I forbindelse med artikkelserien «Nedlasterne» har VG satt søkelyset på nordmenns nedlasting av overgrepsbilder.
Telenor har i mer enn ti år implementert et eget overgrepsfilter for sine bredbåndskunder. Formålet er å utvise en proaktiv holdning for samfunnsskadelige fenomener, uten å drive generell overvåkning.
Her finner du veiledning og tips til hvordan du kan få en trygg opplevelse på nett.
Hvis en Telenor-kunde forsøker å åpne en nettside som er registrert i forbindelse med spredning av overgrepsbilder, kommer det opp en sperreside med informasjon om filteret, samt en direktelink til KRIPOS:

Filteret ble utviklet i et samarbeid mellom KRIPOS og Telenor i 2004. Det første døgnet overgrepsfilteret var aktivt stanset det over 7000 sidevisninger. Så langt har KRIPOS registrert flere tusen domener som tilgjengeliggjør overgrepsbilder av barn.
I snitt legger INTERPOL til i overkant av hundre nye domener — hver uke. I Norge er tendensen fallende. Fra 2007 til 2013 har antall «treff» på stopp-siden falt fra i underkant av 1,5 millioner til under 300.000 i løpet av et kvartal.
Les også: Intervju med Bjørn-Erik Ludvigsen i KRIPOS

Tidligere i år lanserte Telenor også et nytt bokmerke som gjør at alle Telenor-kunder med iPhone gis muligheten til å rapportere overgrepsbilder direkte til Politiet.
Bokmerket heter «Telenor Safe Report» og er tilgjengelig i bokmerkemenyen for alle som har siste versjon av iOS installert. Telenor mottar ingen informasjon tips til Politiet.
Toppbilde: Colin / Wikimedia Commons.