5 minutter å lese

Nå kommer livestreaming fra mobil for fullt!

Som så ofte ellers er det ikke nødvendigvis den som får en god idé først som slår igjennom med ideen.

Det har lenge vært mulig å livestreame fra sin egen mobil til potensielt mange seere «der ute», via tjenester som Livestream, Ustream, Bambuser og YouNow.

Men denne våren kom brått to nykommere på banen – som med enkle grep tok den etterhvert gamle ideen og kjørte den til nye høyder.

Den hemmelige ingrediensen? Twitter.

Førstemann ut var iPhone-appen Meerkat, som skapte store bølger under film-, musikk- og teknokonferansen SXSW i Austin, Texas i midten av forrige måned. Appen lot folk streame mye av det spennende som skjedde på konferansen, og takket være integrasjonen med Twitter og aktive retweetere nådde disse livesendingene brått ut til svært mange flere enn tilsvarende mobilstreaminger tidligere hadde gjort.

Like etter lanseringen hadde appen over 300.000 brukere, godt hjulpet av events som livestreamingen av gallapremieren på «Game of Thrones» i London mot slutten av mars.

Men, som vi etterhvert har lært oss å kjenne i teknologibransjen, er man sjelden lenge alene om de aller saftigste kjøttbeinene. Litt tøft må det nok ha vært for Meerkat-utviklerne da Twitter selv kjøpte opp og aggressivt lanserte den konkurrerende mobilstreamingappen Periscope i slutten av mars – samtidig som de kuttet Meerkats livline til Twitter-teknologien.

Til forskjell fra Meerkat, kunne Periscope skilte med en liten, men temmelig viktig funksjon: Muligheten til å lagre sendingene i opptil 24 timer, ikke ulikt Snapchats «My Story»-funksjon. Nå har riktignok tredjepartsutviklere laget en tilsvarende løsning for Meerkat, men da utenfor selve appen.

I dag kan det derfor se ut som om Periscope ligger et lite surikathode foran konkurrenten, spesielt om vi ser på hvordan de forskjellige appene blir brukt i praksis – og ikke minst av hvem.

«Breaking Bad»-stjerne Aaron Paul (og kona) chatter med fans via Periscope.
«Breaking Bad»-stjerne Aaron Paul (og kona) chatter med fans via Periscope.

Felles for Meerkat og Periscope er at de begge tillater at titterne chatter med den som streamer, noe som har vist seg å være en populær og svær praktisk funksjon. Om det er en kjendis som streamer, kan for eksempel han eller hun svare på spørsmål fra fansen.

Vi fikk også oppleve hvordan seerne nærmest dirigerte personen som filmet en industribrann i USA da vi sjekket Periscope i dag tidlig. Først mente folk at streameren sto for langt unna, og ba ham gå nærmere brannen. Vedkommende ble kanskje litt ivrig, for brått begynte folk å si at han måtte være forsiktig og trekke seg unna …

brann

Timingen for en slik tjeneste fra en stabil og stor aktør som Twitter kunne neppe vært bedre, nå som folk både har tilgang på godt mobilnett, gode mobildatapakker – og ikke minst er vant til både streaming og twitring gjennom flere år.

Og vi tar neppe veldig feil om vi tipper at det er nettopp kjendiser og breaking news som kommer til å være to av hovedgrunnene til at spesielt Periscope-bruken kommer til å eksplodere i tiden som kommer. Det var jo nettopp store nyhetshendelser som nødlandingen i Hudson-elva i New York som virkelig gjorde Twitter stor i sin tid – og tenk bare på hvor god spredning en livedekket nyhetshendelse kan få via en tjeneste som Periscope?

Kjendisene har på sin side allerde svært mange følgere på Twitter, og takket være den tette integrasjonen er det svært lett for dem å overtale sine fans til å installere Periscope om det betyr at folk kan komme «tett på» idolene sine via en livestream.

Akkurat som med Twitter ellers må vi ikke underslå mannen i gata – det er jo tross alt ganske mange millioner av dem også. I løpet av vår korte tid på tjenesten, har vi ikke fått oppleve så mange direktestreams fra folk vi kjenner eller følger på Twitter, men det er vel bare spørsmål om tid. I dag tidlig, for eksempel, fikk vi bli med på årets første bad til en i Twitter-kretsen.

forstebad

Om det ikke er noen i omgangskretsen som er veldig aktive ennå, er det heldigvis mange andre der ute i verden som streamer til enhver tid. Å se på hva folk gjør med livene sine verden rundt akkurat nå kan vel til tider være like interessant som å zappe på tv-en eller surfe formålsløst rundt på nettet?

Her er noe av det vi snublet over på en lite runde rundt verden på Periscope akkurat nå:

• En kanadisk frokost-tv-programleder gikk rundt i Epcot-senteret i Orlando før åpningstid, halv seks om morgenen, og tittet på ting seerne spurte om via chatten
• En britisk jente som kjørte tog utenfor London filmet gjennom vinduet mens hun og venninnene fniste ustanselig
• En liten nyhetsquiz med et nyhetsanker på en NBC-kanal i USA – han sendte direkte både i og utenfor reklamepausene på livesendingen på tv (vi måtte selvfølgelig skrive «I love lamp»)
• En dame som filmer at hun går langs fiskebåtene i Hong Kong
• En araber som kjører rundt i bilen sin
• En italiener som fikk selskap av over 100 folk mens han filmet noen vaske bilen hans

samling

… og mens vi snakker om vårsola i Oslo: I skrivende stund kom det plutselig et varsel om at TV 2-profil Gerhard Helskog var i gang med en direktestream fra en trikk i Oslo. Vi kastet oss på, og måtte umiddelbart kontatere at det virkelig var underlig fascinerende å følge Helskogs trikketur gjennom Gamlebyen live. Mon tro når norske nyhetsredaksjoner tar dette i bruk for alvor?

helskog

Foreløpig er verken Meerkat eller Periscope tilgjengelig for Android-brukere, men også der er kappløpet i full gang mellom de to aktørene – foreløpig leder Meerkat med en nylig annonsert beta-versjon av appen til Android.