2 minutter å lese

Nå kommer svevesyklene fra «Star Wars» – på ordentlig!

Du husker de «Star Wars»-scenene med halsbrekkende skogsracing på svevesykler? Der det stort sett går verst utover stormtroppene som jager Luke og Leia? (Hint: høy fart og tett skog er ingen god kombo).

fart

Vel, nå kan de bli snart bli nok en av tingene som tar steget ut av science fiction-filmene og inn i virkeligheten.

Det siste året har det nemlig skjedd litt av hvert på svevefronten. Ikke bare har noen prøvd å blåse liv i det ikoniske svevebrettet fra «Tilbake til fremtiden», men også svevesyklene er potensielt på god vei inn i den virkelige verden.

Som så ofte ellers med nye kule ting, startet det hele med en Kickstarter-kampanje. Allerede da kampanjen gikk live i fjor, hadde initiativtaker Chris Malloy og hans Malloy Aeronautics klar en fungerende mini-prototyp av svevesykkelen. Og jaggu klarte de ikke å samle inn dobbelt så mye penger som de trengte for å sette i gang arbeidet for fullt.

I første rekke har det resultert i denne prototypen – riktignok også i miniatyrformat:

sveeeve

Men det har skjedd mye også på businessiden – nå senest at Malloy Aeronautics har inngått et samarbeid med det amerikanske militæret om å utvikle en «ny type Tactical Reconnaissance Vehicle (TRV)».

I full størrelse vil svevesykkelen kunne tilby svært avansert stabilitet og manøvrering, noe som på sikt kan gjøre den til et ideelt alternativ til dagens helikoptre, forteller markedssjef Grant Stapleton i Malloy Aeronautics til Reuters:

– Hovedsakelig på grunn av sikkerheten. Med addukte rotorer (som trekker inn mot midten, journ.komm.) beskytter du ikke bare folk og eiendeler om du skulle komme borti dem, men en slik kollisjon ville også fått svevefartøyet til å lande. (…) Det andre dreier seg om kostnader. Det er mye billigere å kjøpe en Hoverbike, og den er mye billigere å fly.

I tillegg kommer det faktum at disse svevesyklene faktisk kan fly av seg selv, og at de kommer til i områder der helikoptre ikke har noen sjans. Farkosten kan også brettes sammen, noe som gjør transport langt lettere.

Foreløpig er det nok noen år til vi får se svevesykkelen frakte ekte folk (og forhåpentlig ikke bare soldater) rundt omkring, men vi må da kunne si at vi allerede er et godt stykke på vei?

For vår del kan den i hvert fall ikke komme raskt nok – dette kan nemlig raskt bli greia for oss som valgte å hoppe over Segway-bølgen …

opp