3 minutter å lese

Slik dokumenterer Google den norske isbresmeltingen

Når du tar feriebilder tenker du vel først og fremst at de er til glede for venner og bekjente, eventuelt at det er noe du kan se på når du blir gammel og vil friske opp gode minner.

Men kan folks turistblinkskudd også komme offentligheten til gode? En gjeng forskere fra Google og University of Washington har gjort noe veldig kult, idet de har samlet over 80 millioner bilder der opphavsmannen har erklært at bildet er «i det fri» (man har sagt fra seg opphavsretten gjennom en Creative Commons-lisens eller liknende).

Deretter har de sortert bildene etter når og hvor de er tatt – og laget fascinerende timelapse-videoer som dokumenterer utviklingen på stedet over tid – gjerne flere år.

– Ettersom verktøyene vi har for å jobbe med internettbilder er blitt mer sofistikerte, fant vi ut at det var mulig å skape timelapse med bilder som folk allerede har tatt, sier forskeren Ricardo Martin, en av tre hovedmenn bak prosjektet, til Wired.

Slik blir for eksempel smeltingen av Briksdalsbreen (en brearm av Jostedalsbreen) skremmende synlig for det blotte øyet, der over ni års smelting er kortet ned til bare noen få sekunder:

isbre

Bildene er hentet fra nettsider som Picasa, Flickr etc., og er fargejustert og klippet til slik at de bedre kan ses i sammenheng. Her kan du se hvordan bygg reiser seg og forsvinner i Las Vegas over noen år:

lasvegas

Drøyt 20 milliarder kroner kostet det å bygge Goldman Sachs Tower på Manhattan. Prosessen var nok en god del vanskeligere enn å stable legoklosser, selv om det ikke ser slik ut:

sachs_nyc

Byadministrasjonen i San Francisco var på et tidspunkt heldige i valget av ny gartner. Eller er det bare variasjoner i årstider vi ser?

sanfran

Et av kraterne til den aktive vulkanen Irazú i Costa Rica inneholder en grønn innsjø (kalt Diego de la Haya), hvis dybde åpenbart varierer:

costarica

Flatiron Building i New York regnes for å være en av verdens mest ikoniske skyskrapere – som lenge har fått stå helt i fred i en by som ellers aldri sover.

flatiron

Mammoth Hot Springs lengst nord i nasjonalparken Yellowstone har mange spennende formasjoner, med stadig større akkumulasjon av kalkstein etterhvert som årene går.

yellowstone

Timelapse-videoer er vanligvis svært tidkrevende, da de innebærer at én person må dokumentere utviklingen på ett sted over lengre tid – vanligvis dager, måneder eller år. Med denne metoden har forskerne klart å lage tusenvis av time-lapses fra de fleste av verdens mest populære steder.

Det var dog ikke enkelt. Forskerne og programvaren de har laget har gått gjennom hundrevis av terrabytes med bilder, og i mange tilfeller måtte bildene trikses med for å fjerne unødvendig informasjon eller gi riktig utsnitt.

– Kildematerialet vi brukte framstod veldig forskjellig. Tidspunktet som oppgis for når bilder er tatt kan være feil, og mange bilder inneholder forstyrrelser, for eksempel folk som poserer foran monumenter, som vår timelapse klarer å fjerne, sier Martin til Wired.

Til sammen har algoritmen de har utviklet laget 11 000 time lapse-videoer – flest i Europa, og færrest i Afrika der det var vanskeligere å finne gode bildekilder:

timelapse

Les mer på prosjektets hjemmeside, eller sjekk denne videoen for å se hvordan forskerne har arbeidet: