6 minutter å lese

Samsung Galaxy Note 8 er magisk – vi har testet den

Til syvende og sist er det kanskje én betraktning som veier tyngst, når en gjør en test av en ny mobil … og det er hvor vondt det gjør å levere den tilbake.

I så måte skårer Samsung Galaxy Note 8 høyt.

Forhåndsbestill Samsung Galaxy Note 8 med SWAP

To ting har alltid kjennetegnet Note-mobilene: De er større enn Samsungs andre premium-mobiler, altså S-serien. Og de er laget for å brukes med en medfølgende – og etter hvert integrert – penn.

Med Note 8 er kanskje ikke forskjellene like synlige som før. Den ligner veldig på spesielt S8+, og er bare marginalt større. Men det er likevel større forskjeller enn bare S-pennen, og funksjonene den bringer med seg.

Foruten noen mer subtile endringer i design og materiale, er det spesielt én ting som står seg ut: Det nye «Dual lens»-kameraet, som gjør en allerede god kameratelefon enda bedre.

Design

Note 8-skjermen måler 6,3 tommer. Det er en hel tomme større enn den første Galaxy Note, som gjorde «phablet»-formatet populært i 2011. Likevel er selve mobilen, utrolig nok, smalere enn originalen.

Det er mulig fordi skjermen går helt ut til kantene, og dekker så å si hele fremsiden – akkurat som på S8 og S8+. Den har også det samme, avlange sideforholdet, nærmere bestemt 18,5:9.

Selv om du får veldig mye skjerm, har mobilen altså ikke vokst så mye gjennom årene som du kanskje skulle tro. Den kurvede baksiden bidrar også til at Note 8 føles nokså slank, og ligger veldig godt i hånden.

Men for all del, dette er ingen liten telefon. Blir det litt vel langt å nå med tommelen, kan du aktivere enhåndsmodus med et kjapt sveip.

Sammenlignet med S8+ er Note 8-skjermen kun 0,1 tomme større. Det er likevel flere forskjeller i design enn det nye kameraet – som vi forresten straks kommer tilbake til. Blant annet er blitsen flyttet inn mellom kameraet og fingeravtrykkleseren, slik at du ikke så lett kommer borti og lager fingermerker på linsene.

Kurvene langs sidene er også litt bråere, for å gi en større, rett overflate å bruke pennen på. Pennen i seg selv finner du integrert i telefonen nede på høyre side, der den enkelt kan hentes ut ved å klikke på enden (du får med en tilfredsstillende klikkelyd på kjøpet).

Selve konstruksjonen er også styrket sammenlignet med S8/S8+, med et sterkere aluminium som tåler 1,2 ganger mer. Og den er selvsagt fortsatt vanntett etter IP68-standarden.

Forhåndsbestill Samsung Galaxy Note 8 med SWAP

S-Pen

Pennen er tilbake – og forbedret. Tuppen er 0,7 millimeter bred, tilsvarende en ekte kulepenn, og den har over 4000 nivåer av følsomhet. Det gjør at det føles naturlig og intuitivt å skrive med den. Selve pennen er forresten også IP68-sertifisert, altså i praksis vanntett.

For å komme i gang, er det bare å ta ut pennen, også hvis mobilen er låst.

Du kan tegne eller skrive et notat rett på låseskjermen – og feste det der. Dette vil fortsette å være synlig selv når mobilen er låst og inaktiv, takket være «Always On»-displayet. Vil du redigere notatet, for eksempel for å stryke over punkter på en handleliste, kan du nå gjøre det uten å låse opp telefonen eller åpne notat-appen.

Er mobilen derimot låst opp, vil du trigge en egen meny når du tar ut pennen, som Samsung kaller «Air Command». Du kan nemlig bruke den simpelthen ved å peke, uten å fysisk være nær skjermen.

Her finner du blant annet en oversetter-funksjon, som nå ikke bare fungerer på enkelte ord, men hele setninger. Bare bruk pennen til å markere det du vil oversette, og velg språket du vil ha det oversatt til. Alt sammen skjer uten at du må gå ut av programmet eller lukke vinduet du jobber i. Her kan du også få oversatt enheter (for eksempel fot til meter) og kurs (for eksempel dollar til kroner).

Du kan også markere utsnitt av skjermen for å ta et skjermbilde eller opptak, og for å lage GIF-animasjoner. Og den nye «Live Message»-funksjonen lar deg tegne og skrive noe gøy på skjermen, lagre det som en GIF, og dele det enkelt med venner. For eksempel kan du ta bilde av en kake, skrive noe gøy over den, og sende det hele som en animasjon i en chat.

Det er litt uvant å bruke en penn med mobilen, men når du først får smaken på det, føles det fort både nyttig og naturlig.

Forhåndsbestill Samsung Galaxy Note 8 med SWAP

Kamera

Note 8 er første Samsung-telefon med dual lens-kamera, som altså består av to separate objektiver. Mens vidvinkel-kameraet er det samme som du finner i S8, er tele-objektivet nytt, og kameraet har nå 2x optisk zoom (samt 10x digital). Begge objektivene har optisk bildestabilisator, noe Samsung skal være først i verden med.

Du kan enkelt veksle mellom vidvinkel og tele:

En annen funksjon dette muliggjør, kaller de «Live focus». Her kan du endre bakgrunnsfokus både før og etter du tar et bilde, og få flotte, slørete bakgrunner for eksempel til portretter.

Du har også mulighet til å ta to bilder på en gang, og altså få to separate utsnitt.

Forhåndsbestill Samsung Galaxy Note 8 med SWAP

Funksjoner og spesifikasjoner

En av nyhetene på software-siden, er det Samsung kaller «App pair». Her kan du forhåndsinnstille inntil ti par med apper, som får hver sin snarvei i Edge-panelet (altså hurtigmenyen du henter frem ved å sveipe inn fra siden av skjermen).

Her kan du for eksempel lage en snarvei som åpner både Google Maps og Spotify, så du kan ha oversikt over både navigasjon og spillelisten i bilen. Siden skjermen er både så stor og så avlang, er det mer enn nok plass til begge deler.

Ellers kan vi nevne at Note 8 har 6 GB RAM, sammenlignet med 4 for S8. Batteriet er på 3,300 mAh, og støtter både hurtiglading og trådløs lading.

I boksen får du med en Smart Switch-adapter for å overføre innhold fra din forrige telefon, samt et AKG-headset for å dra nytte av mobilens 32-bits D/A-konverter for hi-fi-lyd.

Og det kommer selvsagt også en full line-up med deksler og tilbehør.

Forhåndsbestiller du mobilen før 15. september og registrerer deg i Samsung Members, får du med en Samsung DeX– som i praksis gjør mobilen til en fullverdig datamaskin.

Bare koble DeX-docken til skjerm, mus og tastatur og plasser mobilen oppi, så får du en skrivebords-opplevelse (DeX er kort for Desktop Experience). Her kan du blant annet kjøre fullversjonen av Microsoft Office, forutsatt Office 365-abonnement.

Galaxy Note 8 kommer i to farger: Midnight Black og Maple Gold.

Forhåndsbestill Samsung Galaxy Note 8 med SWAP