Foto: Pixabay (CC0 1.0)

2 minutter å lese

Se video: Slik lar Sony deg ta opp 3D-lyd med mobilen!

Det er stor forskjell på lydene vi hører rundt oss med våre egne ører, og hvordan tradisjonelle lydopptak i stereo klarer å gjenformidle disse.

Selv med stereomikrofoner er det vanskelig å lage opptak som gjenskaper opplevelsen du får ved å lukke øynene og høre på lydene rundt deg i real life. Og selv om moderne surroundanlegg klarer mye av jobben, er det ikke helt som å være der i virkeligheten.

Binaurale opptak har gjerne krevd avansert utstyr - for best mulig resultat insisterer enkelte på å bruke mannekeng-dukkehoder med plastører. Foto: Kall Binaural Audio
Binaurale opptak har gjerne krevd avansert utstyr – for best mulig resultat insisterer enkelte på å bruke mannekeng-dukkehoder med plastører. Foto: Kall Binaural Audio

En god stund har det imidlertid vært mulig å gjenskape denne audiobaserte 3D-opplevelsen – såkalte binaurale lydopplevelser – med spesielle mikrofoner. Gjerne av den svindyre sorten.

Sjekk bare ut denne videoen som nylig skapte oppmerksomhet på nettet. Husk bare å ta på deg hodetelefoner – dette er ikke noe du kan oppleve gjennom skjermhøyttalerne dine.

Bruksområdene for binaural lyd er mange: Alt fra relativt enkel avslapningsterapi via «binaural beats» til superavanserte VR-opplevelser kan dra nytte av teknologien til vår fordel – det er ikke lenge siden Dolby kastet seg på lydbølgen i VR-sammenheng.

Men ettersom de færreste av oss har utstyr til å lage slike opptak på egenhånd, har ikke YouTube akkurat eksplodert med så mange artige videoer som vi kanskje hadde håpet på.

Det kan kanskje endre seg, om flere får øynene opp for Sonys lett bortgjemte muliget til å ta opp binaurale opptak på deres Xperia Z3-mobil.

For å få til dette, må du ha det selskapets lydisolerende headsett MDR-NC31EM. Som andre aktivt lydisolerende hodetelefoner, har denne modellen en mikrofon ved hver sidehøyttaler, som tar opp den omkringliggende lyden og jevner ut støyen med motfasebølger.

MDR-NC31EM-headsettet koster rundt 300 kroner. Foto: SONY
MDR-NC31EM-headsettet koster rundt 300 kroner. Foto: SONY

Det som gjør akkurat disse hodetelefonene så spesielle, noe Sony demonstrerte for oss på mobilmessen MWC i Barcelona i forrige uke, er at du også kan spille inn binaurale opptak på din egen mobil. Dette har faktisk vært mulig siden Sony rullet ut den nye versjoen av deres opptaksprogram Audio Recorder i fjor høst, men det er ikke noe de akkurat har overkommunisert.

For å vise deg hvor kult det kan være, ba vi Sonys representant på standen om å assistere oss på et binauralt lydopptak – som du selv kan oppleve her. Husk bare å ta på deg hodetelefoner!