4 minutter å lese

Snart kan du betale med en selfie – så lenge du ikke er død

Det er lett å gå surr i både passord og pin-koder.

Mer kjent er nok ditt eget ansikt – med mulige unntak for tidlige morgener etter fuktige kvelder.

Dette er også noe av grunnen til at Mastercard snart skal la deg kunne betale med en selfie i stedet for å taste inn passordet.

– De siste årene har vi sett at tradisjonelle passord og pin-koder dessverre ikke alltid gir den nødvendige tryggheten som er ønsket rundt digital betaling.

Dette forteller Mastercard-representanten vi møter på selskapets stand under mobilmessen MWC i Barcelona, der det ble offentliggjort at de snart vil akseptere både selfies og fingeravtrykk som alternativer til passord ved betaling.

– Vi har sett at folk gjerne har problemer med å huske mange forskjellige passord. Da ender de opp med å lage dem altfor enkle, bruke de samme på flere tjenester, lagre dem ned på utrygge steder og så videre.

mc2

Mastercards nye tjeneste, som de rett og slett kaller «Identity Check» skal rulles ut i 14 land denne sommeren – blant dem Norge.

For å ta i bruk tjenesten må du da laste ned en egen app til telefonen, nettbrettet eller datamaskinen. Denne blir aktivert om det oppstår et ekstra behov for verifisering når du betaler for en vare eller tjeneste på nettet med Mastercard. Du kan da bruke enten en selfie eller et fingeravtrykk for å bekrefte identiteten din.

Funksjonen har siden i fjor høst vært testet ut blant annet i USA og Nederland. I sistnevnte land var mente ni av ti testere at de foretrakk en slik biometrisk id-løsning framfor de «gamle» passord-metodene.

I tillegg mente nesten 75 prosent av deltakerne at de trodde sjansen for å bli svindlet var mindre med denne teknologien.

idsjekk

Mange er allerede blitt vant til muligheten for å verifisere seg med et fingeravtrykk, og har forståelsen for hvordan og hvorfor dette fungerer.

– Men også ansiktene våre er svært godt egnet til identifisering, på grunn av de mange unike trekkene vi har. Når kameraet scanner deg, vil den avanserte teknologien raskt kunne finne ut om du faktisk er du, sier Mastercard-representanten vi snakker med.

På spørsmål om systemet vil kunne oppdage om du har en ond identisk tvilling som ønsker å volde deg økonomisk skade, ler han:

– Om du har en ond tvilling-nemesis, har du åpenbart større problemer enn sikre betalingstransaksjoner.

Vi får demonstrert teknologien i praksis, og ser da at brukeren blir bedt om å blunke mens kameraet sjekker identiteten din.

– Dette er først og fremst for å verifisere at den som scannes faktisk er levende, er den lett morbide forklaringen på dette.

Som med alle andre sikkerhetssystemer må det nemlig også her tas høyde for hvor langt svindlere kan gå for å få tilgang på andres penger – også utover det å holde opp et bilde av personen de forsøker å svindle.

– Det jobbes også med en ny teknologi som ikke bare leser av fingeravtrykk, men samtidig også leser av pulsen din med en infrarød scanner.

Dette er riktignok ikke bare for å sjekke at fingeren faktisk sitter på en hånd, men fordi også hjerterytmen din er såpass unik at den kan være med på å identifisere deg – noe Mastercard forøvrig nå tester ut en annen variant av i Canada.

I Japan finnes det faktisk også minibanker som bokstavelig talt går forbi fingeravtrykk, og leser av blodårene til de som vil ta ut penger.

Mastercard er forøvrig ikke det eneste selskapet som nå tester ut ansiktsgjenkjenning som id-sjekk.

På mange Android-telefoner kan du låse opp skjermen ved å titte inn i frontkameraet, det samme gjelder med Windows 10-funksjonen «Hello» (om pc-en din har et såkalt Real Sense-kamera). Også det kinesiske nettvarehuset Ali Baba utforsker ansiktsgjenkjenning som en måte for nettstedets shoppingglade brukere å identifisere seg på.

En av Mastercars største grunner til å innføre denne nye ID-funksjonen, er ifølge BBC at selskapet ønsker å kutte ned antallet transaksjoner som blir avslått fordi det oppstår mistanke om svindel. Dette koster dem nemlig rundt 118 milliarder dollar i året – 13 ganger så mye som de taper på faktisk svindel.

– Det å ha en eller flere måter påkrevde måter for autorisasjon som er knyttet til hvem du er i stedet for hva du vet vil bare bli viktigere og viktigere, sier teknologikonsulent Windsor Holden i Juniper Research til BBC.

Han påpeker at mye av problemene knyttet til online-betaling til nå har vært at man faktisk ikke trenger å ha et fysisk kredittkort i nærheten for å betale med det. Dette har også gjort at kredittkortselskapene har måttet kreve mer i gebyr, for å dekke opp for svinn som følge av svindel.

– Om de i stedet kan introdusere en mekanisme som gjør betalingssystemet sikrere enn bare å spørre om et passord, er håpet at nivået av svindel vil synke – og at innsparingene vil gagne selgerne, kanskje også forbrukerne.