4 minutter å lese

Her er nyhetene fra verdens største mobilmesse

Det er et av årets store høydepunkter for alle som er interessert i nye mobiler og gadgets: Mobile World Congress (MWC), verdens største mobilmesse, som nettopp ble arrangert i Barcelona.

Det er her mange av de mest spennende, nye mobilene blir lansert hvert år. Blant årets høydepunkter er nye toppmodeller fra Huawei, Sony og LG … samt en ny versjon av ikoniske Nokia 3310, 17 år etter originalen.

Apple er som vanlig ikke å se på MWC – de kjører sitt eget løp. De andre store pleier imidlertid å være på plass, og ha noe stort i ermet.

Men i år glimrer også en ny toppmodell fra Samsung med sitt fravær. Det var her de lanserte S7 og S7 Edge i fjor. Som et plaster på såret slapp de en liten teaser for deres neste flaggskip – som vi får se om ikke så veldig lenge. Teaseren ser du nederst i saken.

Dette er det viktigste du bør vite fra MWC 2017:

Sony setter verdensrekorder

Et halvt år etter at Sony slapp toppmodellen Xperia XZ, kommer den i en ny og bedre «Premium»-versjon – en av flere nye telefoner de viser på MWC, men også utvilsomt den stiligste.

Som første mobil noensinne har Xperia XZ Premium en HDR-skjerm med 4K-oppløsning. HDR, eller High Dynamic Range, gir dypere mørke og sterkere lys – slik at du får større kontrast og mer naturtro fargegjengivelse i bildet. Ifølge The Verge, som har testet mobilen, ser det nydelig ut.

sony

For full effekt bør riktignok innholdet også være laget i HDR, noe som foreløpig er relativt lite utbredt – fordi selv de færreste TV-er har 4K og HDR. Men flere og flere investerer i dette nå, og da kommer innholdet kjapt etter.

Den andre verdensrekorden til Xperia XZ Premium er mulig takket være ny kamerateknologi, som tillater korte videoopptak med hele 960 bilder i sekundet. Det er, ifølge BBC fire ganger det som er mulig hos konkurrentene fra Samsung og Apple – og det skal gi ganske utrolige klipp i sakte film. Men riktignok bare noen sekunder av gangen.

LG gjør det enkelt – og bra

I fjor kom LG med en mobil som skilte seg markant ut fra alt annet på messegulvet: G5 kunne nemlig tas fra hverandre. Du kunne bytte batteri, og sette på nye deler som gjorde mobilen til et mer avansert kamera, eller en musikkspiller for Hi-Fi-entusiaster.

Det var kult – men ble kanskje litt for de spesielt interesserte. Med G6 (toppbildet) går LG i stikk motsatt retning. Den nye toppmobilen deres er – slik Tech Radar formulerte det – overraskende normal.

g6

Her har designerne fulgt prinsippet om at «less is more» – bortsett fra med skjermen, som fyller nesten hele fronten av mobilen. For å illustrere: Skjermen på  5,7 tommer er større (med 0,2 tommer) enn den på iPhone 7 Plus, mens selve mobilen er en hel centimeter kortere, og over en halv centimeter smalere.

Den er også veldig avlang, som skal gjøre det praktisk å bruke delt skjerm – og den har HDR.

Huawei fortsetter å imponere

Med fortsatt ferske Mate 9 Pro slo Huawei på stortromma, og laget en toppmobil tettpakket med funksjoner og god ytelse. Mye av den samme teknologien er videreført i P10 og P10 Plus.

Designen er ny, men igjen vil du legge merke til de to kameralinsene som er laget i samarbeid med Leica – og bildene er, etter alt å dømme, fremragende. Et annet av Huaweis sterkeste kort, er Kirin 960-prosessoren, som (i alle fall ifølge dem selv) er den raskeste på markedet.

p10

Kjappe, lekre mobiler som tar gode bilder … det er vel det mange av oss er ute etter i dag? Den har også ny teknologi som skal forlenge batterilevetiden. 4K og HDR får du imidlertid ikke. Og disse mobilene er – i motsetning til LG G6, Sony Xperia XZ Premium og mange andre konkurrenter – fortsatt ikke vanntette. Forhåndssalget av Huawei P10 starter allerede 6. mars!

Nokia slår tilbake

Det er det nye, finske selskapet HMD Global som egentlig lager mobilene som nå er lansert under Nokia-merkenavnet. I tillegg til den nye 3310, viser de på MWC frem sine nye Android-mobiler – som gir masse telefon for pengene.

De tre nye modellene heter Nokia 3, Nokia 5 og Nokia 6.

Nokia 6
Nokia 6

Alle tre er lekre, solide mobiler i aluminium, som kjører Android (v7.1.1. Nougat)  i sin reneste form. De har kanskje ikke like mange hestekrefter som toppmodellene til Sony, Huawei, LG og de andre store, men det er heller ikke meningen. Dette er mobiler som skal gi kvalitet til en overkommelig pris.

Vi synes uansett det er veldig gøy at finnene er tilbake i gamet.

Et hint av S8

Samsung valgte altså ikke å lansere årets Galaxy-toppmodell på MWC i år. Men en liten smakebit fikk vi likevel, og den ser du her:

Helt til sist i filmen får vi se omrisset av det som utvilsomt er Samsungs nye flaggskip … og en dato: 29. mars. Du kan trygt si at vi kommer tilbake med mer her på Link.no.