Foto: Sony Mobile

3 minutter å lese

Sony går i bresjen: Ja til flere vanntette dingser!

Selv om Sony for en måneds tid siden annonserte at de kommer til å endre radikalt på sin mobilstrategi, betyr ikke det kroken på døra for mobiltelefonene deres helt ennå.

Som Sonys toppsjef Kaz Harai påpekte da han overraskende dukket opp på Sonys stand under mobilmessa MWC 15 i Barcelona tidligere denne måneden:

– Det mobile forblir en viktig del av Sony-gruppen. Og grunnen til det er veldig enkel: Smarttelefoner, nettbrett, smart wear og mobile enheter og tjenester er en grunnleggende del av våre daglige liv. Disse tingene er mest sannsynlig det siste vi ser på før vi legger oss om kvelden, og det første vi ser når vi våkner om morgenen.

En ting vi imidlertid ikke fikk se på mobilmessa, var Sonys kommende flaggskipmodell Xperia Z4. Ifølge nettstedet The Verge droppet Sony å vise fram mobilen fordi modellene Z3 og Z3 Compact fortsatt gjør det så bra i markedet.

I stedet valgte Sony å vise fram nettbrettversjonen av Z4, samt den nye mellomklassetelefonen Xperia M4 Aqua.

Det som kanskje mest av alt er spennende med disse to – annet enn at de begge er lette, stramme i designet og generelt lekre – er at de begge to er vanntette.

vann2

Det å lage elektronikk som kan brukes ved og under (!) vann uten å bli ødelagt, er noe vi gjerne skulle sett mange flere også gjøre. Til nå har det stort sett vært de aller dyreste modellene fra produsenter som Sony, Samsung og HTC som har tålt vær og vind. Dette er åpenbart noe forbrukerne har satt såpass stor pris på, ettersom også mindre dyre modeller nå får samme vanntette kvaliteter.

I motsetning til tidligere vanntette modeller, er det på M4 Aqua ikke nødvendig å plugge igjen lade- og hodetelefonportene. Telefonen tåler å få både vann og støv også inn der, men som Sony-representanten fortalte til oss på standen: «Bare sørg for å blåse ut sand eller støv og la portene tørke ordentlig før du bruker dem.»

Vi fikk selv lekt oss litt med M4 Aqua. Til tross for at telefonen er en «mid range»-telefon, låner den en rekke designgrep vi er blitt vant til fra dyrere Sony-modeller – den kan til forveksling ligne på den (også vanntette) Xperia Z3.

I likhet med Z3 er også hjørnene utstyrt med gummipunkter for å redusere skadene ved et eventuelt fall, mens for- og baksiden er laget av samme glassaktige materiale – med et metallaktig materiale rundt kantene. Selv om telefonen er like tynn som Z3 (7,3 mm), føles den nettere – kanskje på grunn av den lave vekten på 136 gram.

Når telefonen lanseres i løpet av våren, vil den støtte 4G LTE, kjøre Android 5.0 Lollipop – med et batteri som ifølge Sony varer opp mot to dager ved vanlig bruk.

fon

Vi fikk også lekt oss litt med Sonys nye nettbrett Xperia Z4 Tablet. Også her må vi innrømme at vi ble imponert over lav vekt og vanntettheten.

Nettbrettet er svært tynt (6.1mm) og ligger svært godt i bare en hånd takket være grepet man får på gummimaterialet på baksiden – samt vekten på rett i underkant av 400 gram.

Når det gjelder graden av vanntetthet, må vi (inntil vi selv får testet nettbrettet i nærmeste badekar) stole på Sonys påstander om at også denne tåler en solid mengde vann.

tablet

Noe vi imidlertid selv fikk testet, var hvor slående bra 2K-skjermen (med en oppløsning på 2560×1600) kunne vise fram bilder og video – med svært flotte farger og bra lysgjengivelse (noe som kommer godt med i dagslys). At nettbrettet også har stereohøyttalere i front, er ikke noe vi takker nei til.

Og, som en bonus for oss PlayStation 4-eiere: Vi forsøkte oss også på Remote Play fra PS4 til Z4 Tablet … og det fungerte som en drøm, med god respons mellom PS4-kontrolleren og bilspillet som ble sendt trådløst fra PS4-maskinen til tableten.

LES OGSÅ: Slik lar Sony deg ta opp 3D-lyd med mobilen!

ps