4 minutter å lese

Sju ting vi fotograferer «hele» tiden

I disse dager sprader de aller fleste av oss rundt med et meget habilt kamera i lomma.

I form av en smart-telefon har folk flest alltid tilgang på et kamera med mer enn nok megapiksler til hverdagsbruk. Denne konstante tilgangen på et ålreit kamera og populære tjenester som Snapchat, Instagram og Facebook gjør naturligvis at folk tar – og deler – mye mer bilder i dag enn før.

Bilder brukes både til å forevige og dele hyggelige minner, men også for å skryte av prestasjoner eller gjøre venner og uvenner sjalu. Her er sju ting som fotograferes og dukker opp i dine sosiale kanaler «hele tiden»:

1. Mat

Før var vi mest opptatt av hvor godt mat smakte. I dag kan det virke som at det viktigste er hvor flott maten ser ut.

Jo finere dandert måltid, dess viktigere er det å dokumentere retten, og ikke minst vise det fram til alle man kjenner.

PS: Det finnes i skrivende øyeblikk 91 098 315 bilder merket med #foodporn på Instagram.

2. Fest

Et bilde publisert av @elisieasy

Invitert til tidenes fest? Er du på russetreff på Tryvann? Har gjengen det kuleste teltet i campen på Roskilde?

Dette er naturligvis ting som må dokumenteres. Det er jo minner for livet, og det er ikke alltid like greit å huske alt som skjer alltid.

… og kanskje er det ikke alt man vil huske heller. Det kan være greit å tenke seg om en gang eller to før man deler bilder fra de verste festene.

3. Oss selv

Par som tar en selfie.

Etter at kameraene begynte å bli på størrelse med håndflatene våre, oppdaget flere og flere at det var et greit tidsfordriv i kjedelige stunder å ta bilder av seg selv.

Nå er «selfies» forlengst blitt en greie også blant de mindre narsissistiske av oss, og mobiltelefonene kommer sågar med et eget selfie-kamera foran, så man kan se hvordan selvportrettet blir før man trykker på knappen. Gud forby at man spør noen om å ta et bilde av en, slik som i gamledager.

Kameraet på fronten av telefonen er perfekt for å få tatt bilder av dere begge på ferieturen eller for eksempel å dokumentere møter med personer med større eller mindre kjendisfaktor.

Å ta en selfie er forbundet med en viss fare. Siden 2014 er rundt 50 dødsfall direkte relatert til selfier.

4. Natur

Naturfotografering

Vi nordmenn har en underlig fascinasjon for å gå på tur i fjellet uten noe annet formål enn å gå.

Med økningen av mobilkameraer bruker vi mer og mer tid på å se på naturen gjennom skjermene i hendene våre i stedet for å virkelig ta innover oss utsikten, luktene og lydene.

Men med så spektakulær natur som vi har er det kanskje ikke så rart mange faller for fristelsen og tar ut kameraet når man er ute i guds frie natur. Naturbilder kan bli enda mer spennende med bilder tatt i 360 grader.

Med dagens teknologi er det ikke vanskelig å få mobilbildene til å se fine ut. Små triks som filtre og leking med lys og skygge er alt som skal til for å skape et mesterverk med mobilen.

5. Feriebilder

Et bilde publisert av @livvy_evans


Lite slår følelsen av å kjenne sola steke på kroppen, mens man vet at venner og kjente sitter hjemme i Norge og hutrer under pleddene sine. Paraplydrinker ved bassengkanten og flyvinger er andre motiver som til stadighet tikker inn på våre sosiale medier, spesielt i ferietider.

Bilder av noen sandete bein på stranda er nå så standard at «hot dogs or legs» har blitt en greie på internett.

6. Barn

Spedbarn som sover på arm.

Hvis man har barn og ikke legger ut et bilde av det hver dag, har man da barn?

Sånn føles det i hvert fall for barnløse stakkarer når Facebook-venner utvider familiene sine.

Det er imidlertid viktig å være varsom når du deler bilder av barn på nettet. Selv om det er ditt eget avkom.

7. Trening

Treningsselfie.

Pumpa jern på treningssenteret? Vært på løpetur i skogen? Vært på crossfit-time?

Alt hadde vært forgjeves om man ikke postet bilde av det til vennene sine. Det kan være betimelig å spørre hvem man egentlig mosjonerer for?

Ikke la deg lure. Det er ikke så vanskelig å se strammere ut enn man egentlig er på bilder.

Ta vare på minnene

Bilder er en fin måte å fange øyeblikk og minner på. Med så mange bilder som vi tar i dag er det ikke lett å huske alt, og sannheten er nok at folk flest ikke er noe flinkere til å bla gjennom digitale fotoalbum enn de gode gamle fysiske.

Selv om man glemmer å kikke på bildene sine i en travel hverdag vil man jo ikke miste dem. Med dagens teknologi finnes det mange måter å sørge for at man alltid har tilgang til de minnene sine, slik at man finner de igjen når man har lyst til å mimre.

Skylagringstjenester gjør at vi ikke trenger å være redd for at minnene skulle gå tapt om en telefon eller datamaskin skulle gå dukken.

Med Min Sky kan du alltid være trygg på at bildene dine er bevart.