2 minutter å lese

Nå ruller Facebook ut VR-videoer … og først ut er «Star Wars»!

Det at Facebook i fjor kjøpte opp virtuell virkelighet-aktøren Oculus Rift, var vel bare ett av mange tegn på at opplevelsesteknologien nå kommer for fullt.

Et annet tydelig tegn kan man vel trygt si det er når Facebook nå, i samarbeid med aktører som «Star Wars» ruller ut sine første 360-videoer. Som i denne, interaktive 360-videoen fra førersetet av en svevesykkel i «Star Wars: The Force Awakens» (det nærmeste vi har kommet å kjøre en ekte svevesykkel … foreløpig?).

starwars

– Vi har tro på fremtiden til virtuell virkelighet, og vi håper at 360-video kan åpne opp for nye perspektiver og involverende historiefortelling, skriver Facebook selv på sine sider.

Hvem som helst kan nå laste opp sine egne 360-videoer på Facebook. Men for å sikre bra kvalitet på utvalget fra start, har Facebook i tillegg til «Star Wars» teamet opp med storaktører som Discovery, GoPro, LeBron James, «Saturday Night Live» og VICE. De to sistnevnte viser at innholdet kan spenne helt fra «være publikum» i et tv-studio til å stå på bakken midt i en konfliktsone som Afghanistan.

Foreløpig virker videoene bare i enkelte nettlesere på web og Android-telefoner, men på sikt vil det også bli mulig å se dem i full vigør på iOS-enheter.

fbgiff

For å lage disse 360-videoene, trengs det egne kamerarigg som klarer å fange opp alt som skjer rundt seg. I dag er det ikke bare-bare å kjøpe slikt utstyr (selv om blant andre Nokia er på ballen), men det er ingen tvil om at Facebook tror at det vil bli mer tilgjengelig for allmennheten når de sier følgende:

– I fremtiden, forestill deg å se en 360-video fra en venns ferie til en liten landsby i Frankrike eller en festival i Brazil – du vil kunne se rundt deg og oppleve det som om du var der. Sammen med oppdateringer fra venner og familie, vil du også kunne oppdage fantastisk nytt innhold på Facebook fra medieselskaper, organisasjoner og individuelle innholdsskapere.

Facebook er forøvrig ikke de første som nå har begynt å tilby 360-videoer til massene – Youtube har allerede en liten stund kunne by på tilsvarende opplevelser, som også fungerer bra med forskjellige VR-headsett (inkludert deres egen Google Cardboard – vi har ikke helt klart å få til det samme med FB-videoene, men det kommer garantert).

Som denne – spenn setebeltet!