2 minutter å lese

Mobilen gir oss nytt ganglag

De fleste av oss risikerer livet hver eneste dag. Mens trafikk og Omega 3-selgere svermer rundt oss, går vi pent videre med blikket låst på mobilen. Forbausende ofte går det bra.

Nå har forskere ved universtitetet i Bath funnet ut at kroppen legger om til «mobil-gange» hvis vi møter hindringer mens vi tekster.

Dette gjelder imidlertid ikke alle…

ey7f8GP

Mest sannsynlig slår mobil-ganglaget inn under alle mobilaktiviteter, som å kikke på naughty snaps og se de mest trashy, virale videoene nettet har å by på, men i forsøket til Sammy Licence, Robynne Smith og Miranda McGuigan, var det altså spesielt fokus på teksting.

I studien deltok 30 personer i alderen 18 til 50 år. Deltagerne gikk en liten runde i en hinderløype under tre forskjellige moduser: I den første skulle de gå «som normalt». I den andre skulle de gå samtidig som de tekstet på mobilen. I den siste skulle de gå og tekste samtidig som de ble distrahert med andre oppgaver underveis.

Mens deltakerne utførte oppgavene ble alle bevegelser analysert i et optisk 3D-system med 13 kameraer. Når resultatene var klare, så forskerne at når deltakerne gikk og tekstet samtidig, slo de over på «mobil-gange».

Hvordan ser så «mobil-gange» ut? Ifølge forskerne tok deltakerne kortere og færre skritt, brukte mer tid tilbragt med «begge beina i bakken», og høyere kneløft for å unngå å snuble i forskjellige hindringer på veien. Forskerne noterte også at deltakerne i studien brukte lenger tid når de praktiserte «mobil-gange».

Denne måten å gå på er, ved siden av å legge fra seg mobilen, en effektiv måte å unngå fall og hindringer.

Det var ikke nok til å hjelpe denne stakkaren:

 animated GIF
Giphy.com

…eller denne…

 animated GIF
Giphy.com

…mens han her utviser eksemplarisk «mobil-gange»…

Wtf News & Politics animated GIF
Giphy.com

Den kinesiske byen Chongqing, et lite sted med cirka 28 millioner innbyggere, ligger et par hakk foran forskerne fra Bath. Om en måned kan byens innbyggere feire ettårsdag for sine spesial-gangfelt for mobilbrukere:

texting-street lane
Odditycentral
texting-street lane3
Odditycentral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…og det samme har blitt innført i trappene på  universitetet i Utah:

CHtXGAFWIAAKKzH
Inside Higher Ed