Disse gutta ved SINTEF har utviklet «Gribbot» - verdens første robot som helt automatisk kan fjerne kyllingfilet fra et skrog – ved hjelp av et Kinect-kamera. Fv: Elling Ruud Øye, Ekrem Misimi og Aleksander Eilertsen. Foto: TYD/SINTEF

2 minutter å lese

Redd for å rense kylling? Denne Kinect-styrte norske roboten kan gjøre det for deg

Om man skulle ta alle kylling-advarslene som florerer i mediene om dagen på alvor, skulle man tro at alle som spiser kylling gjør det med livet som innsats.

I hvert fall om du ikke er påpasselig med hygienen på hender og kjøkkenbenk når du tilbereder kyllingen – som kan være proppfull av antibiotikaresistente bakterier.

Man skulle nesten ønske at man hadde en robot til jobben …

Men hei, vent nå litt! Det er det selvfølgelig noen som har tenkt på. Nærmere bestemt en gruppe forskere ved SINTEF, som for tiden eksperimenterer med robototen «Gribbot» – et orspill på gribb og robot.

Ifølge Gemini er jobben med å rense kyllinger i dag hovedsakelig en manuell affære. Vi snakker da om industriell rensing, som sørger for at du kan kjøpe plastinnpakkede kylllingfileter i butikken.

– Målet vårt er å automatisere absolutt alt som kan automatiseres i en produksjonslinje for næringsmidler, sier Ekrem Misimi i SINTEF til Gemini.

På den måten kan ikke bare produksjonen bli billigere, men også råstoffutnyttelsen bli bedre ved at maskinen får med seg mer av kjøttet i prosessen.

Ekrem jobber som teknisk kybernetiker, og har en doktorgrad i maskinsyn. Spesialfeltet hans er å «gi roboter falkeblikk i tre dimensjoner» – i dette tilfellet å sørge for at Gribboten kan se kyllingens anatomi, og tilpasse seg den i renseprosessen.

– Generelt er det veldig utfordrende å få en robot til å bearbeide biologisk råstoff, fordi man er nødt til å automatisere noe som utføres av øvede mennesker. Råstoffet varierer også både i størrelse og egenskaper. En kyllingfilet kan lett deformeres og få skader, sier Misimi til Gemini.

For å klare dette, må Gribboten altså kunne se. «Øynene» som er tatt i bruk er faktisk noe de av oss som spiller dataspill kan kjenne til: Et Kinect 2-kamera fra Microsoft, en dings man kanskje oftere ser koblet opp mot en Xbox.

SINTEF-forskerne har utviklet Gribbot som et ledd i CYCLE-prosjektet, som har som hovedformål å gjøre norsk matproduksjon mer lønnsom, mer miljøvennlig og mer effektiv.

– Det er jo slik at nesten halvparten av maten som produseres i dag aldri når forbrukeren på grunn av svinn langs produksjonskjeden og manglede teknologi for håndtering og bearbeiding av råstoffet, sier Misimi til Gemini.

Selv om Gribbot i dag gjør en god jobb med å rense kyllingfileter, er det bokstavlig talt mer kjøtt på beinet. Jobben for SINTEF-forskerne blir derfor nå å videreutvikle roboten, slik at den kan rense kjøttet som eventuelt blir igjen på kyllingskroget etter at filten er fjernet.