2 minutter å lese

Nå vender Nokia tilbake … som Android-telefoner!

Det begynner å bli noen år siden Nokia var konge på haugen i mobilmarkedet, med sine bunnsolide telefoner som tilsynelatende kunne holde det gående i evigheter før batteriet gikk tomt.

Nå kan det imidlertid være duket for et aldri så lite Nokia-comeback … denne gangen som Android-telefoner.

Les også: 11 grunner til at vi savner Nokia 3310

Dermed er det slutt på at Nokia-fans har måttet forholde seg til enten Symbian eller Microsofts egen mobilplattform – operativsystemer som på langt nær har like mange tilhengere som det Android har.

Microsoft-oppkjøpet av Nokia i 2013 hjalp ikke så mye på de stadig mer dystre fremtidsutsiktene for en mobilframtid som involverer Nokia-navnet, som etterhvert ble droppet på Lumia-telefonene (de har ikke akkurat solgt som varmt hvetebrød).

Det kommer derfor ikke som noe overraskelse at Microsoft nå kvitter seg med Nokia – som igjen står på egne bein. Vel, nesten: den finske mobilprodusenten skal nemlig lisensiere ut både navn og teknologi sin til det nystartede finske selskapet HMD global, som altså planlegger å produsere og selge en rekke forskjellige Android-baserte smarttelefoner og nettbrett i bytte mot royalty-betaling tilbake til Nokia.

Med på kjøpet, prissatt til 350 millioner dollar (nærmere 2,9 milliarder kroner), følger rettighetene til Nokia «dumtelefoner», et marked Nokia i mange år var markedsleder på. Og det er ikke hvem som helst som får en finger med i spillet i dette segmentet, nemlig den kinesiske teknologi-giganten Foxconn via sitt datterselskap FIH Mobile.

Foxconn, som er den største private arbeidsgiveren i Kina, har i en årrekke stått for produksjonen av svært mange av de elektroniske dingsene du ganske sikkert eier – enten de kommer fra Apple, Sony, Microsoft, Nintendo, Amazon, Toshiba, Dell … eller Nokia.

Det har tidligere kommet rapporter om røffe arbeidsforhold for arbeiderne ved Foxconns mange fabrikker i Kina, men selskapet har i de siste årene arbeidet for å rette på dette – samtidig som de har ekspandert sin virksomhet til mange andre land over hele verden.

Det er også blitt svært tydelig at Foxconn ikke lenger bare vil produsere elektronikk for andre, men selv også ha større kontroll over verdikjeden. Tidligere i vår ble det for eksempel klart at Foxconn kjøper opp den japanske tv-produsenten Sharp for 3,5 milliarder dollar – og trer de altså inn i en mer aktiv rolle i produksjon og distribusjon av kommende Nokia-modeller.

Om du har gått rundt og drømt om en telefon som kombinerer design og robusthet fra Nokia med de mange styrkene i Android, kan det altså godt hende at du har noe godt i vente. Vi krysser fingrene!