3 minutter å lese

Nå lar Apple deg jobbe mer effektivt – sammen med andre

Det er ikke bare Google som lar deg arbeide effektivt i skyen sammen med andre – nå har nemlig også Apple skjønt at samarbeid i sanntid er i vinden.

link_gif

Samtidig som iPhone 7 og iOS 10 rulles ut, har Apple også oppdatert alle sine programmer i produktivitetspakken iWork.

iWork består av et, for mange, velkjent trekløver: Pages for tekstbehandling og sideombrekking, regnearket Numbers, og presentasjonsprogrammet Keynote. Disse programmene finnes nå på alle Apples plattformer, slik at du sømløst kan jobbe i samme dokument enten du er på en iPad, iPhone, Mac – eller jobber rett i nettleseren.

Til nå har det vært veldig enkelt å greit å jobbe i skyen på tvers av disse enhetene, men i den nye oppdateringen kan du nå altså jobbe med andre iWork-brukere, samtidig, i samme dokument.

skjermbilde-2016-09-19-kl-14-51-01

Dersom du har kjøpt en Mac eller en iOS-dings etter 2013, følger disse programmene med gratis – hvis ikke er det 55 kroner per app på iPhone/iPad, samt litt over tohundrelappen på macOS. Alle Apple-brukere har imidlertid også gratis tilgang på «sky-versjoner» av disse programmene, via iCloud.com.

Med den nye samarbeidsfunksjonen kan du ikke bare dele dokumentet som før, men den du deler med får nå også muligheten til å jobbe i samme dokument som deg – i sanntid. Det har tidligere vært mulig å samarbeide i samme dokument, men endringene ble da ikke oppdatert i sanntid – noe som kunne by på utfordringer i flyten.

Når du nå sitter og jobber i for eksempel et Pages-dokument som er delt med en samarbeidspartner, vil du kunne se hva vedkommende gjør samtidig som du jobber i dokumentet, uten noen forsinkelser.

Her er det, som du sikkert skjønner, lett å bli både forvirret og forundret. Men finner dere et godt system for samarbeidet, kan jobben gjøres langt mer effektivt enn om dere skulle jobbet i hvert deres dokument og samkjørt senere.

samrb

Dette er en funksjon du kanskje vil kjenne igjen om du har brukt Google Dokumenter. Dokumentene du jobber i oppdateres fra før kontinuerlig mot skyen, slik at absolutt alt du gjør blir lagret – du trenger med andre ord aldri mer frykte å miste et ulagret dokument.

For å sette igang med et dokumentsamarbeid med en annen, må du finne «ansikt»-symbolet øverst til høyre i programmet – det ser likt ut både i iOS- og iCloud-versjonen. Her kan du definere hvem som skal få delta (du kan også gjøre et dokument helt åpent for alle som har lenken), samt bestemme om vedkommende skal få redigere eller bare lese.

dlee

I skrivebordsversjonene av iWork-programmene på Mac har samarbeidsvalget lenge vært gjemt bak den tradisjonelle «Del»-knappen – denne lar deg dele selve det lagrede dokumentet slik du er vant med fra «gamle dager».

Ettersom den nye samarbeidsfunksjonen fortsatt er i beta, er åpenbart ikke alt helt på stell i skrivende stund. Vi testet for eksempel samarbeid i et Pages-dokument på tvers av desktop-versjonen og skyklienten i iCloud, uten at dokumentet ble oppdatert på hver sin skjerm. I stedet dukket denne klassiske feilmeldingen opp, bare for å minne oss om hvor raskt man blir bortskjemt med nye funksjoner:

ikke_samarbeid

Når du oppretter en Apple-konto, vil du automatisk også ha tilgang på skylagringstjenesten iCloud med 5GB gratis lagringsplass. Det er i denne skyen du vil finne igjen alle dokumentene du jobber med, via iCloud Drive-funksjonen (denne må være aktivert på alle enhetene du skal bruke til å samarbeide med dokumenter om).

Om flere i familien bruker Apple-produkter, er iCloud forøvrig en gullgruve når ting skal planlegges innenfor (og utenfor) husets fire vegger. Takket være «familiedeling»-funksjonen i iCloud, kan viktige påminnelser og kalenderhendelser legges i en felles kalender som alle i familien får tilgang til på tvers av alle enhetene sine …

skjermbilde-2016-09-20-kl-15-03-31

… samtidig som alt av app-kjøp, filmleier og felles bildemapper kan deles mellom medlemmene i familien – også de under 13 år, som med sine kontoer kan «ønske» seg ting som foreldrene deretter må godkjenne på sin enhet.

Her kan du lese mer om familiedeling i iCloud

onske