4 minutter å lese

Nordmannen bak Siri lager AI i skyen – men frykter «Skynet»

– Du vet når du prøver å ta telefonen, men den «slideren» driver og hopper tilbake?

Dag Kittlaus drar en pekefinger mange ganger over håndflaten for å illustrere situasjonen, med en innbitt mine. På iPhone-displayet så han et nummer fra Silicon Valley. Heldigvis fikk han tatt den til slutt.

– Dag?

– Ja?

– Det er Steve Jobs.

Kult. 

Dette er snart ti år siden. Nordmannen, med bakgrunn fra lederstillinger i Telenor, jobbet den gang med et aldri så lite prosjekt kalt Siri. Resten, som de sier, er historie. Siri, den personlige assistenten du kan prate med, blir en stadig viktigere del av Apples produkter.

siri1
Via Giphy.

Kittlaus, på sin side, har beveget seg videre – og sikter enda høyere. Fra Siri, til Viv.

– Se hva som har skjedd med apper. Da iPhone kom ut, var det med åtte apper. Det var først da AppStore kom at magien skjedde. Jeg tror det er der vi er med AI (kunstig intelligens) nå, sier Kittlaus, under et panel på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas.

Panelet var fristende titulert «Will AI Augment or Destroy Humanity?». Eller på norsk: Vil kunstig intelligens styrke eller ødelegge menneskeheten?

Les også: Kunstig intelligens: Slutten på alt liv slik vi kjenner det?

sxsw-1

– Siri er første kapittel i en mye lengre historie. AI har vært et veldig lukket system. Vi har jobbet i tre og et halvt år nå med verdens beste team. Når Viv kommer ut, vil det hele åpnes opp og vokse. Som Wikipedia.

Viv er nemlig det de kaller en «global hjerne».

– Det er en åpen, lærevillig hjerne i nettskyen, sier Kittlaus.

Du kan snakke til den, og den vil lære deg å kjenne. Den skal fungere på tvers av eksisterende plattformer, for å gi et enkelt, stemmestyrt grensesnitt til alt fra telefonen til smart-kjøleskapet. Den vil – kort fortalt – la deg snakke med internett.

Overalt der du ser V-symbolet, vil den være tilgjengelig.

Skjermbilde 2016-03-18 kl. 15.27.53

– Viv kan lære dynamisk fra millioner av brukere på samme tid. Den vet hva den vet, og vet hva den blir lært, i sanntid, sier gründeren, og utdyper:

– Du vil ikke logge på Uber, men spørre Viv om en bil. Eller du kan be den om å få pizza levert til klokka vanlig tid, når den har lært hva du liker.

For Viv vil nemlig lære deg å kjenne …

– Men ikke på en creepy måte. Den kjenner preferansene dine, men du er ett klikk unna å se hvilken informasjon den har på deg, sier Kittlaus.

Det går ikke en dag uten at Viv overrasker utviklerne.

– Det er den første plattformen, etter hva vi vet, som – idet den forstår hva brukeren er ute etter – skriver sitt eget program for å gjennomføre det. Den henter svaret fra en rekke ulike kilder, på ny måte. Du kan for eksempel ikke spørre et eksisterende system «hva er været ved Super Bowl». Det er ikke et sted, det er en hendelse. Men Viv kan skjønne det, den vil identifisere stedet og og et gitt tidspunkt, og kan meddele værmeldingen.

siri

Kunstig intelligent blir mer og mer … ja, nettopp intelligent. Hvor langt er vi egentlig kommet i dag?

– Det er mye matte og mønstre. Før du spør maskinen hva den tenker, må vi spørre hva tenking er. Tenker mennesker og maskiner på samme måte? Neppe. De forstår det de er opplært til å forstå, men ikke konteksten utover det, sier Kittlaus.

Likevel tror han ikke det finnes noen øvre grense for hvor langt den kunstige intelligensen kan nå. Nylig var det en AI fra Google-eide DeepMind som vant mot en menneskelig mester i spillet Go. Det er flere mulige posisjoner i dette spillet enn det er atomer i universet.

Dette virker kanskje som en triviell hendelse, men den kan faktisk ha uante konsekvenser for menneskeheten.

– Maskinen ikke bare vant, men gjorde det med trekk som var helt overraskende. Den kopierte ikke bare. Og du kan ikke «brute force» det spillet. En trodde det skulle ta ti år til før vi var på det punktet.

En AI kan være fantastisk god på enkelte oppgaver, men på andre områder ikke måle seg med et spedbarn. Det er et stykke igjen til den generelle forståelsen kan måle seg med et menneskes, som bruker alle sansene og lærer i kontekst.

– Vi kommer til det punktet, spørsmålet er bare når, sier Kittlaus.

Og selv de som har mest peiling på dette, synes det er skummelt. Kanskje spesielt disse, faktisk. Tesla og SpaceX-gründeren Elon Musk er kjent for å frykte robotapokalypsen.

Via Giphy
Via Giphy

– Også folka bak DeepMind, som vant kampen i Go, tror det kan være en trussel mot menneskeheten. Før eller siden vil maskinen tenke like godt som oss, og det er helt klart forbundet med fare, sier Kittlaus.

Hva slags fare? Det gjenstår å se. Inntil videre kan vi se frem til en enklere hverdag, med en kunstig intelligens som personlig assistent og sparringpartner i nettskyen.

Viv har ikke fått noen lanseringsdato, men Dag Kittlaus frister med at vi kommer til å se mer til denne hjernen i skyen i år.