5 minutter å lese

WhatsApp på pc – et trygt valg for deg med hackerangst

Den Facebook-eide meldingstjenesten WhatsApp er de siste årene blitt en uvurderlig del av hverdagen for mange smarttelefonbrukere.

Svært mange, faktisk – i februar i år passerte WhatsApp den magiske grensen på en milliard brukere, noe som gjør den til verdens mest brukte meldingstjeneste (som er noe av grunnen til at Facebook bladde opp utrolige 19 milliarder dollar).

Mye av grunnen til denne populariteten, er at WhatsApp var tidlig ute med å tilby nettbasert utveksling av meldinger, bilder og videoer til en eller flere brukere, uavhengig av hva slags operativsystem mottakeren bruker på mobiltelefonen sin.

whatsapp_fon

Tidligere i år åpnet tjenesten for at du kunne skrive og motta meldinger på datamaskinen, via nettsiden deres. Nå er denne funksjonen blitt enda mer enkel og strømlinjeformet, etter at det nylig ble sluppet egne WhatsApp-programmer til både pc og Mac.

• Last ned WhatsApp til Mac / pc

En stor fordel ved å ha dette programmet installert på maskinen, er at du nå kan skrive WhatsApp-meldinger kjappere med et større tastatur. Men like viktig som brukervennligheten for mange, er nok også at denne kommunikasjonen er helt sikker.

Om du er ivrig WhatsApp-bruker og nå jubler fordi du tror at desktop-versjonen betyr at du kan bruke tjenesten på jobb eller skole selv når du har glemt telefonen hjemme, må du imidlertid holde igjen jubelen litt …

Akkurat som med web-versjonen, krever også desktop-versjonene av WhatsApp at du har en nett-tilkoblet telefon med appen installert i nærheten av der du oppholder deg.

whats_prog

Grunnen til dette, er at WhatsApp benytter seg av kryptert kommunikasjon, der alle meldinger som blir sendt og mottatt faktisk går via telefonen din og videre ut på nettet – det som skjer på datamaskinen din er bare et synkronisert speilbilde av hva som foregår på telefonen din.

Denne formen for ende-til-ende-kryptering, som ble slått på som standard for alle WhatsApp-brukere i april, sørger for bare du og den/de du sender meldinger med kan se hva som blir skrevet.

– Ideen er enkel: Når du sender en melding, er det bare mottakeren eller samtalegruppen som kan lese den. Ingen andre kan se hva du sender. Ikke nettkriminelle. Ikke hackere. Ikke undertrykkende regimer. Ikke engang oss. Ende-til-ende kryptering bidrar til å gjøre kommunikasjon via WhatsApp helt privat – akkurat som en ansikt-til-ansikt-samtale, skrev WhatsApp-gründerne Jan Koum og Brian Acton nylig på sin blogg.

krypto

Det er altså på grunn av denne ende-til-ende-krypteringen at du må ha telefonen din i nærheten, ettersom det er nettopp appen du har installert på telefonen som er enden, og dermed inneholder nøkkelen som kan lese de krypterte meldingene.

– Kryptering er en av de viktigste verktøyene myndigheter, selskaper og enkeltpersoner har for å fremme trygghet og sikkerhet i den nye, digitale alderen, skriver gründerne videre – før de kommer inn på et annet, hett tema knyttet til kryptering:

– Nylig har det vært mange diskusjoner rundt krypterte tjenester og arbeidet til lovens håndhevere. Samtidig som vi anerkjenner arbeidet deres med å sikre folks trygghet, gjør forsøkene på å svekke krypteringen at folks informasjon lettere kan komme i hendene til cyberkriminelle, hackere og røverstater.

Diskusjonene det henvises til er mest sannsynlig knyttet til saken som nylig verserte mellom Apple og FBI etter at selskapet nektet etterforskere innsyn i den låste (og krypterte) telefonen til en terrormistenkt. Apples innsigelser var at dersom de oppga krypteringsnøkkelen til iPhone, og den kom på avveie, ville hvem som helst kunne komme seg inn i alle telefoner – uansett hvilke hensikter de måtte ha.

Alle medaljer har altså en bakside – også ved kryptering. Skal vi kunne sikre våre private data mot uvedkommende, innebærer nødvendigvis også dette at folk med onde hensikter vil benytte de samme tjenestene for å unngå lovens lange armer.

For eksempel kom det etter terrorangrepet i Paris rapporter om at gjerningsmennene brukte den krypterte meldingsappen Telegram seg imellom. Telegram-gründer Pavel Durov gikk forøvrig ut tidligere i år og uttrykte at uten kryptering ville vi kunne oppleve andre typer terrorisme om svært viktig data ikke ble sikret godt nok.

Her er en liste over selskaper og apper som krypterer meldingene dine:

Apple: iMessage er ende-til-ende-kryptert, slik at bare du og mottaker kan se meldingene. Om du backer opp meldingene dine til iCloud, kan imidlertid Apple potensielt lese meldingene likevel, ettersom data på iCloud ikke krypteres på samme måte.

Telegram: Her kan du selv velge om du vil aktivere ende-til-ende-kryptering i en egen «hemmelig chat»-funksjon. Meldinger som ikke er «hemmelige» blir lagret på Telegrams servere.

Signal: Alle meldinger er ende-til-ende-kryptert.

Line: Tjenesten tilbyr ende-til-ende-kryptering, men bare dersom både avsender og mottaker har aktivert funksjonen.

Cyber Dust: Denne appen krypterer ikke bare alle meldinger fra ende til ende, men den sletter også alle meldinger straks de er blitt lest (akkurat som på SnapChat). Ingenting blir heller lagret på noen servere, lover selskapet.

Oppdatert:

Facebook: Facebook har innført ende-til-ende-kryptering på Messenger, men ikke som standard på alle meldinger. I stedet må du aktivere slike «hemmelige samtaler» for hver samtale, og dette kan da bare foregå på én av enhetene du chatter via.

Google: Om du sender noen en melding via Google Hangouts, vil dette være kryptert på veien til Googles servere, der de også blir liggende kryptert så ingen andre får tilgang på dem. Men Google sitter på krypteringsnøkkelen, og kan om nødvendig derfor få tilgang til dette. I Google nye chattetjeneste Allo, som etterhvert vil overta helt for Hangouts, er det i likhet med Messenger mulig å kryptere samtaler om du ønsker (dette er imidlertid ikke standard).

… og disse krypterer ikke:

Kik: Krypterer ikke meldingene dine, med selskapet påstår samtidig at ingen meldinger blir lagret på serverne deres etter at de er levert – noe som betyr at de ikke kan utleveres til andre parter i etterkant.

Snapchat: Opererer på samme måte som Google, men sletter snapper fra serverne straks de er åpnet av mottakeren. Uåpnede snapper blir slettet fra serveren etter 30 dager.

Twitter: Direktemeldinger på Twitter er ikke ende-til-ende-kryptert.

Skype: Microsoft krypterer ikke meldinger sendt over Skype, og lagrer disse i «en viss tid».

Kilde: Recode.net