2 minutter å lese

Snart kan mobilladeren bli utdatert

Vi kaller det mobil-telefoner, men med jevne mellomrom slutter de å leve opp til merkelappen. Når telefonen må kobles til veggen gjennom en lader, blir den raskt ganske stasjonær.

Men tenk om det å lade opp smarttelefonen var like sømløst og enkelt som å koble den på et trådløst nettverk?

Akkurat nå skjer det veldig mye spennende innenfor trådløs lading. I seg selv er ikke dette noe nytt: for eksempel Samsung og Sony tilbyr allerede ladere som ser ut små matter eller puter du legger telefonen oppå, og så lades den opp.

Men disse blir stadig bedre, og denne uken annonserte selskapet Qualcomm et nytt fremskritt: de skal ha utviklet den første trådløse laderen som kan overføre energi gjennom metall. Telefoner med metalldeksel har tidligere ikke vært kompatible med slik teknologi.

qc

– Å bygge inn en løsning for trådløs lading i enheter med metall-eksteriør er et viktig skritt fremover for hele bransjen, sier Steve Pazol, sjef for trådløs ladeteknologi hos Qualcomm, i en pressemelding.

Dette er en bransje der konkurransen tilspisser seg, og ting skjer fort: i neste omgang kan selv slike ladematter være utdaterte.

For hva om ladingen fungerte mer som et trådløst nettverk, der laderen er mer som en ruter som sender ut signaler til en hel sone? Det vil være nok bare å være i samme rom for å fylle opp batteriet.

Selskapene kniver om å være først ut på markedet med et slikt tilbud, og teknologiene deres har fått navn som uBeam og WattUp.

Disse har til felles at en eller flere sendere sender ut elektromagnetisk stråling (henholdsvis ultralyd og radiofrekvenser), som fanges opp av en mottager i den enheten som skal lades opp, der signalet konverteres til elektrisk strøm. Akkurat som at en trådløs ruter sender ut internett-signaler som fanges opp av en WiFi-mottager i telefonen din.

Begge skal ha en effektiv rekkevidde på inntil 15 fot, altså ca. 4,5 meter.

For WattUp-sin del, kan inntil tolv enheter innenfor senderens sone lades til samme tid – samtidig som en beveger seg rundt og bruker dem (via TechCrunch):

wattup3

Dette er fortsatt på utviklingsstadiet. Men det er kjent at for eksempel Apple har vært interessert i trådløs strøm, og vi blir ikke overrasket om de i kjent stil vil gjøre en storslått entré på feltet med et fiks ferdig, banebrytende produkt – når teknologien er i ferd med å etablere seg. Samme teknologi vil jo for øvrig også kunne ha ringvirkninger langt utenfor mobilbransjen, for eksempel i elbil-markedet.

Selv om vi kan leve med å legge vekk mobilen for å lade den inntil videre, så ser vi frem til den dagen der det er slutt på at alle duppeditter kommer med et kaos av kabler i kjølvannet.

 

Toppbildet: Faksimile fra TechCrunch/WattUp.