2 minutter å lese

Snart kan du ta bilde av maten – og få vite hvor mange kalorier som venter!

Med mindre du er kokk eller driver en matblogg eller lignende, kan det vel diskuteres hvor nyttig det faktisk er at du deler hvert eneste måltid du lager eller spiser med omverdenen via Instagram.

Enten du synes slike bilder er inspirerende eller irriterende – eller faktisk mister apetitten av dem – kan du forvente langt flere av dem dersom Google får det som de vil (og det gjør de jo som regel).

Selskapet jobber nemlig nå med en temmelig science fiction-aktig teknologi som gjør det mulig å analysere antallet kalorier retten inneholder, basert på bildet du tar av det.

David Chang på Instagram
David Chang er en kokk vi ofte blir sulten av å se bildene til. Foto: David Chang / Instagram

 

Bildeverktøyet Im2Calories, som fortsatt ligger et stykke inn i fremtiden, baserer seg på en kunstig intelligens som kan kjenne igjen matvarene du tar bilde av – og deretter regne seg fram til omtrentlig hvor mye energi retten inneholder.

Det hele skjer ifølge Google-forsker Kevin P. Murphy ved at programmet analyserer bildets pikseldybde, og deretter kverner denne informasjonen gjennom en «sofistikert og dypt lærende algoritme» – ikke ulikt hvordan Microsoft går fram når de (forsøksvis) gjetter folks alder eller gjenkjenner en gjenstand basert på et bilde.

– For meg er det helt klart at dette er noe folk virkelig vil ha, og at det faktisk kan brukes til noe. Ok, kanskje vi kommer til å bomme på kalorimengden med rundt 20 prosent. Men det gjør ikke noe, ettersom vi kommer til å treffe på snittet over en uke, en måned eller et år, sia Murphy ifølge Popular Science på teknologikonferansen Rework Deep Learning Summit nylig.

Vil programmet klare all mat, mon tro - som denne karikaturmatretten av Ingvar Ambjørnsen laget av piggvar? Foto: Uroens kokebok / Instagram
Vil programmet klare all mat, mon tro – som denne karikaturmatretten av Ingvar Ambjørnsen laget av piggvar? Foto: Uroens kokebok / Instagram

Google har nylig søkt om patent på teknologien, som er under aktiv utvikling.

– Med dette kan vi potensielt samle informasjon fra flere folk, og skape statistikk på et befolkningsnivå. Jeg har kollegaer som jobber innen epidemiologi og offentlig helse, og de har virkelig lyst på disse dataene, sier Murphy.

Til Cnet sier Google-talsmann Jason Freidenfelds at algoritmene som ligger til bånn fortsatt er på forskningsstadiet, og at det ikke er noen planer om noen konkrete produkter basert på teknologien med det aller første.

Men det tar vel ikke altfor lang tid før den tradisjonelle bordbønnen for godt er byttet ut med et obligatorisk matbilde før måltidet kan starte?