3 minutter å lese

Nyttårsaften hele døgnet – se fyrverkeri fra hele verden!

Enten du ikke er hypp på å gå ut i vinterkulda for å se på nyttårsrakettene i år, eller er så utålmodig at du vil snikstarte feiringen, kommer en god, gammel venn til unnsetning: internett.

Mange av nyttårsfeiringene rundt om i verden blir nemlig livestreamet over nettet. Det betyr at du kan benke deg foran ditt foretrukne strømmeapparat allerede klokka to på ettermiddagen på nyttårsaften, og la feiringen begynne.

Klokka 14.00 trekker nemlig hundretusenvis av australiere bosatt i Sydney ut sommervarmen (heldiggriser!) for å glane på rakettene. Du kan få med deg det hele (og selv være varm, innendørs) via livestreamen fra nyttårsfeiringen i Sydney.

De som bor «down under» er noen av de første som får oppleve 2016, ettersom de lever i tidssonen AEDT (Australian Eastern Daylight Time) – i hvert fall på østsiden av landet, som strekker seg over tre geografiske tidssoner.

Slik så det ut da Sydney åpnet nyttårsballet i fjor:

For å holde styr på når 2016 ankommer forskjellige steder på kloden vår, har timeanddate.com laget et hendig live-kart som følger festens gang:

tidssone

Det er forhåpentligvis lov å håpe på noen raketter også i Thailands hovedstad Bangkok, som går inn i det nye året noe senere, klokka 18.00 norsk tid. En live-feed derfra ser du her.

Utover kvelden vil det garantert strømme på, bokstavelig talt, med livevideoer folk tar med sine egne mobiltelefoner verden rundt. I 2015 så vi nemlig en kraftig fremvekst av livestreaming via mobilen, og da først og fremst via Twitter-skapte Periscope.

LES OGSÅ: Nå kommer livestreaming fra mobil for fullt!

Klokka 21.00 på kvelden norsk tid har festen ankommet Dubai, et sted som ikke er kjent for å holde tilbake på festbudsjettet. Også i år kan vi forvente 20 minutter med svært imponerende fyrverkeri rundt verdens høyeste tårn Burj Khalifa, streamet live på Mydubainewyear.com og her:

En times tid etterpå, klokka 22.00 norsk tid, er det russernes tid til å feire. Det vil si, russerne bosatt i Moskva – som er to timer foran oss.

Inntil nylig kunne Russlands samlede befolkning skåle i nyttårs-champagne hele tolv ganger, ettersom det enorme landet strekker seg over imponerende tolv geografiske tidssoner (det er så svært, at landet faktisk er det eneste som (i avstand) skiller mellom Norge og Nord-Korea).

Det ble muligens litt enklere for russerne å holde styr på når de kunne gratulere slekta på andre siden av landet da Putin innskrenket landets tidssoner til «bare» ni i 2010 …

En live-feed fra Moskva kan du se her – og her kan du se fjorårets feiring:

En av verdens mest kjente nyttårsfeiringer foregår i New York City, der «ballen droppes» til full jubel fra de fremmøtte på Times Square.

Det skjer også i år – og om du fortsatt er våken klokka29 seks om morgenen første nyttårsdag, kan du følge det hele live her:

Webcam-selskapet Earthcam har faktisk 20-årsjubileum for live-overføring av nyttårsaften i New York i år, og feirer med å overføre festen fra flere vinkler – på deres spesialside for årets nyttårsaften kan du også finne flere livefeeds fra hele kloden.

Ikke all fyrverkeri må være liveoverført for å være imponerende, heldigvis. Derfor kan du, når du vil, gjenoppleve fjorårets fyrverkerishow i London …

… og Paris:

Og, fordi det ikke er noe vi kan komme utenom her på denne bloggen: Her er en dronevideo fra fjorårets feiring i Hong Kong:

Godt nyttår!