Foto: DJI PHANTOM

4 minutter å lese

Slik overbeviser du sjefen om at du trenger en drone

Vi er på vei inn i dronenes tidsalder, og det er ikke grenser for hvor kult det kommer til å bli. Da tenker vi ikke på droner som blir brukt til militære formål, såklart, men snarere på sivile fartøy som vi kan bruke som problemløsere i hverdagen.

Men en drone er ikke gratis. Selv om man får billigmodeller ned til et par tusenlapper, koster gjerne en litt bedre utgave rundt 10 000 kroner.

Vi har en idé: Hva med å få sjefen din til å gå til innkjøp av en? Det er ikke måte på for hvor mye verdifull arbeidstid en drone kan spare deg for – verdifull tid som du ellers kan kaste bort på Facebook eller ved å se artige kattevideoer på Youtube.

Vi har samlet noen gode argumenter for at din sjef skal åpne lommeboka:

Mye bedre lunsjer

Lei av den livstrøtte brødskiva og den lunkne kaffen som serveres i kantina? Droner kan hjelpe!

Det vil si, kanskje ikke helt ennå. Men forhåpentlig snart: I høst varslet for eksempel sushisjappa Sunfish i Tønsberg at de snart kommer til å bruke droner for å levere mat.

Eller hva med en flyvende pizza?

Foreløpig er det kanskje mest aktuelt at restaurantene sender mat ved hjelp av droner, men vi ser ikke bort fra at det skal bli mulig å hente mat på samme måte. Forutsatt at Luftfarttilsynet syns det låter trygt å ha varm mat i nærheten av et flyvende motorisert fartøy, såklart (det er av en eller annen grunn ikke helt åpenbart).

 

Du kan sjekke ut farlige områder HMS ikke tillater at du dundrer inn i selv

De fleste arbeidsplasser har heldigvis strenge regler for hva de kan utsette deg for med tanke på sikkerhet, men noe av det kule med droner er at de kan fly inn i områder mennesker normalt bør holde seg unna.

Som denne vulkanen på Island:

Eller Tsjernobyl:

Eller i sentrum av et fyrverkeri:

 

God tilgang på førstehjelp

De fleste større arbeidssteder med respekt for seg selv har nå en hjertestarter i reserve. Men hva skjer du hvis ulykken skjer og noen får et hjerteinfarkt mens de er ute på en jobb? Send hjertestarteren med en drone!

Låter usannsynlig? Neida, Alec Momont, en student ved Det tekniske universitetet i Delft i Nederland, har satt i gang forsøk med en slik ambulansedrone. Den kommer også med kamera som lar en ekspert bistå personen som skal bruke hjertestarteren.

Se hvordan det fungerer her:

 

Ekstra gøy på landet

Er du en bonde eller jobber i skogen, finnes det mange gode grunner til at arbeidsplassen din trenger en drone.

Tidligere Wired-redaktør Chris Anderson jobber nå i et selskap kalt 3-D Robotics, og de har som forretningsmodell å lage droner spesialutviklet for å overvåke og hente inn data om avlingene. Bedre kunnskap vil hjelpe bøndene til å gro grønnsaker og produkter på sunt vis, uten utstrakt bruk av sprøytemidler, hevder Anderson.

Bruk av droner i landbruket har særlig tatt av i Japan, som foreløpig har kommet mye lengre på dette feltet enn oss.

 

MYE tøffere internvideoer

Har du en sjef som er glad i å lage artige internvideoer fra arbeidsplassen? Da bør det være en smal sak å overbevise han eller henne om å sette en drone på innkjøpsbudsjettet.

Droner kan nemlig gjøre fantastiske opptak som tidligere var forbeholdt fotografer med helikopter. Sjekk for eksempel videoen av Apples nye hovedkvarter i Cupertino:

Eller denne videoen av Nederlands høyeste kirketårn:

Denne videoen byr for øvrig på endel god osloreklame (før den krasjet og endte i bunnen av Akerselva):

Drone crash Oslo from Sunam Images on Vimeo.

 

Man trenger ALLTID en drone i reserve

Til syvende og sist: Man vet aldri når man trenger en drone. Ta for eksempel TV 2, som hadde et innslag på «God Morgen, Norge» der de inviterte en ekspert ut for en demonstasjon på Karl Johans Gate i Oslo.

Dronen fikk imidlertid et særdeles ublidt møte med en sykkel:

Au. Håper dronemannen fikk den erstattet.

 

PS: Flere av bruksområdene for en drone på arbeidsplassen er foreløpig usikre, da Luftfarttilsynet krever at du har tillatelse om du skal bruke en drone i profesjonell sammenheng. Trolig kommer det mer tydelige regler rundt bruken av droner når populariteten stiger ytterligere i årene som kommer.