4 minutter å lese

Nå vil Samsung la deg lage dine egne VR-filmer

(BARCELONA): Hittil har det stort sett vært profesjonelle aktører som har laget 360-videoer, noe som er en nødvendighet om du vil oppleve VR-video.

Det er kanskje ikke så rart, ettersom det kreves temmelig heftig kamerautstyr for å produsere slike videoer – i tillegg til at du må bruke avansert programvare for å sy alt sammen i etterkant.

Alt dette er i ferd med å endre seg, nå som utstyr for å lage 360- og VR-videoer er i ferd med å bli så billig og tilgjengelig at det kan bli allemannseie.

lgg5-1

Under søndagens avduking av Samsung Galaxy S7 (som passende nok skjedde i nettopp VR) introduserte selskapet også Gear 360.

Det vesle kameraet er ikke stort større enn en golfball, og preges av to store vidvinkel-linser med hver sin 15-megapikselsensor.

Under kameraet er tre bein som gjør at du kan sette fra deg kameraet der du vil filme, men du kan enkelt brette sammen disse til et godt håndgrep for litt hands-on VR-action.

Håndtakstativet kan også skrus ut, noe som tillater å feste kameraet til et større stativ … eller kanskje toppen av hjelpen din før du setter utfor skibakken?

360_kamera

Det begynner å bli et par år siden Samsung offentliggjorte sin Project Beyond, et VR-kamera som er rettet mot mer profesjonelle brukere.

Når vi vet at Project Beyond inneholder 16 kameraer som er i stand til å filme i 4K-oppløsning, sier det seg selv at dette ikke er for hvermansen.

Les også: Mer om VR (virtual reality) og AR (augmentet reality) og forskjellene mellom dem

project_beyond

Vi kan nok ikke forvente at Gear 360 tar like gode bilder som de profesjonelle VR-kameraene.

Samtidig er det ikke barnemat det vesle kameraet kan vise til på teknologifronten: Ifølge Samsung klarer det å fange video i en oppløsning på 3840×1920 piksler, med 30 bilder i sekundet.

Det er ikke langt opp til 4K-kvaliteten, noe vi også fikk oppleve da vi fikk oppleve opptak fra Gear 360 via Samsungs Gear VR-briller.

gifit_1456151704763

Når det kommer til VR-video kan vi ikke nødvendigvis måle kvaliteten i tall, men i opplevd kvalitet – og på denne fronten var det pent lite å utsette på opplevelsen – det hakket heldigvis langt mindre enn i GIF-bildet over, som viser et utdrag fra hva vi fikk se.

Her er det kreativiteten som kommer til å sette de fleste grensene for hva man kan oppnå på innholdsfronten, og ikke nødvendigvis teknologien.

Les også: Denne appen lar deg «fotografere i VR» – og vi er imponerte

Samtidig er det heldigvis ikke slik at man må være et kreativt geni for å bruke Gear 360. Dette teknologi både skal være tilgjengelig og tilgjengeliggjørende.

Samsung sier selv at dette ikke er virtual reality, men other reality – det er vår virkelighet du får oppleve, bare på et annet sted.

Som Facebook-gründer Mark Zuckerberg selv sa fra scenen under Samsungs pressekonferanse, er VR den neste, store plattformen. Og når det er så enkelt å filme som det nå kan bli, ser han ikke bort fra at han kommer til å dokumentere datterens første skritt i VR når den tid kommer.

ve

Har du med deg kameraet på en tur, kan noen andre være også være med på opplevelsen via et par VR-briller – eller i form av 360-videoer som kan deles på YouTube eller Facebook. Du skal kunne dokumentere og dele mer av livet ditt på en enkel måte, uten å måtte tenke på hvordan teknologien fungerer.

Det er det nemlig Samsung-mobilen din som tar seg av – det er denne som er hjernen bak kameraet, og som syr sammen all videoen til noe andre kan oppleve. Prosessen krever sitt, noe som gjør at det bare er nylanserte Galaxy S7- og fjorårets S6-modellene som vil støtte kameraet.

gear_utstyr

Du kan også ta 360-stillbilder med kameraet, og disse vil da være imponerende 7776×3888 piksler store, med en oppløsning på 30 megapiksler. Alt sammen lagres på et MicroSD-kort (opptil 128GB) du enkelt putter inn i selve kameraet på samme sted der du også kan bytte ut batteriet.

Det er forøvrig ikke bare Samsung er på planlegger å lansere VR-kameraer for folket – også LG viste fram et 360-kamera denne uka, samtidig som Google visstnok også skal ha noe oppi ermet.

Les også: Nokias nye VR-kamera er snytt ut av science fiction

Vi har ikke noen konkrete detaljer rundt pris eller lansering av Gear 360, men Samsung forsikrer at den skal være «overkommelig» når vi får den mellom hendene en eller annen gang før sommeren.

Imens klarer vi ikke å løsrive oss fra det umiddelbare bildet som dukket opp i hodet da vi så Gear 360 første gang:

portalcam