6 minutter å lese

7 ting som er overraskende enkle å hacke

Mange har sikkert fått med seg alt oppstyret rundt dette bildet av Mark Zuckerberg.

I utgangspunktet var fotograferingen bare et artig stunt i forbindelse med at Instagram hadde nådd en halv milliard brukere, men observante lesere oppdaget raskt en spesiell sikkerhetsdetalj i bakgrunnen av bildet:

13393972_10102910644965951_4268170000962807139_n

Hvis du ser nøye etter (markert med gul sirkel) ser det ut til av facebooksjefen har satt en liten teip-bit over kameraet.

Kanskje ikke så rart, ettersom han styrer et av verdens største selskaper, vel vitende om at alt som er koblet til internett også kan hackes – også hans egen PC.

Ved hjelp av spionprogramvare kan hackere nemlig ta kontroll og fjernstyre webkameraet som finnes i lokket på de fleste moderne PCer og Mac-er.

Det samme kan gjøres med den innebygde mikrofonen som finnes i de fleste bærbare datamaskiner, og resultatet er at kriminelle både kan se og høre nesten alt du foretar deg i hjemmet ditt.

Skummelt å tenke på, men dette er dessverre blitt en del av hverdagen for mange.

Og listen over ting som kan hackes er lengre enn de fleste vil tro:

 

1. Huset ditt

work-desk-1205159_1920

Uavhengig om du bor i en gammel sveitservilla eller en moderne leilighet i byen, blir hjemmene våre stadig mer innhyllet i elektronikk.

De siste årene har mye av denne elektronikken også blitt koblet enten til lokale nettverk eller direkte til internett, og dette fenomenet omtales gjerne som IoT – eller Internet of Things.

Formålet med å koble alle slags dingser til internett er at du for eksempel kan kikke inn i kjøleskapet ditt mens du sitter på bussen hjem fra jobb, eller du kan sjekke om du husker å skru av kokeplaten, eller åpne døren for en håndverker som skal inn i huset ditt.

Konsekvensen av alt dette er at både kjøleskap, garasjedører lys og temperatur i huset ditt kan hackes.

Det er lett å glemme, men i dag har jo for eksempel svært mange av oss en smart-TV som lett kan kobles til nett.

Spennende og enkle løsninger som for eksempel lar deg åpne ytterdøren ved hjelp av en app er også populære, men baksiden med denne teknologien er at sikkerhetsløsningene ofte er tungvinte, og at folk flest ikke ser behovet for å bruke dem.

 

2. Baby-monitorer

baby-1151351_1920

En frekkas hacket seg inn på baby-monitoren til amerikanske Marc Gilberts barn. Foreldrene hørte plutselig en mannestemme med britisk aksent rope «Våkne opp din lille hore» til barnet deres som lå og sov i vuggen.

Etterpå ble de sjokkerte foreldre utsatt for lignende skyllebøtter fra en person som hadde fått tilgang til baby-monitorens kamera, mikrofon og høyttaler.

 

3. Infrastruktur

road-839818_1920

Ifølge den meritterte forfatteren og sikkerhetsspesialisten Marc Goodman har både livsviktige samfunnsinstitusjoner og sentral infrastruktur allerede blitt hacket – og konsekvensene kan bli enorme.

USAs tidligere forsvarsminister Leon Panetta har tidligere uttalt at neste gang landet utsettes for et «Pearl Harbor»-lignende angrep vil det sannsynligvis være i form av hackere som vil forsøke å ødelegge USAs infrastruktur.

I 2011 saboterte russiske kriminelle et vann- og avløpsanlegg i Texas, tenåringer har hacket seg inn og kontrollert lysanlegg på flyplasser, og i 2014 rapporterte hele 70 prosent av alle relevante virksomheter at de hadde opplevd sikkerhetsbrudd i løpet av det siste året.

Mange av virksomhetene opererer i tillegg med gamle og utdaterte datasystemer, og gjør dem dermed ekstra sårbare når disse kobles opp mot internett.

