4 minutter å lese

Pokémon Go kan skade telefonen din

Pokemon Go har på kort tid fullstendig tatt over oppmerksomheten til millioner av mennesker, noe som har ført til påkjørsler og legevakt for enkelte.

Det tok tid før spillet ble lansert her til lands, men mange nordmenn fikk pølsefingrene i spillet via uoffisielle kilder.

Det var nemlig raskt mulig å sidelaste installasjonsfilene og dermed få Pokemon Go på sin norske Android-telefon, men dette er ikke nødvendigvis helt trygt. Spillets popularitet blant massene gjør det til et mål for skurker med onde hensikter.

Laster du ned en installasjonsfil noen har tuklet med, kan telefonen din kan infiseres med alskens skadelig programvare.

Her er tillatelsene Pokemon Go trenger fra telefonen din. Krever appen din noe annet er den sannsynligvis tuklet med.
Her er tillatelsene en legitim versjon av Pokemon Go trenger.

Les også: Fang Pokémon i den virkelige verden

Gir full tilgang

Bare 72 timer etter lanseringen i Australia og New Zealand ble det oppdaget en versjon av spillet med merkelig mange krav om tilganger på telefonen.

For å fungere optimalt trenger Pokemon Go tilgang til en rekke funksjoner som lokalisering med GPS, finne kontoer koblet til telefonen og aktivitetsregistrering.

Versjonen som ble oppdaget innehold et såkalt fjernstyringsverktøy, eller bakdør, ved navn DroidJack. I tillegg til det du ser på skjermbildet i saken her; mulighet til å ringe og sende meldinger, muligheten til å ta opp lyd, og å modifisere kontaktlisten.

Med DroidJack installert kan skurker ta full kontroll over en telefon. Tas en infisert telefon inn på for eksempel en arbeidsplass og kobles på et nettverk er også alle de andre enhetene på nettverket i faresonen..

Versjonene med en bakdør ser til forveksling helt like ut som de legitime versjonene, og det er ekstremt vanskelig, om ikke umulig, å se forskjell på de to versjonene.

Sjekk tillatelsene

Inntil nylig sto det i tillatelsene at appen krevde full tilgang til Google-kontoen din. Dette skremte ganske mange, men utviklerne av Pokémon Go, Niantic Labs, har avkreftet at de samlet inn mer data en strengt talt nødvendig. Formuleringen er endret i en nylig oppdatering.

Er du en av de som har lastet ned Pokémon Go allerede bør du sjekke hvilke tillatelser du har gitt appen. Dette gjør du med følgende metode:

[icon type=»glyphicon-circle-arrow-right»] Åpne innstillinger
[icon type=»glyphicon-circle-arrow-right»] Trykk på «Administrer apper» eller lignende
[icon type=»glyphicon-circle-arrow-right»] Finn Pokémon Go og scroll nedover til du ser tillatelsene.

Ser du noen tillatelser som virker mistenkelige er det lurt å avinstallere appen så fort du bare makter.

Slik blir du sikker:

Hvis du velger å laste ned Pokémon Go fra en uoffisiell kilde bør du sjekke at appen kun krever følgende:

Ta bilder eller video. I appen kan man få tak i et kamera som gjør at man kan filme eller ta bilder av Pokémonene man møter. Appen trenger også tilgang til kameraet for å vise monstrene i den «virkelige» verden.

Nøyaktig (GPS-) posisjon. Spillet trenger å vite hvor i verden du er, så avataren din dukker opp på rett sted i verdenen og kan benytte deg av PokéStops, møte Pokémoner og slåss i gymmer.

Aktiveringsgjenkjennelse. Lar appen motta periodiske oppdateringer om aktivitetsnivået ditt fra Google. For eksempel om du går, sykler, kjører bil eller står stille. Dette for å kunne beregne når egg skal klekkes.

Lese, endre eller slette innhold på SD-kortet. Dette har med lagring av appen å gjøre.

Bruker/finner kontoer på enheten. Du kan registrere deg via Google-kontoen din, og spillet trenger derfor tilgang til denne. Alternativt kan du lage en egen Pokémon Trainer Club-konto.

Faktureringstjeneste for Google Play. Spillet inneholder mikrotransaksjoner, og denne tilgangen er nødvendig for å kjøpe produkter gjennom Google Play eller App Store.

Full nettverkstilgang. Pokémon Go krever tilkobling til nett, blant annet for å oppdatere verdenen med hva som skjer i gymmene.

Endre bluetooth-instillinger/koble til bluetooth-enheter. Når spillet lanseres blir det mulig å kjøpe en fysisk klokke som vil fortelle deg om en Pokémon er i nærheten.

Forhindre telefonen fra å sove. En strømsparer-modus skrur av skjermen, uten at telefonen går i dvale. Når telefonen er i dvale kjører ikke spillet.

Kontrollerer vibrasjon. Telefonen vibrerer når en Pokémon er i nærheten.

Det anbefales å kun laste ned og installere apper fra førstepartskilder som iOS eller Google Play Store.