6 minutter å lese

MovieMask gir deg full kino-opplevelse på mobilen

MovieMask er, som navnet antyder, en maske som lar deg oppleve film som om du er på kino – bare på mobilen, som er trygt plassert inni masken.

– For bare noen år siden hadde ikke dette vært mulig. Nå utnytter vi det at mobilskjermene er blitt så gode, og klarer å gjenskape kinofølelsen uansett hvor du er, forteller MovieMask-gründer Eirik Wahlstrøm til Link.no.

Han har utviklet MovieMask sammen med medgründer Harald Manheim. Begge går siste året på Indøk NTNU, med fordypning innen Innovasjon og Entreprenørskap og med veiledere fra Entreprenørskolen ved linjen for Industriell Økonomi ved NTNU.

Og det hele har gått fort for seg:

– Det har tatt ni måneder å gå fra idé til butikkhylle via utvikling i Norge og produksjon i India og Kina. Nå er teamet veldig klare for å få MovieMask ut til folk flest, og høre hva de synes om opplevelsen.

• Årets julegave? Kjøp MovieMask i nettbutikken

mm

Det hele startet i begynnelsen av 2016, da de to medstudentene var på innovasjonstur til Silicon Valley, som premie for å ha vunnet Gründerjakten-NTNU arrangert av Start-NTNU

– En kveld hadde vi noen timer ledig i San Francisco, og gikk på kino – mer bestemt spesialvisningen av Tarantinos «Hateful Eight» på 70mm. Da vi kom ut av salen pratet vi litt om hvordan film oppleves så mye bedre på kino og hvordan vi har mistet den opplevelsen nå som vi stadig ser på mer og mer film fra mobile enheter. På kino derimot, er det helt svart rundt deg og ingen forstyrrelser, sier Wahlstrøm og fortsetter:

– Harald og jeg hadde noen ideer fra før, men nå var en helt ny født. Hva om vi kunne gjenskape kinofølelsen i et portabelt format? Vi gikk rett inn på en butikk og kjøpte et par billige lesebriller, og satte oss ned på et gatehjørne med et svart skjerf over hodet. Det fungerte ikke kjempebra, kan du si – men vi skjønte at det var en god idé.

moviemask_grunder
MovieMask-gründerne Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim.

Dagen etter satte de to i gang for fullt. Harald sydde en tidlig prototype, som ble flittig brukt til testing helt fra start.

– Han satt med en «Ringenes Herre»-film i tre timer, med lesebrillene på inni prototype-masken. Det gikk an å se på, men var langt fra ideelt.

De to skjønte at de måtte få hjelp av folk som skjønner seg på optikk, og troppet opp hos Krogh Optikk i Trondheim for å høre hvordan de kunne få tilpasset linsene for en bedre opplevelse.

– De ble supergira, og brått sto det tolv stykker rundt oss og drodlet om hvordan linsen burde være. Vi fikk etterhvert god hjelp av Knut Evanger, som har en doktorgrad i optikk. Han hjalp oss med linsene, som om vi skulle bestilt dem selv hadde kostet over 6000 kroner, forteller Wahlstrøm.

gjennom

Selv om MovieMask til forveksling kan ligne på en Virtual Reality (VR)-maske, fungerer de på helt forskjellige måter. Hvis du skal bruke VR-briller med mobilen må innholdet splittes i to, slik at det blir mulig å oppnå en 3D-effekt. Dermed er det kun behov for at optikken forstørrer hver halvdel av skjermen. Dette gjør derimot innhold mindre tilgjengelig, og gir vesentlig lavere oppløsning.

– MovieMask er 2D, ikke 3D, og vi må derfor ha optikk som muliggjør at brukeren kan se hele skjermen. Blant annet må optikken vår også kompensere for konvergens, og dette er det vi i samråd med et titalls optikere har brukt lengst tid på å finne ut gjennom omfattende brukertester, sier Wahlstrøm.

Effekten du får når du tar på deg MovieMask er derfor slående – bildet på mobilskjermen blir stort og skarpt, som om du skulle vært på kino.

Blant dem som har testet og godkjent teknologien, er Teknisk Ukeblad, som beskriver det «som å ha en 100-tommers tv på tre meters hold i et mørkt rom.»

mobil

Veien fram til lansering har, til tross for at den bare har tatt ni måneder, vært fylt med svært mye produktutvikling og brukertester.

– Vi har vært gjennom 25 forskjellige prototyper, som har forandres seg ganske mye gjennom prosessen. Disse har vært testet rundt omkring, med over 1000 brukertester på alt fra fly til kjøpesentre, sier Wahlstrøm.

prototyper

– Nå har vi et produkt som fungerer svært bra, og som vi ønsker å gi ut. Telenor har vært med nesten helt fra starten, så det blir spennende å se hvordan mottakelsen blir i nettbutikken.

• Årets julegave? Kjøp MovieMask i nettbutikken

Her kan du se noen av tilbakemeldingene fra MovieMask-testere på gata i Trondheim:

At det er interesse for MovieMask, fikk gründerne oppleve da de la ut prosjektet på folkefinansieringstjenesten Kickstarter.

– Vi forventet ikke en så overveldende positiv respons, det gikk nesten litt for bra – i løpet av tre timer hadde prosjektet allerede hentet inn over 100.000 kroner. Interessen kom også fra hele verden, sier Wahlstrøm.

De har imidlertid sett at MovieMask har noen av de samme utfordringene som VR-briller: Folk må gjerne teste det selv for å forstå hvor bra det er. I tillegg må MovieMask-gründerne også forklare forskjellen mellom MovieMask og VR.

– Den største utfordringen vår ligger i å få folk til å teste MovieMask. Når de har gjort det, er som regel mye gjort … og da opplever vi også at de snakker om produktet til andre igjen. Forskjellen fra MovieMask og VR kan enkelt forklares med at VR er 3D-kino, mens MovieMask er 2D-kino.

moviemask

Hvordan er det så egentlig å se en film med MovieMask? Er det noe fare for å bli kvalm, slik enkelte opplever med VR?

– Det som gjør deg syk med VR, er gjerne bevegelse som ikke henger på greip med det kroppen selv opplever. Dette gjelder ikke om du ser på vanlig 2D-film med MovieMask. Du skal ikke bli mer kvalm av å se film med MovieMask enn når du ser film på en vanlig mobilskjerm, forsikrer Wahlstrøm.

hateful

Første versjon av MovieMask fungerer med de fleste mobiler, med skjermstørrelse opp til 5,2 tommer (noen av de største «plus»-modellene kan bli i største laget).

– Dette er noe vi ønsker å gjøre noe med i fremtidige versjoner av MovieMask. I tillegg er dagens versjon ikke helt ideell for dem med skjeve hornhinner og de som er langsynte – da det ikke er mulig å bruke masken sammen med briller. For nærsynte helt ned til minus fem, går det imidlertid helt fint. Forhåpentlig kommer vi opp med noen smarte løsninger slik at alle en dag kan oppleve MovieMask! Vi ønsker tross alt å definere sjangeren for filmbriller internasjonalt, avslutter Wahlstrøm med et selvsikkert glimt i øyet.

• Årets julegave? Kjøp MovieMask i nettbutikken