele 493 millioner dollar i inntekter.

Tre år senere daler populariteten og statsministeren uttaler at Candy Crush er «veldig 2014», men det er kanskje fordi hun noe nytt og spennende i sikte:

Pokémon GO

sbsrtbsrtb

Under «Arendalsuka» 2016 kunne Aftenposten avsløre at Statsminster Erna Solberg hadde et pokestop i Druidenes hus, like utenfor statsministerboligen.

På dette tidspunktet, ikke lenge etter lansering, var statsministeren allerede på level 14, og selvfølgelig verdt nasjonal omtale. Kanskje ikke så rart da spillet virkelig ble en verdensbegivenhet.

Allerede to måneder etter lanseringen sommeren 2016 hadde utviklerne logget mer enn en halv milliard nedlastinger, og mennesker over hele verden har opplevd følelsen av å åpne lommeboken for noen ekstra pokémon-baller .

Ingen vet hva det neste store blir, men vi krysser fingrene for at det kommer nye sosiale tjenester som bygger videre på nyskapningen fra Pokémon GO!

 

* & **: Ifølge Aftenpostens artikkel basert på salgsinfo fra Inpoc, Cellus og Aspiros mediepartnere som Telenor, Netcom, Egmont, VG og Dagbladet.

FOTO: The White House, Wikimedia Commons,