3 minutter å lese

Nokias nye VR-kamera er snytt ut av science fiction

De er kanskje ikke så synlige som de en gang var på mobilmarkedet, men Nokia har ikke gått hen og forsvunnet. Tvert imot satser de nå stort på «framtidsrettet teknologi».

Nå har vi en pekepinn på hva det betyr. De har nemlig akkurat avslørt Ozo, et flunkende nytt kamera laget spesielt for å filme VR-innhold.

Det består av åtte synkroniserte kameraer og like mange mikrofoner som peker i ulike retninger, og sammen skaper et 360-graders lyd– og bildefelt. Det skal oppleves i stereoskopisk 3D med et VR-headset, som Oculus Rift eller fantastiske HTC Vive.

NB: Mer om VR (virtual reality) og AR (augmentet reality) og forskjellene mellom dem, kan du lese her.

OZO. Foto: Nokia Technologies
OZO. Foto: Nokia Technologies

– Vi er henrykte over å få introdusere Ozo til innholdsproduksjonens verden, og å definere en helt ny standard for å fange– og spille av virtuell virkelighet, sier Ramzi Haidamus, sjefen for Nokia Technologies, i en pressemelding.

Kameraet deres slår ikke bare konkurrentene på utseende (se for eksempel alternativene fra GoPro og Samsung), men har noen funksjoner som innholdsprodusenter har siklet etter. Det er nemlig en rekke utfordringer med et slikt kamerasystem. Ikke minst – husk at vi snakker om flere små kameraer som peker i ulike retninger! – det å sy sammen alt innholdet til et enkelt, sømløst bilde.

Det finnes selvsagt tilhørende programvare som fikser dette, men det er en avansert operasjon som krever maskinkraft – og tid.

Ozo sitt fortrinn overfor konkurransen er for det første at det kan strømme bildet i realtid til et tilkoblet VR-headset, samtidig som en filmer, slik at en umiddelbart kan få et inntrykk av resultatet.

For det andre kan Nokia-dingsen sette sammen lavoppløste versjoner av opptakene så en kan gå igjennom dem bare noen minutter senere. Det gjør det ikke bare mulig å vise frem stilige videoer på farten, men gir profesjonelle filmskapere en grad av oversikt og kontroll som hittil har vært utenfor rekkevidde.

Kameraet er utviklet og produsert i Finland, og kommer på markedet i fjerde kvartal i år. De har ikke avslørt noen pris, men sikter seg inn mot profesjonell innholdsproduksjon fremfor amatørbruk. De vil ha Hollywood-kvalitet på innholdet.

– Ozo sikter mot å fremme den neste bølgen av innovasjon innen VR, ved å plassere kraftige verktøy i hendene til profesjonelle produsenter som ønsker å skape utrolige opplevelser for folk rundt om i verden, sier Haidamus i pressemeldingen.

– Vi venter oss at virtuelle virkelighetsopplevelser snart radikalt vil forbedre hvordan folk kommuniserer med– og føler seg knyttet til historier, underholdning, hendelser i verden, og hverandre. Med Ozo vil vi være i hjertet av denne nye verdenen, fortsetter Nokia Tech-sjefen, som samtidig annonserer et samarbeid med selskapet Jaunt Inc – en spesialist på VR-løsninger for filmproduksjoner.

Er det forresten flere enn oss som får noen science fiction-vibber av Ozos design? Vi kan ikke helt sette fingeren på hva det minner om, men kanskje noe fra «Star Wars» …

vr1

vr2

… eller «Portal»?

vr3

På nettstedet som er opprettet for Ozo, tikker det en klokke ned mot en ny video som demonstrerer kameraet. I skrivende stund er det 6 dager og 18 timer igjen.

Klør du etter å se mer, kan du altså sjekke innom natt til onsdag, neste uke.

 

Les også: VR eller AR? Her er de tøffeste veiene inn til den alternative virkeligheten.