4 minutter å lese

På tide å sikre passordene dine? Her er appene som hjelper deg

Som du nylig kunne lese her på Link.no, er sjansen stor for at både e-postadressen din og enkelte passord kan være lekket på nett.

Forhåpentlig har du skiftet passord på de av tjenestene som eventuelt måtte være hacket, og i samme slengen lært deg at du ikke bør ha det samme passordet på en lang rekke tjenester (et passord som forøvrig ikke bør være 123456).

LES OGSÅ: Passord er ikke alltid nok – slik sikrer du deg med totrinnsverifisering

Men da oppstår de mer praktiske spørsmålene: Om alle forskjellige tjenester skal ha hvert sitt passord, som attpåtil skal være sikkert, er det lett å gå i surr. Da kan det være greit å bruke et passordprogram, som både lagrer (på sikkert, kryptert vis) og fyller ut innloggingsinformasjonen for deg, uansett hvilken nettleser eller dings du måtte befinne deg på.

Husk bare at også et passordprogram krever et passord. Som du kanskje skjønner bør dette hovedpassordet være svært sikkert, og aller helst sikret med totrinnsverifisering.

Her er noen av de beste passordprogrammene du kan sjekke ut:

lastpass

LastPass

(Android, iOS, WP)

Dette er en av de mest kjente passordprogrammene, som også er gratis å bruke på desktop. LastPass fyller automatisk ut både brukernavn og passord, og kan også foreslå egne, sikre passord om du skal lage et nytt – det er lett å holde oversikten og hente ut passord inne på selve nettsiden, der alt er kryptert og sikkert. Om du har flere kontoer på en tjeneste, som Gmail eller WordPress, er det lett velge hvilket brukernavn du vil logge inn med.

Om du oppgraderer til LastPass Premium, noe som koster deg en dollar i måneden, får du også tilgang på mobilappene til Android, iOS og Windows Phone, slik at du slipper å taste inn brukernavn og passord på mobilen også. Om telefonen din har fingeravtrykkleser, blir det hele enda enklere. LastPass støtter forøvrig en lang rekke tjenester for totrinnsverifisering (de har også egen app for nettopp dette).

• Besøk hjemmesiden

keeper

Keeper

(Android, iOS, WP)

Også Keeper er enkelt, sikkert – og gratis å bruke på desktop. Om du ønsker å bruke tjenesten også på mobil (Android, iOS eller Windows Phone) må du bla opp nesten 250 kroner i året (eller kjøpe et familieabonnement for det dobbelte).

Keeper er enkel i bruk når du skal logge inn, men har også smarte løsninger for deling av personlig informasjon (som passord og andre sensitive detaljer) med familie og andre. Støtter innlogging med fingeravtrykk på mobilen, og har god støtte for totrinnsverifisering (også med en egen funksjon som tar i bruk Apple Watch og andre wearables).

• Besøk hjemmesiden

dashlane

Dashlane

(Android, iOS)

I tillegg til å gjøre det enkelt å lage, lagre og bruke passord, tilbyr Dashlane en smart «lommebok» der du kan lagre personlig informasjon som kredittkortinfo – og bruke dette på tvers av enhetene dine (Android / iOS). Alt dette er tilgjengelig i gratisversjonen, men om du vil at passordene skal lagres sikkert i skyen og synkronisere seg på tvers av alle enhetene dine (samt ha muligheten til å hente ut passordene på web), må du betale rundt 330 kroner i året. Har forøvrig en smart og solid løsning for autoutfylling av personlig informasjon (også på mobil), og tilbyr bred støtte for totrinnsverifisering.

• Besøk hjemmesiden

1pass

1Password

(iOS, Android)

1Password har også mange lojale og fornøyde brukere, takket være en rekke gode funksjoner og enkelhet i bruk. I motsetning til konkurrentene har ikke 1Password noen gratisversjon (annet enn et tilbud med de første månedene gratis), og tar rundt 300 kroner i året for full pakke. Dette inkluderer sikker passordhåndtering med backup og autoutfylling (også via fingeravtrykk) på tvers av alle datamaskiner og enheter (Android, iOS), digital lommebok, og muligheten til å synke kryptert data også til iCloud og Dropbox eller en egen server, om du ikke vil ha det i 1Password-skyen.

• Besøk hjemmesiden

enpass

EnPass

(Android, iOS, WP)

EnPass er gratis på desktop, og lar deg også lagre inntil 20 passord i mobilappene (Android, iOS, Windows Phone) – går du over det må du ut med en engangslisens på 20 dollar (litt over 160 kroner) per enhet. I motsetning til mange andre tjenester, lagrer ikke EnPass passord eller annen sikker data på egne servere i skyen, men baserer seg på lokale kopier.

Du kan imidlertid legge til rette for en slik synkronisering selv, via tjenester som Dropbox, iCloud, Box, Google Drive og OneDrive. Og om denne datafilen skulle komme på avveie, vil den likevel være tungt kryptert og dermed ubrukelig for uvedkommende. For å sikre at EnPass ikke kan lekke noe av din personlige informasjon, har de like godt også droppet kravet om at du må registrere deg som kunde – det er bare å begynne å bruke programmet.

• Besøk hjemmesiden

Seks andre gode passordprogrammer du kan også kan vurdere:

  • SplashID (Android, iOS)
  • Roboform (Android, iOS, WP)
  • OneSafe (Android, iOS, Windows Phone)
  • mSecure (Android, iOS)
  • KeePassDroid (Android – basert på åpen kildekode, for mer avanserte brukere)
  • MiniKeePass (iOS – basert på åpen kildekode, for mer avanserte brukere)