3 minutter å lese

Ni grønne gründerne som kan gjøre verden til et bedre sted

Droner, drivhus, plastikk, haiking, finans og maling. Det er ingredienser du finner blant de ni grønne finalistene som konkurrerer om gründerhjelp fra ZERO, Telenor og Kjeller innovasjon.

I september etterlyste miljøstiftelsen ZERO, Kjeller innovasjon og Telenor, geniale og grønne teknologer til gründerkonkurransen Greenovation.

– Vi har funnet ni gründere som virkelig kan utgjøre en forskjell for klima på sikt i Norge. Men disse har også potensiale til å bevise at grønn innovasjon er gode investeringsobjekter, sier miljøansvarlig Ulrika Leikvang i Telenor Norge.

De ni ideene vil bli presentert på MESH tirsdag 18. oktober klokka 14.00, under gründerfestivalen Oslo Innovation Week. Arrangementet er gratis og åpent for alle som melder seg på.

• Meld deg på Greenovation-arrangementet her!

Dette er de ni finalistene:

CO2 COIN

Det grønne skatteskiftet er både applaudert og diskutert. CO2 COIN legger frem en idé og et system for hvordan du og jeg både kan beskattes og belønnes ut ifra vårt forbruk, ved bruk av enkel teknologi.

POW!

Langtreisende elektrisitet mister opp til 65 prosent av sin kraft fra den blir produsert til den ender opp hos forbrukeren. Selskapet Kalesi Energy presenterer Pow!, en løsning for å produsere mer kortreist strøm som hindrer kraftsvinn på veien.

SammeVei

Disse gründerne ønsker både å redusere bilforurensning og den tiden du bruker på å stå i kø til jobb. Ved å sette folk som skal i samme vei i kontakt ved bruk av geodata, skal flere passasjerer i færre biler gjøre Oslo-trafikken bedre og renere.

UPC Tech

Maling og spraylakk er en stor kilde til utslipp av klima- og miljøfiendtlige organiske forbindelser. UPC Tech har utviklet en pudderbasert spraymaling som fungerer på alle underlag og som kan erstatte storforbruk av miljøskadelig maling.

FoodFarm

Hvis matavfall var et land, hadde det kommet på topp tre listen over verdens mest forurensende land, sammen med Kina og USA. Foodfarm skal bidra til å redusere mengden matavfall ved å introdusere en online kantine, der ansatte selv spesifikt kan forhåndsbestille mat som er tilpasset deres behov. Det øker kjøkkenets planleggingsevne og reduserer overproduksjon av mat.

Zaptec Power

Zaptec vil demokratisere elektrisitet ved å introdusere teknologi som gjør det enkelt og trygt å distribuere strøm og revolusjonere global strøminfrastruktur. Selskapet muliggjør forbedret infrastruktur for blant annet elektriske biler og solkraft.

Carbontrackandtrace

Til tross for at det å redusere utslipp av drivhusgasser har høy prioritet i mange lokalsamfunn, er det få kommuner som har innsikt i eget utslipp. Dette selskapet presenterer en løsning som måler drivhusgassutslippene både i sanntid og langtid.

OceanSAVE

Havet vårt er dessverre på vei til å bli verdens største søppeldynge, fylt til randen av avfall som vi mennesker kaster fra oss. Plastikken ødelegger mer enn miljøet, den skremmer også vekk turister fra vakre strender og gjør flere feriedestinasjoner mindre attraktive. OceanSAVE ønsker å bruke lokale sponsorer til å rydde havet og teknologi til å øke bevisstheten rundt havavfallet.

Sevendof

Sammen med NTNU jobber dette selskapet for å maksimere en drones brukskapasitet, og resultatet er droner som kan brukes til å inspisere energiinfrastruktur, agrikultur, katastrofehåndtering, redningsaksjoner, levering og maritime operasjoner. Disse gründerne drar mange nye markeder inn i operasjonsområdet til fremtidens droner.

• Meld deg på Greenovation-arrangementet her!