2 minutter å lese

NASA vil ha med hologrammer til Mars (men prosjektet fikk en dårlig start)

Astronauter har ikke bare verdens tøffeste jobb – de får også leke seg med de aller kuleste dingsene.

Som for eksempel hologrammer, nå som NASA har slått seg sammen med Microsoft for å utvikle hologram-teknologi til bruk i verdensrommet. I første omgang dreier det som om spesialtilpassede hologram-briller, basert på Microsofts nye HoloLens.

To av disse var faktisk på vei opp til den internasjonale romstasjonen (ISS) allerede denne helgen … noe som ikke akkurat gikk etter planen.

bang

Heldigvis var det ingen mennesker ombord, men det kostbare uhellet betyr at astronautene på ISS må smøre seg med tålmodighet mens de venter på hologramopplevelsene (de har sikkert andre minst like tøffe ting å ta seg til der oppe).

Sjansen vil ganske sikkert by seg igjen, ettersom dette bare er starten på et langsiktig samarbeid som kan forme hvordan vi opplever og utforsker verdensrommet de kommende årene.

Når NASA sikter bemannede raketter mot Mars innen 2030-tallet, vil de nemlig ha med seg hologram-teknologi på ferden.

HoloLens er Microsofts mest synlige prosjekt innen såkalt augmented reality (AR), som gjerne oversettes til utvidet virkelighet på norsk.

Brillene er gjennomsiktige. De stenger altså ikke ute den «vanlige» virkeligheten vi er vant med, men legger i stedet til ytterligere informasjon innenfor synsfeltet til brukeren – dette er den store forskjelligen fra virtuell virkelighet (VR).

Men en slik teknologi kan for eksempel forhåndsanimerte hologrammer blande seg sømløst inn sammen med den virkeligheten en allerede ser.

kyp

Samarbeidet med NASA, som har fått navnet Project Sidekick, viser at slik AR-teknologi ikke bare er en gimmick. Tvert imot er den velegnet til bruk i praktiske formål i den virkelige verden. Ja, og utenfor verden, til og med.

– Sidekick er et perfekt eksempel på hvordan vi så for oss at HoloLens skulle bli brukt. Dette låser opp et nytt potensiale for astronauter, og et nytt perspektiv på hva som er mulig med holografisk databehandling, sier Alex Kipman, del av Microsofts utviklerteam, i en pressemelding.

Om bord på romstasjonen skal brillene først og fremst tjene to formål. For det første, å koble sammen en astronaut med en ekspert på bakken gjennom en direkte videostrøm, via den Microsoft-eide tjenesten Skype.

Det som astronauten til enhver tid ser på, kan da overføres direkte til eksperten nede på jorda, som på en enkel og intuitiv måte kan komme med forklaringer og innspill.

For det andre kan en lage animerte hologrammer som legges over objekter på romstasjonen innenfor astronautens synsfelt. Disse kan vise nøyaktig hvordan et intrikat system fungerer, eller hvordan en bestemt prosedyre må gjennomføres.

Her kan du se en vektløs tilstand om bord et «Weightless Wonder»-fly: