Alle foto: Snorre Bryne

5 minutter å lese

Slik 3D-printet vi en ødelagt lampedel – på biblioteket!

Denne saken handler om 3D-printing, en ødelagt lampe og et fantastisk offentlig bibliotektilbud her til lands.

La oss starte helt på begynnelsen:

For noen uker siden skulle jeg flytte på en lampe i stua vår, da den brakk tvers av. Det var ikke en hvilken som helst lampe, men et bruktkupp vi hadde snublet over på et marked i Paris for noen år siden. Litt research viste at den vendbare sikk-sakk-lampen var produsert i Holland i 1980, og at det ikke akkurat var flust av reservedeler å oppdrive.

lampe

Hovedproblemet var at alderen hadde gjort sitt med en av plastdelene inni lampen – et pill råttent plastledd som umulig kunne repareres med superlim (tro meg, jeg prøvde).

Å kassere lampen gikk imot alt jeg har av fix-it-gener, og etter mange timer med ørkesløse Google-søk ble det klart at eneste utvei var å lage en helt ny del fra bunn av.

Veien var ekstremt kort fra den erkjennelsen og til gleden over å innse at jeg endelig hadde en god grunn til å teste ut 3D-printing for første gang. Men hvordan – og ikke minst hvor?

Kanskje Twitter hadde svar?

Joda, Twitter hadde selvfølgelig svar: Flere nevnte muligheten for å oppsøke Oslo-baserte makerspaces som Bitraf, Mesh og etterhvert Fellesverkstedet – steder der (betalende) medlemmer kan boltre seg med både nødvendig utstyr og plass.

Som førstereisgutt var det imidlertid nyheten om at Hovedbiblioteket i Oslo har gått til anskaffelse av to 3D-printere til det nylig etablerte Folkeverkstedet som begeistret meg mest. Her kan hvem som helst komme rett inn fra gata og bruke de to Ultimaker 2-printerne de har stående, helt gratis.

– Dette handler om å se hva bibliotekets rolle skal være nå og fremover. Bibliotek handler ikke bare om bøker, men om å gjøre kunnskap tilgjengelig for folket, forteller Kaia Nielsen Kjøs til Link.no.

Hun og kollega Magnus Klafstad er prosjektledere for Folkeverkstedet ved Deichmanske hovedbibliotek i Oslo – et av stadig flere biblioteker rundt om i landet med 3D-printing på repertoaret.

folke
Prosjektledere Magnus Klafstad og Kaia Nielsen Kjøs ved Folkeverkstedet.

– På 90-tallet kunne du komme og få kurs i mail på bibilioteket, og fremdeles har vi kurs i for eksempel iPad-bruk. Biblioteket har kanskje ikke alltid vært i forkant av utviklingen, sier Klafstad.

Det er imidlertid ikke lenger helt beskrivende for tilbudet. Ser man rundt seg i den vesle kroken som utgjør Folkeverkstedet i bibliotekets andreetasje, ser man en lang rekke dingser og verktøy som vitner om framoverlent kunnskapsformidling.

fv
Folkeverkstedet har to Ultimaker 2-modeller fritt tilgjengelig.

– Tanken er at her skal alle få tilgang på teknologi man kanskje ikke har hjemme. Samtidig vet vi at det å reparere noe hjemme er noe nesten ingen lenger driver med – så det prosjektet du kommer med er betegnende for hva vi ser for oss og håper at verkstedet kan brukes til, sier Klafstad.

Lampeprosjektet, ja! Etter å ha målt opp den originale og ødelagte delen, hadde jeg gjennom noen tålmodige kvelder (og enda flere Google-søk) klart å noenlunde gjenskape delen i et 3D-program.

Selv benyttet jeg meg av en 30-dagers prøvetid av Autodesk-programmet 360 Fusion – men biblioteket (som bruker åpne standarder) både anbefaler og holder kurs i SketchUp.

modell
En versjon av modellen i Fusion 360 til venstre. Klar til printing i Cura til høyre.

Etter å ha gjort ferdig modellen, ble den så gjort klar til printing i Ultimaker-programmet Cura. Her kan man bestemme printekvalitet, før filen lagres på et SD-kort som kan settes inn i printeren.

Da var det bare å sette igang – og vente de rundt to timene det skulle ta for lampedelen å bli skrevet ut.

– Barn som er innom blir helt fascinert over alle mulighetene de har til å skrive ut ting – gjerne små figurer og denslags. I tillegg er det mange som har lyst til å lage mer nyttige ting. Det å lage ting på denne måten er en bevegelse som har eksplodert de siste årene, forteller Nielsen Kjøs.

Og det er lett å forstå. Det er nemlig ekstremt fascinerende å se det man har tegnet på en skjerm sakte, men sikkert bli printet ut til et fysisk objekt. Å følge med på hvordan 3D-printeren nøysommelig bygger opp lampedelen er nær hypnotiserende …

hyller
Her har de biblioteksansatte laget prototyper på noen nye bokhyller – samt skrevet ut en figur (nettet er fullt av ferdigdesignede modeller du kan laste ned og printe ut).

– Folkeverkstedet er ment som en innfallsport for nybegynnere og hobbyentusiaster. Men det hadde ikke vært nok å bare sette opp to printere, så vi satser også på å holde en rekke programmer, kurs, mekkekvelder og byggeverksteder, sier Nielsen Kjøs videre – og legger til:

– Vi er også åpne for at folk kommer og tar i bruk verkstedet med egne arrangementer, samt gir oss innspill til hvordan vi skal utvikle stedet videre!

Hvordan gikk det så med lampen? Den virker igjen!

deler
Fra venstre den ødelagte lampedelen, en hel originaldel – og en 3D-printet kopi.

… men om vi skal være helt ærlige, måtte det faktisk tre biblioteksbesøk til før delen satt som den skulle og lyset i lampen slo seg på. Som det heter: Øvelse gjør mester.

Folkeverkstedet på Deichmanske hovedbibliotek er åpent i hele bibliotekets åpningstid (fra klokka 09.00 til 19.00, men betjent fra klokka 13.00). På lørdager er verkstedet betjent hele dagen, fra klokka 10.00 til 16.00.

Her er noen av kursene som skal holdes i tiden fremover:

28. mars: Arduino-dagen 2015
11. april: Workshop: Circuit bending
25. april: Kurs i 3D-printing
10. april, 17. april, 24. april: 3D-kurs: Blender

Endelig ble det lys - denne gangen med en lilla lampedel.
Endelig ble det lys – denne gangen med en lilla lampedel.