2 minutter å lese

Polaroid er ikke død – nå lar de deg printe mobilbildene dine på farta

(Barcelona): Har du avskrevet Polaroid som en ting av fortiden? Vel, vent litt med det til du har lest dette – det er nemlig ikke sikkert at du er helt kvitt dem ennå.

printgif

En gang for lenge, lenge siden, før digitalkameraer ble allemannseie, var det å ta bilder en langtekkelig prosess. Mens vi i dag umiddelbart kan se om et bilde ble bra eller ei, måtte man i den analoge tidsalder vente til bildene var fremkalt før det ble klart at du blunket og hadde flatt hår idet blitzen gikk av.

Ikke rart, kanskje, at Polaroid raskt skjønte at de var inne på noe da de introduserte sine instant-kameraer – som spesielt slo an da de lanserte sin «Swinger»-modell til bare 19.95 dollar i 1965.

life

Som du sikkert vet, har mye skjedd siden den gang – og gamle filmkjemper som Kodak og Polaroid fikk lide idet folk mer og mer ble vant til den umiddelbare tilfredsstillelsen digital fotografering førte med seg.

Etter to konkurser på 2000-tallet, så det mørkt ut for Polaroid. I 2008 la de ned produksjonen av de klassiske analoge fotoproduktene folk trengte til gamle kameraene sine. Heldigvis overtok grasrotbevegelsen ansvaret, og i 2010 lanserte The Impossible Project sine egne Polaroid-kompatible filmprodukter.

Hele den opprinnelige oppturen, påfølgende nedturen … og den moderne oppturen for Polaroid-entusiaster ble svært godt skildret i 2012-dokumentaren «Time Zero»:

Er så alt håp ute for den en gang mektige fotokjempen Polaroid?

Nei, ikke helt. Samme år som de la ned deler av filmproduksjonen, i 2008, lanserte de samtidig digitalkameraer (og senere en mobil printer) med mulighet til å skrive ut bilder direkte via den ganske fantastiske Zink-teknologien («zero ink»), som lar deg printe uten blekk.

Det kan trygt sies at selskapet til nå ikke har hatt like stor suksess med sine digitale framstøt som de hadde med sitt analoge fotoprodukt i storhetstidene. Men det betyr ikke at de har tenkt å gi opp – tvert imot.

Med sin kommende mobilprinter Zip vil Polaroid la folk skrive ut bildene sine fra både iPhone og Android-telefoner, via selskapets egen app. Bildene kan om ønskelig behandles på telefonen, før de overføres trådløst til printeren via bluetooth.

Under et minutt senere har du et fysisk bilde i hånda, noe som kanskje er bedre enn ti digitale på taket? Selv om vi har telefonene og datamaskinene fulle av digitale fotominner, merker vi selv savnet etter noe fysisk vi kan ha med oss i lommeboka. Kanskje Polaroid er inne på noe?

Her kan du se Zip-printeren demonstrert på mobilmessen MWC i Barcelona:

Selve printeren veier ikke mer enn 186 gram, passer fint i lomma – og en lading skal holde til å skrive ut inntil 25 bilder. Igjen uten blekk, takket være det unike zink-papiret. Som en fin liten bonus er det også mulig å bruke bildene som klistremerker.

Zip-printeres lanseres i løpet av våren, og skal ifølge Polaroid koste 129.99 amerikanske dollar.