5 minutter å lese

Reis til de mest fantastiske stedene – fra lenestolen!

Som vi kunne se på årets MWC-messe i Barcelona, var det spesielt én ting alle snakket om: Virtuell virkelighet, også godt kjent som VR.

Da også Facebook-sjef Mark Zuckerberg dukket opp (noe overraskende for oss som satt fordypet i en annen verden) og annonserte at VR er «det neste store», skjønner man jo at det kan være greit å følge med.

mark_vr

Mange mobilprodusenter nå altså med egne VR-briller. Men er du en virkelig VR-entusiast, kan du også bla opp for produkter som Facebook-eide Oculus Rift og HTC Vive – sistnevnte var noe av det råeste vi prøvde på MWC.

Felles for alle opplevelsene er at du kan drømme deg bort til et annet sted, enten det er en fantastisk opplevelse på vår planet, eller en utenomjordisk odyssé til en annen planet.

Om du ikke allerede har VR-utstyret på plass (eller på ønskelista), trenger du imidlertid ikke fortvile: Det er mange måter du allerede nå, fra lenestolen din, kan komme tettere på både naturopplevelser, kultur og eventyr enn du kanskje er klar over. Her er noen av mulighetene dine:

360-videoer

Med videoer som er filmet i 360 grader, via (stadig mer tilgjengelig) spesialutstyr, får du følelsen å være til stede – selv om du «bare» opplever det på en flat pc- eller mobilskjerm.

Når du ser på slike 360-videoer, som nå er blitt mer og mer vanlig på både YouTube og Facebook, trer du inn i et øyeblikk eller opplevelse – og kan se deg rundt akkurat der du måtte ønske.

Klikk og dra med musen for å se deg rundt, eventuelt beveg på telefonen om du ser videoen på en mobil.

Noen av videoene er naturlig nok laget med tanke på VR-briller, noe som tar illusjonen til et nytt nivå – men det er ikke nødvendig for å få et godt inntrykk.

Her er et par eksempler hentet fra Norge. Først en fantastisk 360-film i 4K-oppløsning, fra 2015-solformørkelsen på Svalbard.

Eller hva med denne vingedrakt-videoen fra Vestlandet? Filmen er ikke like høyoppløst, men desto mer dramatisk. VR-briller eller ei: Suget i magen melder seg.

For å få den beste opplevelsen av disse videoene må du passe på å spille av i høyest mulig kvalitet – noe som kan kreve litt båndbredde.

Virtuelle museer

Om du ikke har fått med deg Google Art Project, er deg bare å hive seg rundt med en gang. Dette er nemlig en fantastisk god nettressurs, som mange flere må få øynene opp for.

Google har, sammen med flere verdensledende kunstmuseer, laget et enormt, digitalt kunstgalleri til å få bakoversveis av – basert på helt virkelige museer du kanskje ikke har fått besøkt i egen person.

Her, for eksempel, tar vi en nærmere titt på et bilde av Marie og P.S. Krøyer ved Skagen-museet i Danmark.

kroyer

Her er det lett å gå seg bort i tiden, og likevel føle at man er blitt beriket på en måte man ikke kan si om all mulig annen nettsurfing …

Om du synes bildene er uskarpe når du zoomer inn på et verk, kan det ta litt tid til å laste. Så vil du snart få se mikroskopiske detaljer fra meisler og penselstrøk.

Med alle verkene følger forøvrig en beskrivelse og masse annen informasjon – for eksempel når det er laget, teknikken, detaljene og verkets størrelse, tolkninger og kart over hvor det finnes.

Fra menyen nederst på nettsidene kan du enkelt dele det du finner, sidestille flere verker for å sammenligne dem, og ikke minst lagre dem, tilknyttet din Google-konto – og lage dine egne samlinger/gallerier.

Les også: Dra på museumstur til Lilleputt-land med Street View!

Et dypdykk i historien

Kunstprosjektet over er heldigvis ikke det eneste av sitt slag. Folka som står bak, Google Cultural Institute, har nemlig laget flere lignende portaler det er verdt å utforske.

Enten det er historie, landemerker eller geografi som står øverst på listen over ting du liker å utforske, har Google noe for deg på denne samlesiden.

På de forskjellige portalene finner du store mengder innhold, presentert i forskjellige former og medier – det er alt fra dokumenter til interaktiv utforsking. Er du for eksempel opptatt av krigshistorie, kan du finne egne sider for hver av verdenskrigene.

Foto: Britiske soldater ser et tysk ammunisjonslager i brann under Måløyraidet. Foto: Malindine, E G/Imperial War Museums. Offentlig eiendom.
Foto: Britiske soldater ser et tysk ammunisjonslager i brann under Måløyraidet. Foto: Malindine, E G/Imperial War Museums. Offentlig eiendom.

Har du en spesiell interesse for norsk historie, er det også en annen og mer hjemlig ressurs du bør bite deg merke i, nemlig nylig lanserte Norgeshistorie.no.

Denne portalen, utviklet av Universitetet i Oslo, er en regelrett gullgruve av informative, lettleste og spennende artikler fordelt på alle tider og temaer du kan tenke deg innenfor norgeshistorien.

En tur ut i terrenget

Så må du for all del ikke glemme de mange fantastiske opplevelsene jordkloden vår har klart å komme opp med helt av seg selv.

Ikke alle stedene er så lette å nå for folk flest rundt i verden, men heldigvis er det stadig flere som nå går det ekstra steget (eller ganske mange) for å hente naturopplevelser inn i stuene våre via skjermen.

google_topp

En av dem er norske Bjørn Heidenstrøm, som går Norge på kryss og tvers med et enormt 360-kamera på ryggen for å dele sine favoritt-turer med resten av verden.

Om du vil utforske andre deler av verden, kan du selv slå deg løs på samlesiden for de såkalte «Treks» – der du kan se rundt deg i naturen i alle verdens kriker og kroker.