2 minutter å lese

Roboter som går på snørra? Ja takk!

tryn

I fremtiden er det ikke bare mennesker og dyr som faller og slår seg i «America’s Funniest Home Videoes».

For, skal vi tro denne tabbe-kompilasjonen, er det minst like underholdende å se roboter gå på snørra akkompagnert av jovial pianomusikk.

Det sies for eksempel at det kreves en IQ på 65 for å åpne en dør. Sånn sett har denne roboten litt igjen å gå før vi kan begynne å snakke om kunstig intelligens:

dor

Men heldigvis var det ikke bare knall og fall da årets finale i den store robotkonkurransen arrangert av DARPA (en konkurranse vi har skrevet om tidligere) gikk av stabelen.

Med flere millioner kroner i prispenger, samt hundrevis av robotforskere på høyt nivå, ble det også fremvist temmelig utrolige robotevner i løpet av dagene konkurransen varte.

– Det er lett å lage en robot som kan klare en enkel oppgave. Du har politiroboter som kan håndtere bomber, for eksempel. Noe vi ikke helt har klart å lage ennå, er alt-mulig-roboter som kan gjøre flere oppgaver svært bra, sier Douglas Stephen, forsker ved Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) til The Verge, som har laget videoen over.

Men at de har kommet et godt stykke på vei, ble tydelig med roboten deres – som vant årets konkurranse.

Sånn ser det ut når en robot jubler. Foto: IHMC
Sånn ser det ut når en robot jubler. Foto: IHMC

IMHC hadde basert sin robot på ATLAS-modellen, men opplevde at den falt hele to ganger i første runde. En lang natt med reparasjoner ga heldigvis avkastning, ettersom roboten klarte å markere seg svært bra i finalerunden.

Her måtte robotene kjøre en bil gjennom en testbane, komme seg ut av bilen for så å åpne en dør inn til et hus. Inne i huset ble også kommunikasjonen til robotene delvis kuttet, slik at de måtte utføre resten av oppgavene – skru av en ventil og drille et hull i en vegg, samt en variabel overraskelsesoppgave – for egen maskin og «hjerne».

Til slutt måtte robotene forsere masse rot og komme seg opp en trapp. Med andre ord masse rom for tryning!

fall2

Om du synes disse robotene er fascinerende, og gjerne vil se mer – mye mer – er det en nesten fire timer lang video fra DARPA-finalene å fordype seg i her: