5 minutter å lese

Snart blandes det virtuelle med det virkelige

Vi har allerede stadfestet at virtuell virkelighet er «sjukt fett». Men hvor fett hadde det ikke vært om det hele ble enda et hakk mer virkelig?

Det er nettopp det firmaet Magic Leap ønsker å oppnå med sitt framstøt innen såkalt «mixed reality» … og nå begynner vi virkelig å snakke sci-fi.

Du må nesten se denne videoen før du leser videre:

For å ha det helt klart: Alt i videoen over her er filmet i sanntid via Magic Leaps unike MR-teknologi, som kombinerer det virkelige med det virtuelle på en måte vi hittil ikke har sett maken til.

Før vi går videre, er det kanskje greit med en liten oppklaring av begrepene: Med virtuell virkelighet (VR) plasseres du i en helt annen, virtuell virkelighet, der hele poenget er å drømme seg vekk. Utvidet virkelighet (AR) plasserer på sin side virtuelle gjenstander i de virkelige omgivelsene rundt deg – som for eksempel et speedometer i frontruta på bilen din, eller med faceswap-funksjonen i Snapchat.

LES OGSÅ: VR eller AR? Her er de tøffeste veiene inn til den alternative virkeligheten

Hva er så «mixed reality» (MR), eller blandet virkelighet på norsk? Ifølge Magic Leap oppstår dette ved å blande ekte og virtuelle verdener for å skape nye omgivelser og visualiseringer der fysiske og digitale gjenstander eksisterer om hverandre – og du som bruker kan interagere med begge deler.

Den forholdsvis hemmelighetsfulle bedriften Magic Leap jobber med å revolusjonere måten vi jobber, kommuniserer og spiller på. Dette skal de klare ved å lage syntetiske digitale bilder som sømløst blandes inn i virkelige omgivelser, der du altså kan forholde deg til alt du ser.

Enkelt forklart ønsker Magic Leap med sin MR-teknologi å «narre» hjernen din til å tro at digitale lyssignaler er like ekte som pulten du sitter ved, for eksempel. Dette kan skje ved hjelp av noen spesielle MR-briller – eller en helt annen form for hardware … eller ikke noe hardware i det hele tatt. Alt dette er sånt som Magic Leap selv ikke helt vet, eller i det minste forteller oss.

Administrerende direktør og grunnlegger av Magic Leap, Rony Abovitz, sammenligner hjernen med en grafikkprosessor, og sier de forsøker å manipulere og «snakke» med GPUen i hjernen din. Det er så komplisert å forklare nærmere hva Magic Leap er, at selv de som jobber med det får problemer.

Foreløpig er det heller ikke like mange som har fått teste Magic Lens’ teknologi – inntil teknologimagasinet Wired nylig slapp innenfor dørene for en av de første ordentlige testene. Det de fikk se og oppleve der, er noe som ikke bare forbløffet dem, men også en hel verden som har lest inntrykkene og sett denne videoen:

Allerede i 2014 så Google åpenbart potensialet i teknologien, og gikk inn i selskapet med over en halv milliard dollar. Men Google er ikke alene om å kaste penger etter selskapet: Tidligere i år samlet selskapet inn nærmere 800 millioner dollar, med god hjelp fra kinesiske Alibaba. Til sammen har investorer investert 1,4 milliarder dollar i Magic Leap – det er nesten 11,5 milliarder kroner.

Uten at Magic Leap engang har lansert noen beta-versjon av produktet sitt, ikke engang til utviklere. Noe sier oss at det ikke er usannsynlig at dette er godt anvendte milliarder fra investorene, som godt mulig har fått se hva som skjuler seg i kulissene på et stadie der vi andre bare får små glimt av svevende mini-elefanter …

elefanter

… og en hval i en gymsal (!).

hval

Potensialet for spill og moro med Magic Lens er åpentbart stort, men Abovitz sier ambisiøst at han vil erstatte alle de andre skjermene som vi etter hvert har blitt så avhengig av i livene våre. Klarer du å se for deg at arbeidsplassen din bare er en tom pult, og alt av epost, dokumenter og kalendere også videre bare er noen syntetiske digitale bilder som svever i lufta? Kan vi plutselig få begge hender frie fordi vi slipper å gripe rundt mobilen med våre klamme hender til en hver tid?

Om ikke virkeligheten er i ferd med å passere selv de villeste sci-fi spådommene, er den i hvert fall hakk i hel.

Det er for øvrig ikke bare Magic Lens som leker seg med MR. Under E3-messen i Los Angeles i fjor, viste Microsoft fram sitt prosjekt HoloLens og hvordan det kunne brukes sammen med «Minecraft». Under framvisningen dukket plutselig en Minecraft-verden opp på et bord på scenen, og det ble vist fram hvordan man kan påvirke den klossete verdenen midt på stuegulvet ved hjelp av stemme og hender.

Brukere som siden den gang har fått teste HoloLens, har hatt innvendinger mot det relativt snevre synsfeltet teknologien tillater – noe som potensielt gjør den mer egnet for kontorbruk enn for lek og moro.

Hva MR kommer til å koste orker vi ikke tenke på engang. «Vanlig» VR er ganske dyrt, så MR til en rimelig pris er nok noen år unna – for å si det mildt. Microsoft skal for eksempel ha 3000 dollar for sin HoloLens, men da er til gjengjeld en liten datamaskin bygget direkte inn i brillene.

For alt vi vet kan det fort hende denne teknologiens gjennombruddstid er årevis unna. Magic Leap våger nemlig ikke å anslå noe lanseringsvindu for produktet sitt. Abovitz vil vente til Magic Leap er «perfekt», og det føles naturlig å bruke teknologien i omgivelser vi vanligvis ferdes i. Først da er han villig til å gjøre det magiske spranget.

Microsoft har imidlertid begynt å sende ut utviklerkopier av HoloLens, så hvem vet? Kanskje er Minecraft fortsatt populært når man kan spille på stuebordet.