3 minutter å lese

Slik vil de revolusjonere hvordan du låser opp mobilen

Du er kanskje allerede blitt godt vant til å låse opp mobiltelefonen din med fingeravtrykk – og samtidig godt vant til å gjerne måtte prøve flere ganger før det går?

Selv opplever vi i hvert fall ofte at Touch ID-funksjonen på vår iPhone ikke alltid fungerer knirkefritt på første forsøk – en opplevelse vi også kjenner igjen fra bruk av telefoner som Samsung Galaxy S5. Det kan skyldes alt fra at du holder fingeren feil, til at du nettopp har smurt hendene med fuktighetskrem.

fingerscan

Dette er noe teknologiselskapet Qualcomm vil ha en slutt på. På mobilmessen MWC i Barcelona tidligere denne måneden kunne selskapet avsløre at de nå jobber med en langt mer presis måte å lese av fingeravtrykk på – ved hjelp ultrasoniske lydbølger.

I motsetning til dagens fingeravtrykkslesere som Touch ID, som baserer seg på å ta et flatt «bilde» av fingeravtrykket via kapasitive sensorer, skal Qualcomms Snapdragon Sense ID 3D-teknologi kunne scanne tredimensjonale bilder av fingeravtrykket, noe som gir et langt mer nøyaktig og sikkert resultat.

Takket være bruken av lydbølger, kan fingeravtrykket leses gjennom materialer som glass, metall og plastikk – sensoren kan dermed ligge helt uavhengig av utvendige knapper som i dag.

Ifølge selskapet skal heller ikke svette eller nysmørte hender utgjøre noe problem, ettersom lydbølgene trenger gjennom det ytterste hudlaget.

ytter

– Det vi vet er at forbrukere synes at mange av dagens fingeravtrykksensorer, utover det Apple har laget, ikke er gode nok. Når avlesing av fingeravtrykk virker som det skal, er det fantastisk. Men når du støter på komplikasjoner, blir det raskt utrolig frustrerende, sier analytiker Jon Erensen i forskningsselskapet Gartner til BBC.

Selv om vi har til gode å se i praksis hvor mye bedre Qualcomms løsning er i forhold til eksisterende løsninger i dag, er ikke selskapet i tvil om at de er inne på et bedre spor:

– Den unike bruken av ultrasonisk teknologi i Snapdragon Sense ID 3D vil revolusjonere biometrien fra 2D til 3D, noe som åpner for større nøyaktighet, bedre personvern og sterkere sikkerhet, uttaler Raj Talluri i Qualcomm.

Her kan du se hvordan teknologien fungerer i praksis:

På MWC kunne vi også se et par andre selskaper som har valgt en helt annen utvei i håp om å finne smartere og enklere måter å låse opp mobilen på sikkert vis.

Både Fujitsu og ZTE har nemlig fått øynene opp for … øyescanning!

Poenget her er at du i de aller fleste tilfeller står med telefonen foran ansiktet når du skal bruke telefonen din. Tanken er da at telefonenes forovervendte kameraer i samme slengen kan scanne øynene dine – disse er akkurat like unike for hvert enkelt individ som fingeravtrykk – og automatisk låse den opp om det er en match. Kjekt å ha på kalde dager der du ikke har lyst til å ta av deg hanskene, for eksempel?

ZTE er først ute med sin løsning, som allerede er på plass i deres toppmodell Grand S3 (som foreløpig bare selges i Kina). Selskapet har her valgt å gå for scanning av øyets netthinne, mer nøyaktig mønsteret av netthinnens blodårer.

Da teknologien ble demonstrert på messegulvet kunne fikk vi se at den fungerte helt brukbart. Prosessen var riktignok ikke nevneverdig rask, men ZTE lover at det skal gå betraktelig raskere i kommende modeller.

Fujitsus løsning var foreløpig bare på prototypestadiet, men den baserer seg også på en litt annen teknologi – nemlig scanning av øyets iris, også kalt regnbuehinnen.

Dette regnes for å være en mer sikker måte å verifisere identitet på, noe som har ført til at flere land allerede har innført iris-scanning i tillegg til fingeravtrykkslesing ved innreise over landegrenser.

Selv om Fujitsu bare kunne skilte med en prototype, foregikk scanningen (her ved hjelp av infrarødt lys) ganske mye raskere enn ZTEs løsning. Hvor raskt, effektivt og sikkert denne teknologien blir i daglig bruk gjenstår å se – Fujitsu har ennå ikke fortalt når vi får se den på plass i deres kommende telefoner.