Ifølge det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab har 25 prosent av alle organisasjoner som håndterer viktige deler av infrastrukturen opplevd angrep. Dette inkluderer virksomheter som kraftverk, vann, avløp og elektrisistet.

 

4. Flyet du sitter i

hawker-539490_1280

Selv om sikkerhetsanordningene på flyplasser verden over er strengere enn noen gang tidligere, ligger kanskje den største faren i flyet selv.

IT-eksperten Chris Roberts skapte overskrifter i fjor da han hacket seg inn i flyets styringssystemer via TV- og underholdningsanlegget ombord.

Ifølge FBI klarte Roberts å endre koden i flyets styringssystemer, han tok kontroll over en av motorene og ga kommandoen for at flyet skulle stige.

Iranske militære har tidligere hevdet av de hacket seg inn og tok kommandoen over en amerikanske militær-drone, men hendelsen er omdiskutert.

 

5. Bilen din

I takt med at bilene blir stadig mer koblet opp mot internett kan dette bli en reell trussel.

I fjor sommer klare hackere å ta kontroll over en bil mens den kjørte på veien. En journalist fra tech-magasinet WIRED var med på den hasardiøse kjøreturen, og hele seansen kan du se i videoen over her.

…og i tillegg til bilen kan hackere også komme seg inn i mobilen din. Tidligere i sommer ble det avslørt at forskerne har klart å hacke den lille motoren som skaper vibrasjoner i telefonen din, slik at den kan fungere som en mikrofon, og på denne måten kan man faktisk avlytte noen uten å aktivere telefonens egne mikrofon.

En presentasjon av fremgangsmåten kan du se i videoen nedenfor:

I England hacket journalister fra avisen News International seg inn i telefonene til en rekke britiske kjendiser for å lese deres tekstmeldinger.

Etterretningsorganisasjoner og politi kan også komme seg inn på telefonene for å lese meldinger, henter ut bilder og aktivere mikrofonen.

 

7. Medisinsk utstyr

blood-pressure-1006790_1920

På Black Hat-konferansen i 2011 demonstrerte sikkerhetseksperten Jerome Radcliffe hvordan han hacket sin egen insulinpumpe, et uvurderlig hjelpemiddel for diabetikere.

Andre hackere har tidligere vist hvordan de kunne hacke seg inn i alle insulinpumper innen 90-meters radius fra sitt trådløse nett. Pacemakere, cochlea-implantater og andre typer ny medisinsk teknologi er også sårbare for angrep utenfra.

 

Bonus: Toalettet

heart-590460_1920

Utedoen på hytta er nok foreløpig trygg, ettersom nordmenn flest fortsatt gjør fra seg på «gamlemåten».

Dette er altså ikke brennaktuelt for norske forhold, men den generelle elektrifiseringen av samfunnet og hele IoT-trenden med sine smarte dingser overalt, gjør at også moderne smart-toaletter kan bli sårbare for hacking.

 

9. Nye PCer

ipad-820272_1920

Ifølge Listverse er nye, uåpnede datamaskiner kanskje den mest overaskende tingen som kan hackes. Kanskje fordi folk flest føler at alt som er nytt og uåpnet også er «rent» og ubesudlet av andre.

Det stemmer ikke.

Undersøkelser utført av Microsoft viste at det i 2012 ble solgt nye PCer med piratkopiert operativsystem – inkludert ondsinnet programvare som kan brukes av hackere for å ta kontroll over maskinen din.

 

Hva kan du gjøre?

Med hackere og trusler på alle kanter, hva kan man selv gjøre? Dessverre er det ikke mye som kan stå imot et dedikert hackerangrep, men i det daglige gjør du lurt i å manøvrere etter noen generelle retningslinjer:

  • Sørg for at du har oppdatert maskin- og programvare.
  • Unngå «fristende tilbud» på internett
  • Ikke åpne vedlegg eller klikk på linker i mail fra folk du ikke kjenner
  • Ikke godta venneforespørsler fra totalt ukjente personer på facebook