3 minutter å lese

Nå har iPhone fått 184 nye emojis!

Apple har nå sluppet 9.1-oppdateringen av iOS. Med den rettes flere småfeil, som at «live pictures» på nye iPhone 6s nå ikke lenger filmer at du senker kameraet.

Akkurat det er imidlertid bare småtteri, sammenlignet med den aller største (og tidligere varslede) nyheten: 184 ny emojis!

emosak

Blant de mange nye emojiene finner vi en «nerd», et opp-ned-fjes, en burrito, en champagne-flaske, en moské, en enhjørning og mye annet snacks. Men også en liten luring vi tipper enkelte gode (og dårlige) venner kommer til å bruke flittig: Den utstrakte langefingeren.

middle-finger

De nye emojiene dukker automatisk opp straks du oppdaterer iOS-enheten din i innstillingene. Men vær obs på at de nye standardikonene ikke vil synes for folk som ennå ikke har oppdatert sine telefoner – tegnene vil da bare synes som merkelige firkanter eller spørsmålstegn.

Det samme gjelder folk som har for eksempel Android-telefoner, eller de som leser meldinger, mailer og andre former du måtte kommunisere med på datamaskiner (om du oppdaterer OSX til siste versjon av El Capitan, vil emoticonene synes der).

Straks du har oppdatert enheten din, slik at du faktisk får sett de nye emojiene, kan du jo få en komplett oversikt over alle nyhetene i denne oppsummeringen (og om du ikke får det til å gå opp at vi har fått 184 nye emojis: husk at mange av dem kommer i flere hudfarger).

Men hvem er det egentlig som bestemmer hvilke emojis som skal få plass i den nye oppdateringen, lurer du kanskje på? Det er noe New York Times kan kaste litt mer lys over i en fersk artikkel i anledning storslippet.

Da organisasjonen med det mystiske navnet The Unicode Consortium ble stiftet på slutten av 80-tallet, handlet arbeidet deres mest om å standardisere tegn og symboler på tvers av forskjellige plattformer og datamaskiner for å sikre en best mulig kommunikasjonsflyt for folk flest. Noe som ikke var en selvfølge i oppstarten av den digitale tidsalder.

Spol noen år framover, og de fleste dingser og maskiner skjønner i dag heldigvis tegn og symboler som er skrevet inn på et konkurrerende system. I hvert fall om man snakker om tradisjonelle bokstaver og tegn: Ennå er vi ikke helt i mål med emojiene.

Her kommer altså The Unicode Consortium inn i bildet. Hver vår møtes godt voksne folk med bakgrunn fra selskaper som Apple, Google og Facebook for å bestemme hvilke emojier som skal bli standardiserte, slik at flest mulig folk kan bruke dem uten at det oppstår krøll. Emojiene som i dag dukker opp på telefonene våre, ble altså vedtatt på møtet deres tidligere i år.

– Men de dukker ikke opp på magisk vis straks vi godkjenner dem. Produsentene må putte dem inn i telefonene sine. Men straks de er godkjent på mai-møtet vårt, går de typisk i gang med jobben om å implementere emojiene, sier organisasjones president Mark Davis til New York Times.

nyeemo

Han kan også fortelle at det gjerne oppstår mye diskusjon rundt nye emojier, også av politisk karakter. Når det nå for eksempel har kommet en emoji som forestiller en rifle, er ikke det for å gi støtte til våpenlobbyen i USA … men fordi skyting er en olympisk sport.

Og mer diskusjon skal det sikkert bli rundt de 67 emojiene som det skal forhandles om i neste års møte. Der finner vi blant annet en gravid dame, et siklende fjes, en hai, en cowboy, en dame som tar selfie, en avokado, to bacon-strimler, en brudgom i smoking … og en kvinnelig julenisse.