5 minutter å lese

Xperia XZ Premium er et råskinn – med vanvittig skjerm og tidenes saktefilm-kamera

Xperia XZ Premium seiler frem som et ubestridt nytt flaggskip fra mobildivisjonen i Sony.

Vi har testet Sonys nye toppmobil  de siste ukene, og latt oss forføre. XZ Premium er lekker – og spesielt når du fyrer opp skjermen, med 4K HDR og vanvittige 807 piksler per tomme. Ytelsen, på samme måte, er upåklagelig.

Den store snakkisen blir imidlertid kameraet, med funksjoner som Super slow motion – som lar deg ta korte opptak på hele 960 bilder per sekund (bps). For mens saktefilm ikke er noe vi kanskje har brukt spesielt mye på andre mobiler, er det noe annet når det går inntil fire ganger tregere.

Kjøp Sony Xperia XZ Premium med SWAP

Saktefilm-funksjonene er ikke bare gøy å leke seg med, men lar deg forevige opplevelser på en ny måte … og kanskje til og med se verden litt annerledes?

Finslipt design

Mens Super slow motion trolig er den mest unike funksjonen i XZ Premium – og den kommer vi tilbake til – er det mye annet du vil oppdage før du kommer så langt. Slik som utseendet.

Som du ser, har Sony valgt en litt annen retning enn flere av konkurrentene. I stedet for å strekke skjermen helt ut mot kantene i alle retninger, har de heller rendyrket designen fra tidligere Xperia-mobiler – og omfavnet rammene.

Legg forresten merke til power-knappen midt på høyresiden – dette er også mobilens fingeravtrykkleser. Litt lenger nede er det en dedikert, fysisk kamera-knapp.

Mobilen føles helhetlig og robust. Kantene oppe og nede er i diamantslipt metall, mens de store flatene foran og bak er laget av speilblankt Gorilla Glass 5 – det mest solide glasset på markedet.

Spesielt den sølvfargede modellen er virkelig like egnet som sminkespeil som mobil.  Det er en Xperia XZ Premium og ikke et alminnelig speil du ser i bildet her:

Med mindre du bokstavelig talt håndterer mobilen din med silkehansker oppstår det da naturligvis fingermerker, men disse fester seg heldigvis ikke. Det er enkelt å få mobilen skinnende blank.

Skjerm med 4K HDR – og fantastisk ytelse

Skjermen på 5,5-tommer med 4K HDR er kanskje den råeste på markedet. Du må flytte kommaet og gå et stykke opp i pris for å få et like godt bilde – på en tv.

HDR står for High Dynamic Range, også kalt utvidet dynamisk område på norsk. Det betyr kort sagt at det er mulig å gjengi et større spekter av farger og kontrast enn hva du får på vanlige skjermer. Det kan være fra nattesvart til blendende lyst – gjerne samtidig. Resultatet er at bildet oppleves svært naturtro.

Utfordringen er imidlertid at også opptakene må møte en viss standard, og ordentlig HDR-innhold er foreløpig lite utbredt.

Det eneste vi har sett i ekte 4K HDR er en liten 30-sekunders demo som ligger inne på telefonen. Men også «vanlig» høyoppløst video fra Netflix eller YouTube ser smashing ut.

Kjøp Sony Xperia XZ Premium med SWAP

Lynkjapp

Vi kan snakke i samme toneleie om ytelsen. Å åpne en app, kjøre et spill, knipe og zoome, eller skifte mellom vinduer – vi har knapt, om overhodet, opplevd at noe av det lugger, på den tiden vi har testet mobilen.

Mye av forklaringen her er nok den nye, åttekjerners Snapdragon 835-prosessoren som sitter på innsiden. Men det spiller også inn at mobilen kjører en tilsynelatende nokså ren versjon av Android, nærmere bestemt versjon 7.1 (Nougat).

Det vil ikke si at Sony ikke har lagt inn noen kosmetiske tilpasninger og egne apper på toppen av operativsystemet. Hjemskjermen og menyene er umiskjennelig Sony, og vil føles kjent om du har erfaring med Xperia-mobilene.

Super-kamera

Så – tilbake til kameraet. I Super slow motion-modus kan du trykke når som helst i et filmopptak for å ta et kort blaff med hele 960 bildet i sekundet (bps). I praksis betyr det at du kan strekke et 0,2-sekunders opptak til seks seige sekunder med video.

Da går det vanvittig treigt. Bare se her:

Super slow motion er mulig blant annet fordi Sony har lagt til et dedikert bufferminne i selve kamerasensoren. Enkelt sagt slipper mobilen å «involvere» prosessoren for å lagre midlertidige filer, og det åpner opp en del spennende muligheter med kameraet.

Ved siden av saktefilm-egenskapene har du også det de kaller Predictive capture. Hva det går ut på kan enklest forklares med en situasjon de aller fleste har opplevd: Det skal forevige et vakkert, morsomt, flåsete eller på noen annen måte minneverdig øyeblikk … og bommer på timingen.

Med Predictive capture tar mobilen i realiteten ikke bare det ene bildet, men snarere en serie med eksponeringer, og du kan gå tilbake i etterkant og velge ut det beste.

Utover dette er kameraet svært godt og raskt på å identifisere motiver, og tar skarpe bilder med svært god og naturtro kontrast og fargegjengivelse. Dette er noen av bildene vi har tatt med Sony-mobilen (opprinnelig i 19 megapiksler, som er maks oppløsning):

Kjøp Sony Xperia XZ Premium med SWAPStolt flaggskip

Xperia XZ Premium er, som du for lengst har forstått, Sonys nye flaggskip-mobil. Ytelsen, kameraet, materialene – alt er hentet fra øverste hylle. Det er ikke bare en metafor: Skjermen, for eksempel, låner teknologi fra Sonys tv-avdeling Bravia.

Mobilen kjører altså  på Android versjon 7.1 (Nougat). Mobilen har 4 GB RAM og 64 GB internminne, som kan  utvides med ytterligere 256 GB gjennom et microSD-kort. Du vil trenge plassen – kameraene foran og bak tar bilder inntil henholdsvis 13 og 19 megapiksler, og videoopptak kan du gjøre i 4K. For super sakte-film er oppløsningen 720p.

Ettersom den møter LTE Cat. 16-standarden, betyr det at du kan laste ned mobildata i vanvittige 1 gbps … straks mobilnettet støtter det. Den er også IP68-sertifisert (altså vann- og støvbestandig), og huser et batteri på 3230 mAh.

• Kjøp Sony Xperia XZ Premium med SWAP