3 minutter å lese

Slik blir 2017-mobilene

Detaljene om neste års telefoner kommer til å holdes tett til brystet en stund til. I alle fall frem mot slutten av februar, da nye flaggskip vil gjøres klare i tide til verdens største mobilmesse, Mobile World Congress (MWC).

Om vi ikke konsentrerer oss om konkrete modeller, men heller ser på teknologiene og selskapene som er på vei opp og frem, kan vi likevel forutsi et og annet om hva som kan dukke opp i 2017.

Vi snakker om rammeløse skjermer, bedre ytelse … og et nordisk comeback.

Her er noe av det vi vet …

 

En eneste stor skjerm

En stor snakkis på årets MWC ble kinesiske Xiaomi Mi5 – unektelig en av de peneste Android-telefonene på markedet (dog aldri offisielt lansert her på berget). Senere i høst slapp samme selskap bomben Xiaomi Mi MIX, som tok det hele et stort skritt videre.

Rammen rundt skjermen er nesten fullstendig forsvunnet, bortsett fra helt nederst på telefonen.

mixgif2

Telefonen er laget primært for det kinesiske/asiatiske markedet. Men det er liten tvil om at merker som er mer etablert her til lands, vil følge etter.

2017 kan bli året der fronten på telefonene blir en skjerm – et eneste stort glassvindu inn i den digitale verden.

 

… eller skjermer som kan bøyes?

Bøyde eller kurvede skjermer er allerede på markedet. Men kanskje vil vi snart også få se bøyelige skjermer.

Samsung sitter for eksempel på patenter som kan gi navnet nettbrett en helt ny betydning. Altså telefoner og nettbrett som kan brettes sammen.

Vi har allerede fått teste prototyper på bøyelige skjermer, og selv om disse kan virke noe primitive når du sammenligner med «Retina» og «AMOLED», er det definitivt svært spennende teknologi – som helt sikkert raskt vil bli mye bedre.

flex_rulling

Savner du «flip»-telefonene? De kan få en uventet comeback. Men om dette kommer på markedet i stor skala allerede i 2017, er nok heller tvilsomt.

 

Personlig AI

Du har allerede personlige assistenter som Siri på iPhone. Illusjonen om intelligens kollapser imidlertid raskt, som når du stiller et oppfølgingsspørsmål.

Nå kommer lignende assistenter som er vesentlig mer avanserte – som har større forståelse av kontekst, skjønner naturlig språk, og fungerer på tvers av apper og tjenester.

Google-assistenten, som ble demonstrert da selskapet lanserte sine nye Pixel-telefoner i oktober, er et eksempel. Denne har fordelen av å kunne anvende gigantens «kunnskapsgraf» med over 70 milliarder datapunkter, samt deres ressurser i oversettelse, stemme- og bildegjenkjenning.

googleassistant

Kanskje enda mer spennende er det nye prosjektet til Siri-skaperen Dag Kittlaus – en «global hjerne» og et «grensesnitt for alt», kalt Viv. Samsung kjøpte opp Viv tidligere i høst, og har bekreftet at den vil debutere i Samsung Galaxy S8.

 

Nokia slår tilbake

Apropos comeback: Nokia! Finnene kommer tilbake med helt nye smarttelefoner i 2017. Denne gangen på Android.

20160804_112023
Ser du noe kjent?

De skal riktignok ikke produsere telefonene selv. Et nytt selskap, HMD Global – også de fra Finland – har fått lisens til å lage telefoner under Nokia-merkevaren i ti år fremover.

Siden «mobiltelefon» lenge var mer eller mindre synonymt med Nokia, blir det et velkomment gjensyn. Vi er spent på å se hva de kommer med.

 

Bedre «specs»

Innmaten i telefonene blir bedre for hvert år som går, og det er ingen grunn til å tro at 2017 blir noe unntak.

Vi får kjappere prosessorer, enda bedre kameraer og Bluetooth 5. Flere telefoner blir antagelig støv- og vanntette, og de fleste kommer med USB-C.

 

Sjekk innom Link.no mot slutten av februar, når de første store lanseringene times i forkant av MWC 2017.