1 minutt å lese

Slik virker Telenors overgrepsfilter

I forbindelse med artikkelserien «Nedlasterne» har VG satt søkelyset på nordmenns nedlasting av overgrepsbilder.

Telenor har i mer enn ti år implementert et eget overgrepsfilter for sine bredbåndskunder. Formålet er å utvise en proaktiv holdning for samfunnsskadelige fenomener, uten å drive generell overvåkning.

art animated GIF

Her finner du veiledning og tips til hvordan du kan få en trygg opplevelse på nett.

Hvis en Telenor-kunde forsøker å åpne en nettside som er registrert i forbindelse med spredning av overgrepsbilder, kommer det opp en sperreside med informasjon om filteret, samt en direktelink til KRIPOS:

skjermbilde av stopp-siden
Skjermdump av meldingen som dukker opp hvis Telenor-kunder forsøker å åpne nettsider som KRIPOS har listet som distributører av overgrepsmateriale.

Filteret ble utviklet i et samarbeid mellom KRIPOS og Telenor i 2004. Det første døgnet overgrepsfilteret var aktivt stanset det over 7000 sidevisninger. Så langt har KRIPOS registrert flere tusen domener som tilgjengeliggjør overgrepsbilder av barn.

I snitt legger INTERPOL til i overkant av hundre nye domener — hver uke. I Norge er tendensen fallende. Fra 2007 til 2013 har antall «treff» på stopp-siden falt fra i underkant av 1,5 millioner til under 300.000 i løpet av et kvartal.

Les også: Intervju med Bjørn-Erik Ludvigsen i KRIPOS

Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos peker på PC-skjermene foran seg
Politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos forklarer hvordan Politiet jobber systematisk mot spredning av overgrepsbilder.

Tidligere i år lanserte Telenor også et nytt bokmerke som gjør at alle Telenor-kunder med iPhone gis muligheten til å rapportere overgrepsbilder direkte til Politiet.

Bokmerket heter «Telenor Safe Report» og er tilgjengelig i bokmerkemenyen for alle som har siste versjon av iOS installert. Telenor mottar ingen informasjon tips til Politiet.

Toppbilde: Colin / Wikimedia Commons.