Den nye Elite x3 fra HP med en «Mobile Extender» i bakgrunnen.

3 minutter å lese

– Snart er det overflødig med nettbrett og pc

(BARCELONA): Vi leser avisa på nettbrett, svarer på meldinger på mobilen, har en stasjonær pc på kontoret og tar med den bærbare på møter.

Det er gøy med gadgets, men det er også et styr å måtte forholde seg til alle de ulike enhetene, med hver sine filer og programmer.

En trend som markerte seg på Mobile World Congress i Barcelona denne uken skal eliminere dette problemet. Den samlede kraften fra en telefon koblet til nettskyen kan både gi masse lagringsplass og drive store programmer. Koble til ekstern mus, tastatur og en større skjerm, så er det også praktisk og behagelig å bruke.

hpx3-2-1

Dermed kan en separat laptop eller stasjonær pc bli helt overflødig. 

Sømløst

Allerede for noen måneder siden viste Microsoft frem sin Display Dock, som gjennom å koble telefonen til tastatur, mus og skjerm gir opplevelsen av å bruke en stasjonær maskin. Men alt kjører altså fra mobilen. De kaller det Continuum. 

Nå har HP vist frem sin Elite x3-serie, som tar det hele et skritt videre. Kjerneproduktet er en lekker smarttelefon som kan gjøres både til laptop og pc.

Derav 3-tallet: De vil kombinere kraften og brukervennligheten til en pc, fleksibiliteten til et nettbrett, og en tilgjengelig smarttelefon som alltid er «på». Også x3 kjører på Windows.

Detalj fra Elite x3. Legg merke til Bang & Olufsen-logoen – dette er bare ett av mange produkter vi la merke til med hifi-produsentens logo godt synlig på MWC.
Detalj fra Elite x3. Legg merke til Bang & Olufsen-logoen, som var tilsvarende synlig på en rekke ulike produkter utstilt på årets MWC. Hifi-produsenten har åpenbart en storsatsing på partnerskap i mobilverdenen.

Gjøres til laptop

Ved siden av selve telefonen lanseres en dock som ligner veldig på Microsofts eget produkt, og lar Elite x3 fungere som en pc. Enda mer iøynefallende er imidlertid det de kaller en «Mobile Extender».

Bærbar pc? Nei, det er en «Mobile Extender». Tenk på det som et eksternt batteri, tastatur og skjerm for Elite x3-telefonen.
Bærbar pc? Nei, det er en «Mobile Extender». Tenk på det som et eksternt batteri, tastatur og skjerm for Elite x3-telefonen.

Dette ser ut som en helt vanlig bærbar datamaskin, men er i virkeligheten et tomt skall. Det vil si … helt tomt er det ikke.

– Vi har tatt ut all innmaten fra en vanlig laptop og byttet det ut med et svært batteri. Det gir deg to dagers aktiv bruk før den må lades, sier HP-representanten på standen, og legger til:

– Den fungerer også som power bank, slik at den gir strøm til mobilen når du er på farten.

Innholdet kommer altså fra telefonen, som du kan koble til enten med kabel eller trådløst.

Skyen tar over

Til telefon å være er det mye maskinkraft i x3, som kommer med den nye Snapdragon 820-prosessoren. Men denne har likevel sine begrensninger. Vil du kjøre tyngre pc-programmer, har HP en elegant løsning. Når taket er nådd for hva mobilen kan prestere, tar nettskyen over.

– I skyen får du tilgang på ubegrenset ytelse, sier HP-representanten.

hpx3-2-10

I stedet for at tyngre programmer må kjøres fra telefonen, kjører det altså på en en ekstern server – som mottar din input og strømmer bildet direkte tilbake til din maskin. Med en slik «remote desktop»-løsning får du også kjørt x86-programmer. Altså vanlige programmer slik du kjenner fra hjemme-pc-en.

Men de dresskledde business-folka produktet er rettet mot bruker kanskje uansett ikke stort tyngre programmer enn e-post og excel? Samt Netflix på kvelden, selvfølgelig. Kanskje er det ikke så lenge til vi lever i Microsofts hule hånd et kontinuum likevel.