4 minutter å lese

Googles Pixel-telefoner har AI-kjerne og «tidenes beste kamera»

– Telefoner er de viktigste tingene vi har. De er folks livslinje til nettet og til hverandre, sier Rick Osterloh.

Han er hardware-sjef i Google, og stod på scenen under selskapets store lansering i San Francisco i kveld. Som ventet, viste Google frem en helt ny telefon.

Eller rettere sagt, to: Pixel, og Pixel XL.

pixel1

At dette er noe helt nytt, som er skapt fra grunnen av, ble gjort klinkende klart. Og det er først og fremst to aspekter det ble lagt vekt på:

• En kunstig intelligens som står i sentrum for hele brukeropplevelsen: Google-assistenten
• Et kamera som Google selvsikkert beskriver som det beste som er laget for en smarttelefon, noensinne

Her er høydepunktene fra kveldens Pixel-lansering:

Et vendepunkt

Nexus-telefonene som Google har solgt under sitt eget navn tidligere, har vært produsert av partnere som Huawei, Samsung og LG. Til forskjell er Pixel-telefonene faktisk laget av Google selv.

For å understreke dette, går telefonene inn i en familie med nye dingser under navnet Made by Google.

Alle disse enhetene har som et felles DNA at de er bygget opp rundt den nye Google-assistenten. Assistenten – som vi allerede har hilst på i en «preview edition», i meldingsappen Google Allo – er en kunstig intelligens som skal være en personlig assistent og medhjelper for deg, på tvers av alle programmer og enheter.

– Vi får fra «mobile first» til «AI first», sa Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, fra scenen.

• Les også: Kunstig intelligens, tidenes mobilkamera og VR – her er alle Google-nyhetene

Før de så mye som nevnte telefonene, bygget selskapet opp forventningene om at vi her virkelig snakker om et vendepunkt.

– Omtrent hvert tiende år har det skjedd en dyptgripende forandring i dataverdenen, sa Pichai innledningsvis.

På 80-tallet var det den personlige datamaskinen. På 90-tallet kom internett. Enda et tiår gikk, og vi fikk en revolusjon i mobilteknologi. Og nå?

Kunstig intelligens.

Innebygget Google-assistent

– Google-assistenten gjør så mange oppgaver så utrolig enkle, sier Brian Rakowski.

Du kan si til den: «Vis meg bildene mine fra oktober i fjor». Straks dukker de opp. Du kan søke etter folk, steder og ting, også.

Eller, spør den om kommende hendelser på det lokale kulturhuset. Kommer det et band dit som du liker, men ikke har hørt det siste, kan du bare be telefonen spille musikken deres – og den kommer i YouTube. Eller en annen app, hvis den vet at du foretrekker det.

unnamed-3

Foreslår kjæresten din å gå på en restaurant først – i en sms – henger assistenten med på notene. Du sveiper opp for å få frem valg basert på den informasjonen som til enhver tid finnes på skjermen. Assistenten kjenner igjen restauranten fra meldingen, og samler informasjon om den fra alle appene dine i ett enkelt kort.

Deretter kan du finne veien dit og bestille bord bare ved å snakke til den, i løpet av noen få øyeblikk.

Foto og lagring

En slags bibel for tester av kameraer av alle sorter er dxomark.com. Google starter omtalen av Pixel-kameraet ved å vise til at det her fikk en score på 89, som er det høyeste som noen gang er gitt til kameraet på en smarttelefon.

– Dette er ikke bare det beste kameraet vi har laget. Det er det beste smarttelefon-kameraet som noen har laget, noensinne, sier Rakowski.

• Les også: Googles lekre, nye VR-briller er et ekte hodeplagg – utviklet med klesdesignere

Det tar bilder i 12,3 megapiksler og en blenderåpning på f/2.0, som i seg selv ikke er oppsiktsvekkende. Mye av magien ligger derimot i programvaren.

Blant annet, i det øyeblikket du trykker inn kameraknappen, tar det en hel rekke bilder, og bruker kunstig intelligens til å vise deg det beste og skarpeste av dem.

Det bruker også det de kaller HDR+. Det vil si at mange, korte eksponeringer blir satt sammen – piksel for piksel – for å få en best mulig lyssetting og kontrast, og minimalt med støy. Tar du bilder i motlys i en mørk solnedgang, skal du kunne se både et ansikt i forgrunnen, og beholde de flotte fargene over landskapet.

pixel-bilder

Begge deler er mulig fordi kameraet skal være ekstremt kjapt.

– Det er det kjappeste av alle telefonkameraer vi har testet, sier Rakowski.

Det han kaller sin favorittfunksjon, er likevel en «fantastisk videostabilisering».

Når du filmer, analyserer kameraet 200 ganger i sekundet hvordan bildet beveger seg, og kompenserer for det, slik at det ferdige opptaket er jevnt og fint.

Og som en siste bonus: Google Foto er integrert. Og de som kjøper Pixel, skal få med gratis, ubegrenset lagring i skyen, i full oppløsning, for både foto og video.

Andre funksjoner

Foruten dette kommer Pixel-telefonen med:

• En ny videosamtale-app, kalt Google Duo. En nyvinning her, er at det viser en live videostrøm av den som ringer, også før du tar den.
• Hurtiglading av batteriet, som skal gi syv timer batteri etter bare 15 minutters lading.
• Nye Android 7.0 Nougat, som gjør automatiske oppdateringer i bakgrunnen.
• Et nytt verktøy for å overføre kontakter, bilder og film, kalender, meldinger og alt annet fra andre telefoner og operativsystemer, samt en adapter i hver boks.

Pixel kommer i tre farger: Sort, hvit – og skikkelig blå.

Den kan forhåndsbestilles i USA for 649 dollar. Forhåndssalget starter også i flere andre markeder, men dessverre foreløpig ikke i Norge.