Illustrasjon: Link.no

2 minutter å lese

Pass deg for gratisprogrammene!

Det er mange nyttige og gode programmer som ikke koster noen ting å laste ned å bruke. Men som amerikanerne sier: «There is no such thing as free lunch».

Om du ikke følger med når du installerer dem, kan det nemlig koste deg dyrt – i form av tiden og frustrasjonen som går med til å fjerne alle «søppelprogrammene» som gjerne snikes inn på maskinen din i samme slengen.

Nettstedet Howtogeek.com har tatt for seg de ti mest populære gratisprogrammene på den tilsynelatende anerkjente og respektable nettsiden Download.com – som eies av internettkjempen CNet.

Selv om nettsiden i sine betingelser bedyrer at de ikke tillater såkalt malware (skadelig programvare) i sin nedlastingskatalog, viser Howtogeeks lille test at det kanskje ikke er heeelt sant.

I hvert fall ikke om vi snakker om såkalt crapware eller bloatware – som er unødvendige programvare som lover gull og grønne skoger (raskere PC! Sikrere internett!) – men gjerne er mer skadelige enn de er nyttige.

Nettsiden tok for seg topp ti-listen over de meste populære gratisprogrammene til Windows, og lastet dem ned. Under advarselen «IKKE PRØV DETTE HJEMME» installerte de så alle sammen.

Noen (få) av programmene – som gode, gamle CCleaner – lot seg installere helt fint, uten å prøve å dytte på deg unødvendige, irriterende eller potensielt farlige programmer.

Men så var det resten, da …

th2
Sånn kan det raskt se ut på Windows-maskinen din om du ukritisk installerer gratis programvare uten å følge godt med. Foto: Howtogeek.com

Metoden er som følger: Mens programmet installeres, blir brukeren utsatt for en rekke forespørsler underveis, av typen «Vil du installere programmet?» og så videre. Gjerne kombinert med brukervilkårene som vi tipper at du alltid leser nøye gjennom.

Noe må imidlertid utviklerne av gratisprogrammer tjene penger på, og det er nettopp i dette installeringsvinduet de har en sjanse til det. Utviklere av andre, ofte langt mindre noble programmer, betaler nemlig gode penger for å få sitt program «bundlet» med i installasjonen.

Om du ikke følger godt nok med, eller velger såkalt «ekspress-installering», vil du ganske sikkert sitte igjen med flere og helt andre programmer enn du egentlig hadde tenkt å installere.

Dette er ikke bare programmer som kan være plagsomme og som vanskelig kan la seg fjerne – de kan også gjøre direkte eller indirekte skade på maskinen din. Og for å fikse dette, laster mange ned nye gratisprogrammer igjen, og du er raskt inne i en ond sirkel som kan være vond å komme ut av.

Vi foreslår at du leser hele skrekkhistorien hos Howtogeek.com – og at du følger bedre med på skjermen neste gang du installererer gratis programvare.

Som vi har sett i «South Park»: Det kan lønne seg å følge godt med når du installerer ting på datamaskinen din …