4 minutter å lese

Møt kjærligheten eller en ny venn: Denne appen er sosial på ordentlig

De kalles «sosiale medier» – men de fører til at vi ofte sitter uoppmerksomme med nesa i mobilen under middagen eller på bussen, i stedet for å se og lytte til menneskene rundt oss.

manav
Manav Rihel Kumar. Foto: privat

Ideen bak den nye, norske appen WiMeet er å skape en app som virkelig er sosial. Det er en app som oppfordrer deg til å bruke så lite tid på mobilen som overhodet mulig, og i stedet komme deg ut og møte virkelige mennesker av kjøtt og blod.

– Appen er laget for hvem som helst. Du kan til og med velge at du ikke vil treffe nye mennesker, men bare forholde deg til vennene dine. Vi har ikke noe spesielt marked, men vil bare at folk skal komme seg ut, sier Manav Rihel Kumar.

Han er daglig leder og initiativtager til appen sammen med kameraten Mads Erik Larsen. Begge er midt i 20-åra og hadde ingen bakgrunn i teknologiverdenen før de fikk denne ideen i februar i år. Nå er de fem som driver med dette på deltid ved siden av fulltidsjobber, pluss et støtteapparat som har gjort det mulig å få appen på beina på bare et drøyt halvår.

Lørdag lanserte de, til Android og iPhone – og har akkurat fått støtte fra Innovasjon Norge til å ta utviklingen videre. Tilbakemeldingene er gode, og WiMeet var et av de mest populære app-søkene i helgen.

WiMeet-skjermbilder hentet fra App Store.

– Vi følte vi hadde en gründer i magen, og kjente samtidig på det at teknologien krever mer og mer av oss, sier Kumar til Link.no.

Skjermbilde 2015-10-28 kl. 09.45.04
De gule ikonene øverst på profilen gir en indikasjon på hvem du er.

Det siste, sammen med et ønske om å klare å legge vekk mobilen, er så definitivt i tiden. Mange kjenner på behovet for å logge av, men det er vanskelig. Det som skal til er kanskje en app – ironisk nok.

I WiMeet kan du lage en profil bestående av fem bilder og tre ikoner – og overhodet ingen tekst. Du kan velge hva slags type møter og treff du er interessert i, og lage en kalender der du legger inn når du har tid. Får du en invitasjon til å møtes, har du derimot kun 15 minutter på deg til å gi en respons.

– Ja, vi har lagt inn en slik begrensning. Det er sånn appen fungerer, for du har allerede oppgitt når du er ledig. Det er ikke noe tekst i profilen, så du har ikke så mye å vurdere ut ifra. Når du har åpnet meldinga, gjenstår det bare å svare ja eller nei. Igjen: vi vil at en skal bruke minst mulig tid, sier Kumar.

Det er en måte å se folk på som han mener er tro mot den virkelige verden.

– Folk går ikke rundt med skilt rundt halsen om hvilken utdanning de har, eller om de liker å gå på fjellet. Men du har visse indikatorer, som at de kan ha på pulsklokke og joggesko. Derfor kan du velge tre ikoner – som en mann eller dame med en koffert, eller en universitets-hatt. Bare helt vanlige ting, som sier noe om hvordan du ønsker å beskrive deg selv som person. Men har du bilde av en fotball vet en ikke om du spiller selv eller bare liker å se på.

I tillegg kan brukere velge mellom ulike møtesteder i nærområdet, som barer, kafeer, restauranter, eller gratisaktiviteter.

– For at en bedrift skal kunne synliggjøre seg på en optimal måte for brukerne oppfordrer vi dem til å registrere seg på wimeet.com, sier Kumar, en side der Starbucks, T.G.I Fridays og Homan Bistro & Bar allerede er oppført.

WiMeet kan høres litt ut som en dating-app, og det kan den også brukes som. Men det er ikke slik den markedsføres.

– Om den utvikler seg til å bli det, får egentlig markedet bestemme. Vi har ingen intensjon om at det skal være utelukkende det. Appen kan like fullt brukes som en ren møteplanlegger mellom en selv og venner, sier Kumar.

– Tror du folk i et forhold, eller med en tett og etablert vennekrets, likevel vil være motivert til å prøve ut dette?

– Vi håper jo det. Men igjen, en kan spørre hvor normalt det føles til daglig også, bare å møte en tilfeldig person én til én. Jeg håper det kommer dit i fremtiden, at vi har katalysert at noe sånt kan skje. Alle møter med nye mennesker må ikke resultere i en date. Det legges ofte for mye i det å møte nye folk, det er ikke så farlig som det høres ut som.

WiMeet er gratis tilgjengelig nå i App Store og Google Play-butikken.